Cinci români, între care patru preoţi, arestaţi în Grecia pentru că ar fi furat moaştele Sfântului Haralambie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirea Mega Spileo FOTOGuy Debognies
Mănăstirea Mega Spileo FOTOGuy Debognies

Cinci pelerini români, dintre care patru ar fi preoţi, au fost arestaţi de poliţia greacă sub acuzaţia că ar fi furat moaştele Sfântului Haralambie de la mănăstirea Mega Spileo, în Peloponez, scrie thetoc.gr.

Cei cinci pelerini români, patru preoţi cu vârste de 44, 41, 33 şi 21 de ani şi un bărbat de 26 de ani, au venit marţi la mănăstirea Mega Spileo, cu un autocar turistic, după care şi-au pus în acţiune planul, pus la cale, se pare, din timp. Potrivit thetoc.gr, preotul de 21 de ani a furat mâna stângă a Sfântului Haralambie şi i-a transmis-o bărbatului de 26 de ani, în timp ce ceilalţi se ocupau cu distragerea atenţiei călugărului care păzea moaştele. Însă călugărul a observat imediat furtul şi a anunţat poliţia.

Toţi cei cinci participanţi la furt au fost arestaţi, iar moaştele au fost înapoiate mănăstirii. Ei au spus că au vrut să ducă moaştele în satul lor natal, relatează thetoc.gr. Un grup de 40 de oameni din Hunedoara şi Bucureşi s-ar afla în această perioadă în pelerinaj în Grecia. 

BOR: Aşteptăm clarificări mâine

Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române, Constantin Stoica, a declarat că până în acest moment nu există informaţii clare cu privire la cei care ar fi furat o parte din moaştele Sfântului Haralambie. „Tocmai din acest motiv noi am făcut astăzi o solicitare la Mitropolia de acolo. Din câte ştim ei au un program scurt, de la 9.00 la 13.00 şi nu ne-au răspuns încă. Mâine vom face precizări pe acest subiect, momentan nu avem nici noi informaţii“, a precizat Stoica.

În schimb, Gabriel Miricescu, reprezentantul Episcopiei Devei şi Hunedoarei, susţine că niciun preot din Hunedoara nu solicitat Episcopiei, conform procedurilor, acceptul de a pleca în pelerinaj în Grecia. „În această perioadă niciun preot din judeţul Hunedoara nu a cerut să participe la un pelerinaj la mănăstirile din Grecia. Preoţii trebuie să solicite acceptul reprezentanţilor Episcopiei, înainte de a pleca în pelerinaje, altfel sunt în culpă. Astfel, nu cred că printre cei acuzaţi de furt în Grecia se află vreun preot din judeţul Hunedoara“, a afirmat preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Sfântul Haralambie a fost episcop al cetăţii Magnezia din Asia Mică. Mănăstirea Mega Spileo, construită iniţial în anul 362, este cunoscută pentru icoana sa făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi este unul dintre cele mai importante lăcaşuri ortodoxe din Grecia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite