Cinci oficiali români, declaraţi indezirabili în Rusia, alături de alţi 84 de europeni. Cioroianu, Chifu şi Tomac, pe lista neagră. MAE reacţionează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Cioroianu, fostul ministru de externe, desemnat ambasador la UNESCO, se află pe lista cu persoane indezirabile transmisă de Moscova ambasadelor FOTO Adevărul
Adrian Cioroianu, fostul ministru de externe, desemnat ambasador la UNESCO, se află pe lista cu persoane indezirabile transmisă de Moscova ambasadelor FOTO Adevărul

Rusia a trimis mai multor ambasade europene o listă cu persoanele care nu mai au dreptul să intre pe teritoriul rus, printre acestea numărându-se şi cinci români: Adrian Cioroianu, Eugen Tomac, Iulian Chifu, Tiberiu Chodan şi Gheorghe Haţegan. Ministerul de Externe a anunţat că Ambasada României de la Moscova a primit această listă şi că va cere explicaţii privind românii declaraţi indezirabili.

Românii înscrişi pe lista cu persoane declarate indezirabile de Moscova sunt: 

1. Iulian CHIFU, fost consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu

2. Tiberiu-Liviu CHODAN, comandantul Flotei (pe lista transmisă ambasadelor, numele lui apare Tiberiu-Liviu Chondon)

3. Eugen TOMAC, preşedintele PMP şi reprezentant al Republicii Moldova în Parlamentul României

4. Gheorghe HAŢEGAN, directorul general adjunct al Transgaz

5. Adrian CIOROIANU, fostul ministru de Externe, desemnat ambasador la UNESCO

Eugen Tomac: Insistenţele mele repetate de a aduce în spaţiul public pericolul rusesc a deranjat

Eugen Tomac FOTO Mediafax

Întrebat care crede că sunt motivele pentru care a ajuns pe lista neagră a Federaţiei Ruse, Eugen Tomac, preşedintele PMP şi reprezentant al Republicii Moldova în Parlament, a declarat pentru „Adevărul“: „Cred că insistenţele mele repetate de a aduce în spaţiul public pericolul rusesc a deranjat. Mă motivează să mă implic şi mai mult pentru că Moscova se implică în mod agresiv în procesul de stabilizare a Republicii Moldova. Acum mă aflu la Chişinău şi văd cum Rusia se implică în campania electorală, unde a trimis în acest război asimetric pe care îl poartă în Europa de Est diverşi expuşi care utilizează mecanismele democratice şi candidează cu o agendă clară împotriva intereselor Republicii Moldova“.

Iulian Chifu: Nu aveam în plan vacanţă în Rusia

Iulian Chifu FOTO David Muntean

Iulian Chifu a postat pe Facebook un mesaj în care arată că „nu aveam în plan vacanţă în Rusia şi că, dacă acesta este preţul pentru a comenta liber şi argumentat încălcarea de către Rusia a regulilor dreptului internaţional şi a angajamentelor de securitate europene în Georgia şi Ucraina, merită!“ 

Contactat de "Adevărul", Adrian Cioroianu a refuzat să comenteze prezenţa numelui său pe lista Rusiei cu persoane indezirabile. 

Ministrul olandez de externe Mark Rutte a anunţat vineri că a primit din partea Moscovei o listă cu 89 de oficiali europeni declaraţi indezirabili în Rusia, după ce trei deputaţi olandezi, care doreau să efectueze o vizită în Rusia, au fost nevoiţi să-şi anuleze călătoria întrucât MAE rus le-a refuzat viza.

„Rusia a transmis mai multor ambasade europene o listă cu persoanele care nu mai au dreptul să intre pe teritoriul rus“, a declarat şeful diplomaţiei olandeze în timpul unei conferinţe de presă, potrivit AFP. 

El a adăugat că guvernul de la Moscova a luat această decizie ca represalii în urma sancţiunilor adoptate de UE împotriva Rusiei după sancţiunile destabilizatoare ale acesteia din urmă împotriva Ucrainei, drept urmare această listă „nu are niciun fundament din punctul de vedere al dreptului internaţional“.

De asemenea, o sursă din cadrul diplomaţiei europene a declarat agenţiei France Presse că Rusia a refuzat în ultimele luni viza de intrare mai multor politicieni europeni, dar până la transmiterea listei la care a făcut referire Mark Rutte guvernul de la Moscova nu a comunicat oficial nimic despre decizia sa de a declara unii oficiali europeni persona non-grata.

Premierul belgian, Didier Reynders, a confirmat informaţia, precizând că pe listă se află 89 de persoane.

Pe listă mai apar, printre alţii, liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, Jerzy Buzek, fostul preşedinte al Parlamentului European, vicepremierul britanic Nick Clegg, John Sawers, fost director al MI6, Stefan Fule, fost comisar european pentru extindere şi Karl Schwarzenberg, fostul ministru ceh de externe.

Totodată, lista cuprinde europarlamentari şi lideri politici din Germania, Spania, Suedia, Olanda, Letonia, Danemarca, Lituania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Cehia, Estonia, Franţa, Grecia şi Finlanda.

MAE: Vom solicita explicaţii

Ministerul de Externe a precizat, la solicitarea Mediafax, că Ambasada României din Rusia a primit de la Delegaţia Uniunii Europene la Moscova o listă cu persoanele ce au interdicţie să intre pe teritoriul rus şi că va solicita explicaţii în legătură cu românii aflaţi pe această listă.

„Ambasada României la Moscova a informat Centrala MAE, în cursul serii de vineri, 29 mai 2015, cu privire la existenţa acestei liste, primite de la Delegaţia UE la Moscova, căreia i-a fost înaintată de către MAE rus“, se arată în răspunsul Ministerului de Externe.

MAE informează că va solicita explicaţii părţii ruse cu privire la listarea cetăţenilor români.

MAE german: Oamenii de pe listă au dreptul să ştie motivele pentru care au fost declaraţi indezirabili 

Guvernul Germaniei îi cere Rusiei explicaţii referitor la includerea a opt cetăţeni germani pe "lista neagră" cu persoane cărora le-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Federaţiei Ruse, se arată într-un comunicat difuzat sâmbătă de Ministerul de Externe german, informează Unian.

Potrivit comunicatului citat, Berlinul "se află în contact cu Moscova" şi "insistă pe transparenţă în soluţionarea" acestei probleme. "Oamenii care au fost incluşi pe această listă au dreptul să ştie motivele pentru care au fost declaraţi indezirabili pe teritoriul rus", se spune în comunicatul citat de Unian.

Lista transmisă de Moscova ambasadelor străine, datată 26 mai, publicată de presa finlandeză 

Lista transmisă de Moscova ambasadelor străine, publicată de presa finlandeză

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite