Cimitirul Eroilor români din Făleşti, Republica Moldova, vandalizat cu însemne proruse şi naziste: „Un act iresponsabil, barbar şi criminal”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă, condamnă acţiunea de vandalizare a Cimitirului eroilor români căzuţi în Al Doilea Război Mondial din oraşul Făleşti, aflat la câţiva kilometri de graniţa cu România. Pe crucile cimitirului au fost desenate svastica, simbolul folosit de partidul nazist german, şi literele Z şi V, interzise în urmă cu câteva zile de Parlamentul de la Chişinău.

El a declarat că actul este "iresponsabil, barbar şi criminal" şi "pune în pericol pacea, armonia şi stabilitatea internă a Republicii Moldova, într-un moment regional destul de periculos pentru securitatea sa", potrivit Agerpres

"Vandalizarea Cimitirului eroilor români căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial din localitatea Făleşti este un act iresponsabil, barbar şi criminal. Cei care au gândit şi executat această profanare pun în pericol pacea, armonia şi stabilitatea internă a Republicii Moldova, într-un moment regional destul de periculos pentru securitatea sa. Acest act de blasfemie nu trebuie lăsat nepedepsit. Autorii acestei crime sunt promotori ai urii, fricii şi lipsei de respect faţă de normele de bază ale unei societăţi civilizate. Ei trebuie identificaţi, investigaţi şi penalizaţi fără întârziere de către organele de ordine şi justiţie", a menţionat Chirilă. 

De altfel şi Ambasada României în Republica Moldova s-a autosesizat în legătură cu vandalizarea cimitirului din localitatea Făleşti, dedicat Eroilor Români căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial.

„Ambasada condamnă cu fermitate acest act iresponsabil şi provocator şi îşi exprimă încrederea că autorităţile competente din Republica Moldova vor lua măsuri ferme şi imediate de identificare şi tragere la răspundere a făptaşilor.

Între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova a fost semnat, la 3 martie 2012,  Acordul privind regimul juridic al mormintelor  de război româneşti situate pe teritoriul Republicii Moldova, prin care este reglementată protejarea mormintelor de război româneşti şi dreptul la odihnă veşnică al militarilor români căzuţi în luptă şi al victimelor civile române ale războiului”, se arată într-un comunicat transmis pe pagina de Facebook a Ambasadei.

De asemenea, Ministerul de Externe (MAEIE) al R. Moldova a venit cu o reacţie, condamnând vandalizarea cimitirului de la Făleşti. Actul a fost catalogat de către MAEIE drept un „atac barbar şi o provocare la adresa întregii societăţi”, potrivit Ziarul de Gardă.

Iar ministrul moldovean al Afacerilor Externe şi Integrării Europene , Nicu Popescu, a dat asigurări că instituţiile abilitate ale R. Moldova vor investiga aceste cazuri de vandalism „într-un mod cât mai transparent şi operativ”. 

Poliţia R. Moldova susţine, într-o postare pe pagina de Facebook că dispus şi întreprins un şir de măsuri speciale de investigaţie şi urmărire penală pentru identificarea şi reţinerea persoanelor care au comis infracţiunea de vandalism.

„Inspectoratul General al Poliţiei condamnă ferm aceste fapte ilicite şi provocatoare şi întreprinde toate măsurile de localizare şi pedepsire a făptaşilor. Totodată, IGP a sesizat toate autorităţile competente pentru înlăturarea, în cel mai scurt timp, a semnelor respective”, menţionează sursa citată.

Cimitirului eroilor români căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial de la Făleşti a fost vandalizat recent cu însemne pro-ruse şi naziste, iar pe cruci şi pe troiţă au fost desenate svastica şi literele Z şi V, simbolurile agresiunii Rusiei asupra Ucrainei. Nu se cunoaşte data când a avut loc acţiunea, însă localnicii au observat sâmbătă dimineaţă însemnele naziste şi pro-ruse. 

Literele „Z”, „V” sunt interzise în R. Moldova

Aceasta la doar câteva zile după ce Parlamentul a aprobat interzicerea simbolurilor invaziei ruse în Ucraina, literele Z şi V, da şi panglica Sfântului Gheorghe.

Astfel confecţionarea, vânzarea, răspândirea, dar şi utilizarea în public a acestor atribute şi simboluri utilizate în război se va sancţiona cu amenzi cuprinse între 4.500 şi 9.000 de lei sau de la 30 la 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii – pentru persoanele fizice. Pentru persoanele juridice sau cele cu funcţii de răspundere sunt prevăzute amenzi cuprinse între 9.000 şi 18.000 de lei.  Agentul constatator va fi Ministerul Afacerilor de Interne prin organele de poliţie. „

„Ce înseamnă aceste simboluri, se referă la drapele, benzi, panglici colorate de conştientizare, precum este panglica bicoloră sau negru-portocaliu, embleme, elemente grafice, litere, cifre şi combinaţii ale acestora, insigne, uniforme, slogane, forme de salut, precum şi alte semne utilizate de către participanţii la acţiunile de agresiune militară, crime de război şi crime împotriva umanităţii. Obiectivul nostru este să punem capăt, mai ales că unii dintre cei care au intrat pe teritoriul Ucrainei poartă şi această panglică bicoloră (negru cu portocaliu) care este prezentă astăzi pe uniformele soldaţilor Federaţiei Ruse. Este un simbol al agresiunii militare şi litera „Z” şi „V”, la fel”, a declarat recent Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate Lilian Carp.

Potrivit sursei citate, în cimitirul de la Făleşti sunt înhumaţi peste 300 eroi căzuţi in cel de-al Doilea Război Mondial, majoritatea fiind de origine din plasa (raionul) Făleşti.

Cimitirul Eroilor Români din Făleşti a fost inaugurat în septembrie 2021. 

Făleşti este situat la o distanţă de 127 kilometri de Chişinău, în apropiere de graniţa cu România, la doar 58 de kilometri de Iaşi.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite