CIA ne acuză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CIA aduce alte dovezi cu privire la implicarea românească în înarmarea insurgenţilor irakieni. Într-un raport publicat pe 14 februarie, agenţia americană arată că firma română

CIA aduce alte dovezi cu privire la implicarea românească în înarmarea insurgenţilor irakieni. Într-un raport publicat pe 14 februarie, agenţia americană arată că firma română Uzinexport a încheiat, în octombrie 2001, un contract prin care se angaja să furnizeze Irakului echipamente, tehnică şi materiale necesare producerii de magneţi pentru curele de transmisie.

Materialul CIA arată că "magneţii - asamblaţi de irakieni cu ajutor din partea românilor - puteau fi folosiţi la sisteme de centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului". Raportul arată că suma totală a contractului încheiat cu Uzinexport a fost de 4.607.546 de dolari, plătiţi cu bani-gheaţă, scrisori de credit, petrol şi materii prime. În plus, agenţia americană a publicat cazul unui agent al serviciilor secrete irakiene, Walid al-Rawi, staţionat în România, care a fost implicat într-o operaţiune de trafic de arme şi echipament militar al serviciilor de informaţii irakiene, în martie 1998. De asemenea, "o sursă românească a furnizat Irakului echipament de analiză şi testare pentru giroscoape de tancuri SG-4 şi giroscoape pentru aplicaţii cu rachete la sfârşitul anilor '90", arată documentul CIA. În februarie 1994, Irakul a restabilit relaţiile comerciale cu firma românească Aerofina. Două sau trei delegaţii irakiene şi româneşti au discutat pe tema trimiterii de experţi români pentru a asista în construirea rachetei al-Samud şi au negociat furnizarea de componente de rachete şi materii prime. Până în august 1994, mai multe contracte ar fi fost semnate, arată documentul CIA, iar în noiembrie 1995, partea irakiană a solicitat Aerofina încetarea livrărilor de piese de schimb pentru rachete "din cauza îngrijorărilor privind calitatea bunurilor". Guvernul român a recunoscut, în 1998, că Aerofina a vândut Irakului componente militare în 1994, printr-o companie intermediară iordaniană, se arată în raport.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite