Chirurgul şpăgar Gheorghe Burnei, prea valoros în societate pentru a merge la puşcărie MOTIVARE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Inquam Photos
Imagine: Inquam Photos

Medicul Gheorghe Burnei a fost condamnat la 3 ani cu suspendare pentru 21 de fapte de luare de mită, deoarece un judecător de la Tribunalul a apreciat că acesta „dispune de suficiente resurse în plan personal (…) astfel încât să conştentizeze” şi să nu mai încalce legea. În plus, judecătorul a „cumpănit” între nevoia de protecţie a societăţii şi nevoia de a-l menţine pe Burnei în societate, iar medicul a câştigat.

„Prin măsura suspendării executării pedepsei sub supraveghere, concomitent cu aplicarea pedepsei amenzii penale (…), se realizează un echilibru între nevoia de protecţie a societăţii prin menţinerea ordinii de drept, prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni şi interesul persoanei care a comis o faptă prevăzută de legea penală de a fi menţinută în comunitate”, se arată în motivarea instanţei. Decizia nu este definitivă, iar apelul se va judeca la instanţa ierarhic superioară.

Doctorul Gheorghe Burnei, de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, a fost condamnat cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată. Judecătorul fondului, de la Tribunalul Bucureşti, a preferat ca în cazul medicului Burnei să aplice o amendă de 150.000 de lei. 

Gheorghe Burnei a scăpat cu o amendă 

„Pe lângă pedeapsa principală de 3 ani închisoare stabilită prin prezenta, pedeapsa amenzii într-un număr de 300 zile-amendă şi stabileşte suma corespunzătoare unei zile amendă la 500 lei, inculpatul Burnei Gheorghe având de plătit statului suma de 150.000 lei cu titlu de amendă”, au mai decis judecătorii.

Potrivit motivării deciziei de condamnare, document anonimizat publicat pe portalul Institutului Român pentru Informaţii Juridice (ROLII), judecătorul reţine că faptele lui Gheorghe Burnei sunt grave, dar le pune în balanţă cu personalitatea acestuia, una „privită ca un reper în comunitatea medicală”.

Instanţa reţine că inculpatul are vârsta de 67 ani, căsătorit, este o persoană integrată social şi se află la primul conflict cu legea penală. 

„Raportat la circumstanţele cauzei (folosirea funcţiei publice pentru obţinerea de beneficii materiale, în mod repetat, condiţionarea actului medical în cazul unor persoane vulnerabile) instanţa reţine că fapta săvârşită este una gravă, leguitorul stabilind limite cuprinse între 3 şi 10 ani închisoare, concomitent cu interzicerea exercitării unor drepturi”, se arată în documentul citat. 

Cum a înclinat balanţa statutul lui Burnei

„Totodată, instanţa constată că faţă de persoana inculpatului (persoana privită ca un reper în comunitatea medicală, bucurându-se de recunoaştere profesională şi un confort financiar ridicat) şi modalitatea concretă de săvârşire a faptei (în formă continuată, cu ocazia acordării de îngrijiri medicale unei categorii vulnerabile de pacienţi - copii) se impune, ca măsură suplimentară de constrângere penală, şi aplicarea pedepsei amenzii care însoţeşte pedeapsa închisorii în condiţiile prevăzute de art. 62 C. pen. (“ (1) Dacă prin infracţiunea săvârşită s-a urmărit obţinerea unui folos patrimonial, pe lângă pedeapsa închisorii, se poate aplica şi pedeapsa amenzii”). În aceste condiţii instanţa se va orienta către limita minimă a pedepsei închisorii concomitent cu aplicarea amenzii penale care însoţeşte pedeapsa închisorii”, se mai arată în motivare.

„Se apreciază că inculpatul dispune de suficiente resurse în plan personal pentru ca acesta să conştientizeze valorile sociale încălcate şi pe viitor să-şi ajusteze comportamentul astfel încât să nu mai (… - n.r. anonimizat) legea penală”, concluzioneză judecătorul.

Pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti a decis condamnarea medicului Gheorghe Burnei la trei ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Instanţa a decis suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de patru ani.

De asemenea, judecătorii au mai hotărât să îi interzică lui Gheorghe Burnei dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a exercita profesia de medic în sistemul public de sănătate şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Mita lui Burnei varia între 50 de lei şi 1.350 de euro

Tribunalul a mai decis că pe durata termenului de supraveghere, Burnei va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 zile la SC Amenajare Edilitară şi Salubrizare SA Sector 5 sau la Direcţia Generală de Poliţie Comunitară Sector 1 Bucureşti.

Medicul Gheorghe Burnei a fost reţinut în 10 decembrie 2016 de către procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, care au cerut instanţei arestarea preventivă a acestuia pentru mai multe fapte de luare de mită. Tribunalul Bucureşti a respins arestarea preventivă, medicul fiind plasat atunci în arest la domiciliu, iar ulterior sub control judiciar.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au arătat, în referatul cu propunerea de arestare preventivă, că, în perioada 26 octombrie - 24 noiembrie, medicul Gheorghe Burnei a pretins şi a primit de 15 ori mită de la părinţii unor copii internaţi la Spitalul „Marie Curie”, pe care i-a operat sau doar i-a consultat. Mita pe care ar fi luat-o Gheorghe Burnei varia între 50 de lei şi 1.350 de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite