Chipul primului Homo Sapiens european, reconstituit din oasele din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai buni specialişti în reconstituire facială din Marea Britanie, Richard Neave, a realizat pe baza unor fragmente de craniu descoperite în Peştera Oaselor din România, chipul primului Homo sapiens din Europa. Mulajul va fi prezentat într-o emisiune transmisă duminică de BBC 2, referitoare la evoluţia speciei umane, la 07.30 ora României.

Richard Neave a folosit fragmentele dintr-un craniu şi un maxilar găsite în peştera din Munţii Aninei, diviziune a Munţilor Banatului din Carpaţii Occidentali. Acolo hibernau urşii, potrivit datelor deţinute de specialişti. Este faţa primului om modern din punct de vedere anatomic, Homo Sapiens, care a trăit în Europa.

Nu se ştie dacă fragmentele de oase au aparţinut unui bărbat sau unei femei, dar cu siguranţă individul a trăit în vechile păduri, de acum aproximativ 35.000 de ani, din Carpaţii româneşti.

Reconstruirea a fost realizată pentru seria intitulată "Incredibilul drum al oamenilor", un documentar despre originea şi evoluţia oamenilor, de la apariţia noastră în leagănul african până la valurile de migratori care au colonizat planeta, relatează cotidianul birtanic The Independent.

Deşi este imposibilă determinarea culorii pielii pe baza craniului, oamenii de ştiinţă cred că cel mai vechi european modern era mai închis la culoare decât actualii europeni şi avea o înfăţişare mai degrabă africană.

Mulajul din stă acum pe biroul antropologului Alice Roberts, de la Universitatea din Bristol, care va prezenta seria BBC. "Richard Neave a spus că acest craniu nu arată chiar european, dar nici asiatic sau african. Pare mai degrabă ca o combinaţie a celor trei", a spus Alice Roberts.

Deşi este similar craniilor moderne, osul este mai mare, mai robust, cu molari masivi.

Profesorul de antropologie de la Universitatea Washington din Missouri, Erik Trinkaus, unul dintre primii care a cercetat oasele în amănunt, a spsu că maxilarul este cel mai vechi din lume. "Laolaltă, aceste fragmente oferă dovezi indubitabile despre cum arătau oamenii când s-au împrăştiat prin Europa".

Maxilarul a fost descoperit în 2002 în Peştera cu Oase, din Valea Minişului, în apropiere de oraşul Anina, judeţul Caraş-Severin. Cu ajutorul radiocarbonului, oamenii de ştiinţă au aflat că oasele datează de acum 34.000 - 36.000 de ani.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite