Chiar dacă nu crezi că există Covid, testează-te!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testare pentru depistarea Covid-19
Testare pentru depistarea Covid-19

Oamenii refuză să creadă că au Covid, vin la spital târziu şi nu avem ce le mai face, spun medicii încercând să explice mortalitatea care a rămas uriaşă în România.Mai jos, o scrisoare de printat şi trimis părinţilor şi bunicilor.

Mai sunt şi în ziua de azi câteva mii de oameni, împărţiţi în vreo 100 de triburi în toată lumea, care n-au avut nici un fel de contact cu civilizaţia. Trăiesc la fel ca acum 5.000 de ani şi de obicei dacă se apropie cineva de ei îşi riscă pielea. Sunt lăsaţi în pace, dintr-un motiv simplu. Dacă ar fi integraţi în societate, majoritatea ar muri în scurt timp de boli la care noi toţi ceilalţi am căpătat imunitate. Majoritatea sunt azi tratabile, mai puţin virozele respiratorii. Se întâmplă ca uneori să mai afle despre restul lumii iar cei mai tineri să-şi ia inima în dinţi şi să caute o viaţă mai bună. Pentru ei, e ca un joc de ruletă rusească: unii cad inevitabil seceraţi de ceea ce pentru oricare dintre noi este o răceală banală.

Multe astfel de triburi au fost decimate sau au dispărut aşa. În trecut, epidemiile au servit – intenţionat sau nu – chiar ca armă biologică a invadatorilor imunizaţi. O mână de conquistadori au putut extermina astfel milioane în America.

Nici noi restul nu suntem scutiţi cu totul. O dată la o generaţie-două-trei apare câte un virus nou în faţa căruia nu avem imunitate la fel de mare.
Anul ăsta umblă unul nou, un guturai nenorocit care omoară în alte feluri decât o făceau guturaiurile şi gripele până acum.
La început, medicii au fost speriaţi şi copleşiţi şi adesea n-au ştiut ce să facă. Din cauza asta, au murit cu zile o mulţime de oameni. În ţările civilizate lucrurile s-au mai aşezat, la noi încă nu.
Printre motive este şi cel că pacienţii ajung la spital târziu, fie că au aşteptat până în ultimul moment, fie că au fost plimbaţi dintr-un loc în altul
Da, cele mai multe dintre victime suferă şi de altceva, dar unii au descoperit „comorbiditatea” abia când s-au internat. Puţini suntem totuşi perfect sănătoşi.
Poate peste ceva vreme, viroza asta va fi la fel de banală ca toate celelalte. Acum încă e o boală nouă şi grea.

Dacă ai simptome de răceală – febră, tuse, dificultăţi de respiraţie – mergi şi testează-te!

Dacă e altceva, mergi acasă cu certificatul negativ şi stai liniştit. Dacă e Covid, ajungi la spital pe picioare când încă se poate administra tratamentul care să te salveze.
Normal că îţi este frică să nu te închidă în spital purtător sănătos, după ce au făcut asta până nu de mult – caz unic în Europa – că nu s-au gândit mai departe de lungul nasului. Dar acum măcar nu mai pot face asta, că nu mai au locuri.
Dacă eşti pe picioare, te vor trimite să boleşti acasă. Poate încă mai au medicamente dar sunt pe terminate. Dacă e grav, acum poate încă au loc dar peste o săptămână s-ar putea să nu mai aibă. Când simţi că nu mai aer deloc, poate că eşti pe moarte sau poate nu eşti dar sigur preferi să fie un doctor pe aproape.
Sigur că îţi e frică să nu iei vreo infecţie fix din spital, că ale noastre sunt renumite pentru asta. Dar dacă te duci devreme, cât eşti încă teafăr, şansele sunt foarte mici. Încă poţi să alegi unde să te testezi, la ce spital şi cu ce doctor să stai de vorbă.
Când ajungi târziu şi e nevoie de intervenţii mai complicate sau de şedere lungă, şansele de infectare cresc teribil.

Poate că nu crezi că există deloc trăznaia asta de i-au zis covid… guvid… covrig…

E de înţeles: au luat o problemă simplă de sănătate publică şi au transformat-o în isterie şi demenţă. Aproape în toată lumea, politicienii au fost tâmpiţi sau ticăloşi sau şi una şi alta. Ai noştri au vrut parcă să fie mai cu moţ. Au scos armata şi au zbierat imnul în megafoane când erau o mână de cazuri iar acum nu mai ştiu decât să închidă cârciumi. Au spus ba că e o simplă viroză ba că de fapt chiar e un virus ucigaş apocaliptic. Ba că masca nu ajută ba că fără ea murim pe capete. Au spus că dacă ai peste 65 de ani trebuie să te înghesui în magazine cu alţii de vârsta ta timp de doar două ore din zi. Dar ce n-au spus? Cine să-i mai creadă?
Numai că ştii ce? Nu contează! Ei se testează zilnic şi dacă au ceva primesc cel mai bun tratament. De tine doar tu poţi să ai grijă, cu atât mai mult după ce ţi-au făcut treaba mai grea. Mai bine să descoperi din timp că-i „o simplă răceală” peste care treci cu bine decât să afli prea târziu că-s şi complicaţii pe care nimeni nu mai are timp să le trateze.

Sau poate ai citit sau ai auzit şi alte versiuni despre virus.

Că l-au făcut chinezii sau americanii într-un laborator ca să subjuge restul lumii… că l-a făcut Bill Gates ca să vândă vaccinuri… că este provocat de antenele 5G…
Chiar şi dacă vreuna ar fi adevărată, nu schimbă lucrurile cu nimic pentru tine. Vei trece prin exact aceleaşi etape ca oricine altcineva cu o viroză severă netratată la timp. Sau cu o „comorbiditate” pe care credeai că o mai duci 50 de ani, dar iată că i-a pus capac o simplă tuse.
Şi la urmă o să rămână că tot tu ai fost de vină pentru tot…

Nu-i lăsa să câştige, bate-i cu ce ai la îndemână, chiar şi cu armele lor: mergi la consult!

Lucian Davidescu / România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite