Chestorul Adrian Bărăscu, trimis în judecată pentru ororile la care îi supunea pe martorii protejaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chestorul de Poliţie Adrian Bărăscu a fost trimis în judecată
Chestorul de Poliţie Adrian Bărăscu a fost trimis în judecată

Chestorul de poliţie Adrian Augustin Bărăscu, fostul şef al Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor (ONPM), a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, printre altele, pentru abuz în serviciu şi obţinere ilegală de fonduri. În acest caz vor mai fi judecate alte nouă persoane. Bărăscu si subalternii lui au fost acuzaţi că le-au pus viaţa în pericol martorilor pe care trebuiau să-i protejeze.

Concret, Bărăscu, director al ONPM la data faptelor, va fi judecat pentru constituire a unui grup infracţional organizat, obţinere ilegală de fonduri, una în forma autoratului şi una în forma complicităţii, deturnare de fonduri, una în forma autoratului şi două în forma complicităţii, două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, dintre care una în formă continuată, abuz în serviciu, în formă continuată şi influenţare a declaraţiilor.

Alături de acesta vor mai fi judecaţi şi opt comisari din cadrul ONPM, la data faptelor, respectiv Ion Octavian Nanu, Felicia Violeta Popa, Aurel Lăhăduş, Dan Cristian Puşcaş, Marcel Daniel Gomeajă, Viorel Marcel Croitoriu, Răzvan Gabriel Gheorghe, Ştefan Stan, Cristian Pintilescu, dar şi  Andreea Violeta Liţă, 

Acuzaţiile anchetatorilor

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în perioada septembrie – decembrie 2013, Adrian-Augustin Bărăscu, Felicia-Violeta Popa, Ion-Octavian Nanu şi Andreea-Violeta Liţă ar fi constituit un grup infracţional organizat, grupare la care, în perioada 2014 – noiembrie 2015, ar fi aderat şi Viorel-Marcel Croitoriu, Marcel-Daniel Gomeajă, Aurel Lehăduş, Dan-Cristian Puşcaş, Cristian Pintilescu. 

Scopul acestei grupări ar fi fost „obţinere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, abuz în serviciu şi  abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”. 

„În contextul amintit, în perioada 2014 – noiembrie 2015, membrii grupului au acţionat, pe de o parte, în vederea supradimensionării cuantumului fondurilor băneşti necesare protecţiei martorilor, iar, pe de altă parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din Programul de protecţie”, conform anchetatorilor.

De asemenea din banii destinaţi folosului exclusiv al martorilor din Programul de protecţie, membrii grupului ar fi achiziţionat, de la furnizori preferaţi, anumite bunuri şi servicii destinate înzestrării ONPM, dar şi destinate funcţionarilor instituţiei sau au achiziţionat bunuri şi servicii inutile ori neperformante.

În perioada 2014 – 2015, inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin, în calitate de ordonator terţiar de credite la O.N.P.M., în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a folosit documente şi date inexacte menite să supradimensioneze cheltuielile viitoare, destinate protecţiei martorilor, şi anume 938.180 lei. Acest lucru a condus la virarea sumei de 743.880 lei. 

„În perioada 2014 – noiembrie 2015, inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin, în calitate de director al O.N.P.M. şi ordonator terţiar de credite, cu ajutorul inculpaţilor Popa Felicia-Violeta,Nanu Ion-Octavian, Croitoriu Viorel-Marcel, Liţă Andreea-Violeta, Gheorghe Răzvan-Gabriel,Gomeajă Marcel-Daniel, Pintilescu Cristian şi Lehăduş Aurel, care au participat la întocmirea documentaţiei aferente achiziţiilor, în mod repetat, a schimbat ilegal destinaţia sumei de 303.240,83 lei, alocate protecţiei martorilor, pentru înzestrarea sediului O.N.P.M., precum şi pentru dotarea funcţionarilor din această instituţie, în alte scopuri decât cele stabilite prin bugetul de stat”, conform DNA. 

O parte din sumele de bani deturnate, în cuantum de 106.385,87 de lei, ar fi fost plătite furnizorilor, „activitatea infracţională fiind întreruptă de controlul I.G.P.R. din 25 septembrie 2015, în urma căruia au fost suspendate procedurile de achiziţie directă a unor produse şi servicii, în valoare totală de 196.854,96 lei”.

În aceeaşi perioadă, Croitoriu, Nanu, Popa şi Pintilescu, în calitate de împuterniciţi al ordonatorului terţiar de credite (ar fi semnat pentru directorul O.N.P.M.), beneficiind de ajutorul celorlalţi membri ai grupului, ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei totale de 41.698 de lei alocate protecţiei martorilor, în baza unor înscrisuri denumite „note justificative”.

De asemenea, în perioada 2014 – noiembrie 2015, în contextul efectuării unor achiziţii directe şi neperformante (sisteme de supraveghere video şi alarmare), Bărăscu, împreună cu alţi membri ai grupului, şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu. 

Astfel, nu ar fi fost posibilă aducerea la îndeplinire a măsurilor sporite de siguranţă la domiciliu pentru martorii protejaţi. Acest lucru a dus la prejudicierea, cu suma de 82.409,07 lei a bugetului destinat protecţiei martorilor şi vătămarea intereselor legale ale martorilor incluşi în Program.

Anchetatorii precizează că banii respectivi, destinaţi protecţiei martorilor, ar fi fost folosiţi la modernizarea centrului operaţional de monitorizare şi intervenţie pentru servicii de pază şi protecţie al O.N.P.M, iar furnizorii ar fi beneficiat de contravaloarea produselor şi serviciilor remise.

Pachet de telefonie mobilă, supraevaluat

„În luna februarie 2015, inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin, în calitate de director al O.N.P.M. şi ordonator terţiar de credite, beneficiind de ajutorul inculpaţilor Nanu Ion-Octavian, Popa Felicia-Violeta, Croitoriu Viorel-Marcel, Liţă Andreea-Violeta, Gheorghe Răzvan-Gabriel, care au participat la întocmirea documentaţiei prealabile acestei achiziţii directe, a încheiat un contract de prestări servicii cu un operator de telefonie mobilă, prin care a achiziţionat un pachet de servicii de telefonie mobilă, supraevaluat în raport cu necesităţile punerii în aplicare a măsurilor de protecţie dispuse faţă de martorii incluşi în Program”, se mai arată în documentele anchetatorilor.

În acest fel, Bărăscu ar fi produs un prejudiciu bugetului destinat protecţiei martorilor în sumă de 64.101 de lei, vătămând totodată interesele legale ale martorilor incluşi în Program. 

Ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, funcţionarii O.N.P.M. ar fi beneficiat de un folos material injust (un pachet de servicii supradimensionat), iar furnizorul de produse şi servicii a beneficiat de contravaloarea produselor şi serviciilor furnizate.

„În ziua de 04 august 2015, inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin, în calitate de director O.N.P.M., a încercat să îl determine pe un subordonat de-al său, utilizând afirmaţii cu vădit caracter intimidant şi ameninţări, să nu mai formuleze sesizări penale şi să nu mai dea declaraţii defavorabile conducerii instituţiei, cu prilejul unor cercetări penale”, mai spun anchetatorii.

De asemenea, în noaptea de 14 spre 15 iunie 2013, Andreea-Violeta Liţă, în calitate de psiholog în cadrul ONPM şi desemnată cu evaluarea şi asistenţa psihologică a unui martor protejat, nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de serviciu, în condiţiile în care acesta din urmă i-ar fi adus la cunoştinţă intenţia şi motivaţiile de a comite un act suicidar (tentativa de suicid a avut loc), fapt ce a cauzat vătămarea drepturilor acelei persoane conferite de includerea în Program.

În perioada decembrie 2009 – noiembrie 2015, în mod repetat, Adrian-Augustin Bărăscu, Aurel Lehăduş şi Dan-Cristian Puşcaş, şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu, „adoptând comportamente şicanatorii la adresa martorilor incluşi în Program”. 

Concret, acest comportament privea iniţial reducerea cheltuielilor necesare acestora şi, ulterior, pedepsirea acelor martori pentru petiţiile administrative formulate, care ar fi condus la efectuarea unor verificări din partea Corpului de control al Ministerului de Interne, fapta cauzând vătămarea drepturilor persoanelor respective.

Prejudiciul produs bugetului de stat, în maniera descrisă mai sus, se ridică la suma de 553.769 de lei.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparţin lui   Adrian-Augustin Bărăscu, Viorel-Marcel Croitoriu, Marcel-Daniel Gomeajă, Felicia-Violeta Popa, Cristian Pintilescu, Ion-Octavian Nanu, Răzvan-Gabriel Gheorghe şi Ştefan Stan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

Acuzaţiile aduse celorlalţi inculpaţi

Ion Octavian Nanu, comisar şef în cadrul ONPM la data faptelor, este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, obţinere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, una în forma autoratului şi trei în forma complicităţii şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, una în forma autoratului şi una ăn forma complicităţii.

Felicia Violeta Popa, comisar şef în cadrul Oficiului la data faptelor, va ajunge în faţa magistraţilor pentru constituire a unui grup infracţional organizat, deturnare de fonduri, una în forma autoratului şi trei în forma complicităţii şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Aurel Lăhăduş, comisar şef în cadrul ONPM la data faptelor, va fi judecat pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, în formă continuată (2 infracţiuni) şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată.

De asemenea, Dan Cristian Puşcaş, comisar şef în cadrul Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor la data faptelor, a fost trimis în judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu, în formă continuată (2 infracţiuni).

Procurorii anticorupţie au decis să o trimită în judecată şi pe Andreea Violeta Liţă, psiholog în cadrul ONPM, la data faptelor, care este acuzată de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, complicitate la săvârşirea infracţiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Alţi doi comisari în cadrul Oficiului vor mai ajunge în faţa magistraţilor, respectiv Marcel Daniel Gomeajă (acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de deturnare de fonduri) şi Viorel Marcel Croitoriu ( constituire a unui grup infracţional organizat, obţinere ilegală de fonduri, în formă continuată, deturnare de fonduri, în formă continuată, sub forma autoratului şi a complicităţii şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, sub forma autoratului şi a complicităţii).

Răzvan Gabriel Gheorghe, comisar şef în cadrul Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor, la data faptelor, va fi judecat pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată (3 infracţiuni), complicitate la săvârşirea infracţiunii de deturnare de fonduri şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Ştefan Stan, comisar şef în cadrul ONPM, la data faptelor, va ajunge în faţa anchetatorilor pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de deturnare de fonduri.

Cristian Pintilescu, director adjunct în cadrul ONPM, la data faptelor, va fi judecat pentru constituire a unui grup infracţional organizat, obţinere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, complicitate la săvârşirea infracţiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată,abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Ororile din Programul de Protecţie al Martorilor. Mărturie: O familie întreagă, obligată de poliţişti să ia medicamente pentru schizofrenie

Achiziţiile de lux făcute de şefii de la Protecţia Martorilor: „Arată mai bine ca la IGP, avem inclusiv muzică de cameră pe hol, în surdină, aşa”

Şefii Oficiului de Protecţie a Martorilor îi obligau pe martori la consiliere psihologică în restaurantul interlopilor

Ororile din Programul de Protecţie a Martorilor. Cum îi ameninţau poliţiştii pe martorii protejaţi

Cum folosea şeful de la Protecţia Martorilor instituţia pe post de agenţie de turism pentru poliţişti

Şeful Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor, demis din funcţie după ce a fost reţinut. 9 ofiţeri superiori sunt cercetaţi de DNA în acest caz

Şeful Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor a fost reţinut de DNA, acuzat că a deturnat fonduri destinate protecţiei martorilor

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite