Ce şanse au românii astăzi să obţină viză pentru Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite îşi deschid porţile pentru tot mai mulţi români, dar nu vor încă să elimine vizele. Dacă o vacanţă în SUA nu mai ridică probleme pentru români, stabilirea definitivă în Statele Unite rămâne încă un deziderat greu de atins.

Pentru prima dată în istoria recentă a României, rata de refuz pentru obţinerea vizei temporare pentru SUA a scăzut sub 10%, potrivit statisticilor ambasadei americane. Chiar şi aşa, ca românii să poată circula liber în Statele Unite, această rată ar trebui să scadă sub 3%, susţine consulul general în România, Henry Leighton.

„Cu cât este mai stabilă şi mai prosperă o ţară, cu atât rata de refuz va fi mai mică. Mai luăm în calcul şi analize de risc despre populaţia care nu se mai întoarce. De aceea, facem apel la cei care obţin vize temporare să respecte condiţiile de călătorie, să nu muncească fără permisiune şi să nu depăşească termenul de întoarcere în ţară”, a explicat ieri consulul general american în România, Henry Leighton.

Statisticile Ambasadei SUA în România arată că, începând cu 2007, anul integrării în Uniunea Europeană, s-a instalat un trend de scădere a refuzurilor în ceea ce priveşte vizele turistice pentru Statele Unite. Dacă în 2006, când s-au înregistrat aproape 60.000 de solicitări de viză, rata de refuz se situa la 34%, în 2014, rata de refuz a fost de doar 9,8% pentru cele 42.000 de solicitări de viză turistică.

Cât priveşte Loteria Vizelor, anul trecut, peste 400 de români au obţinut posibilitatea de a se muta oricând în Statele Unite, deşi numărul celor care au aplicat a fost de aproape trei ori mai mare. De asemenea, circa 1.000 de români au obţinut viză de imigrare, cu ajutorul rudelor sau prietenilor de pe continentul american, care le-au făcut „chemare”.

Cum se poate obţine viză în trei zile

Şi procesul de obţinere a vizei s-a simplificat în ultimii ani, astfel încât acum un român poate obţine o viză pentru SUA în circa trei zile de la depunerea documentelor.

Mai exact, persoanele care doresc să aplice pentru o viză temporară în SUA trebuie să completeze un formular online, să achite o taxă de 160 de dolari şi să se programeze pentru susţinerea unui interviu în limba română cu funcţionarii ambasadei.

Înscrierea la interviu se poate face atât online, cât şi prin call center, unde trebuie să ofere numărul de referinţă de pe chitanţa de plată a taxei, numărul confirmării primite după completarea formularului online şi numărul paşaportului. În general, interviul este programat la cel mult trei zile de la data solicitării.

Reprezentanţii ambasadei recomandă aplicanţilor pentru viză să sosească la ambasadă cât mai aproape de ora programată pentru interviu şi să nu aibă asupra lor laptopuri sau alte aparate electronice în afară de telefonul mobil.

image

După verificarea paşaportului, solicitanţii de viză vor primi un număr de ordine în baza căruia îşi vor aştepta rândul la trei ghişee. La primul ghişeu vor preda dosarul alcătuit din pagina de confirmare a completării formularului online, dovada de plată a taxei şi paşaportul. La următorul ghişeu, funcţionarii ambasadei vor solicita amprentele solicitanţilor de viză, iar la al treilea, vor susţine interviul. În total, tot procesul durează între 20 şi 70 de minute, iar femeile gravide sau persoanele în vârstă au prioritate, susţine Tyler Mason, consul general adjunct.

Răspunsul vine în aceeaşi zi, iar dacă este pozitiv, paşaportul cu viză este livrat în cel mult două zile lucrătoare la unul dintre cele 24 de sedii din ţară ale firmei de curierat TNT sau direct acasă prin curier, în schimbul sumei de 24 de lei.

Cine pică la viză

Chiar şi aşa, există condiţii pentru obţinerea vizei de la care americanii nu fac rabat. „Principalul motiv pentru care sunt refuzaţi unii dintre aplicanţi este că nu pot demonstra că nu vor rămâne în SUA. Mai exact, nu au suficiente legături cu ţara, cum ar fi un loc de muncă stabil, o familie sau proprietăţi. De asemenea, persoanele cu cazier au mai puţine şanse să obţină o viză, precum şi consumatorii de droguri sau cei care au stat peste termenul limită la ultima călătorie în State”, a explicat Darren Thies, viceconsul pentru vize temporare.Pentru obţinerea unei vize temporare pentru muncă, solicitanţii trebuie să primească o ofertă de la un angajator din SUA.

Cele mai frecvente vize de muncă sunt oferite angajaţilor din multinaţionale care se transferă dintr-o ţară în alta, dar există şi câteva meserii pentru care angajatorii americani caută specialişti de peste ocean, mai spune Darren Thies. Pe lângă gulerele albe, care vor fi întotdeauna vânate de companiile americane, mai sunt căutaţi şi specialiştii în industria alimentară sau agricultură.

DS-160, un formular cu năbădăi

Una dintre cele mai dificile părţi ale procesului de obţinere a vizei este completarea în limba engleză a stufosului formular online, care conţine 100 de întrebări.

Pe lângă adăugarea unei fotografii făcute în ultimele şase luni, formularul mai poate solicita şi o serie de documente precum itinerarul de călătorie, datele ultimelor cinci călătorii în Statele Unite dacă este cazul sau istoria călătoriilor internaţionale, precum şi un curriculum vitae.

image

Documentele care conţin toate aceste informaţii trebuie păstrate la îndemână, deoarece la o pauză mai mare de 20 de minute în completarea formularului sesiunea expiră, iar procesul trebuie reluat.

Reprezentanţii ambasadei recomandă ca solicitanţii să salveze numărul de identificare a cererii sau salvarea formularului într-un fişier pe calculator, astfel încât procesul să poată fi reluat din punctul în care a fost întrerupt. ;

Categoriile de vize SUA, în cifre

Ambasada SUA a acordat anul trecut românilor circa 46.000 de vize. Majoritatea, circa 38.000, au fost vize turistice şi 5.400 pentru studenţii care au aplicat la programul Summer Work and Travel sau la alte programe de schimburi culturale. De asemenea, americanii au mai acordat 1.000 de vize de lucru şi 1.000 de vize de imigrare. Circa 400 de români au primit viză de studiu şi 200 de vize de logodnă. De asemenea, anul trecut au fost procesate şi trei adopţii internaţionale.

image

Accesul românilor pe teritoriul american s-a îmbunătăţit din 2007, de când România este membră a UE. Pe măsură ce graniţele Europei s-au deschis pentru români, tot mai puţini conaţionali au solicitat viză pentru SUA. Dacă în 2006 cereau viză aproape 60.000 de români, în 2012, numărul solicitărilor scăzuse până la 34.000, iar în 2014 a fost de 42.000. În schimb, o proporţie tot mai mare de români reuşeşte să obţină o viză americană. Astfel, rata de refuz a scăzut constant în ultimii opt ani, de la 34% în anul 2006, la 17% în 2012 şi 9,8% anul trecut.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite