Motivele pentru care vrea Becali sa fie eliberat trei luni: majoratul fiicei sale şi transferurile de fotbalişti la Steaua

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cererea lui Gigi Becali de întrerupere a pedepsei va fi judecată luni de Tribunalul Bucureşti FOTO Adevărul
Cererea lui Gigi Becali de întrerupere a pedepsei va fi judecată luni de Tribunalul Bucureşti FOTO Adevărul

Zi importantă pentru Gigi Becali. Magistraţii Tribunalului Bucureşti discută astăzi cererea latifundiarului de întrerupere pentru trei luni a pedepsei cu închisoarea. Dacă iniţial finanţatorul Stelei a spus că vrea în libertate pentru a-şi întreţine familia, azi a explicat că aceasta are bani suficienţi să se întreţină şi că de fapt doreşte să-şi pună ordine în afaceri. Procesul este judecat de magistratul Florin Purigiu. Sentinţa se dă miercuri.

UPDATE Procesul s-a încheiat. Instanţa a anunţat că va da o sentinţă miercuri dimineaţă. Tot atunci însă se va discuta şi cererea de contopire a pedepselor din dosarele "Valiza" şi "Schimbul de terenuri".

UPDATE Finanţatorul Stelei susţine că trebuie să iasă pentru o perioadă din penitenciar şi pentru că i-a promis actorului şi regizorului Dan Puric că îl va ajuta să deschidă o clinică de oncologie. 

"Dacă mă eliberaţi o să mă ţin de promisiune. Altfel nu am cum. În plus, aştept de 18 ani majoratul fiicei mele, şi pe 7 împlineşte 18 ani. Ar fi o durere pentru mine să nu fiu lângă fata mea la majorat. Acum dacă atâta lucru merit în faţa oamenilor şi în faţa statului pentru ce am făcut, bine. O să-mi duc crucea. Dacă-mi daţi drumul puteţi să-mi puneţi orice condiţie, chiar şi să nu ies din curte", a susţinut Becali în faţa instanţei.

UPDATE Gigi Becali a cerut să fie lăsat să vorbească, iar instanţa a acceptat. "Cele mai mari răutăţi le-am văzut din partea procurorilor. Vreau să mă iertaţi că am intervenit. Eu nu vorbesc pe proceduri. Eu acum nu ştiu exact: procurorul spune ceva, avocatul altceva. Procurorii mai pot să inventeze lucruri. Dumneavoastră puteţi să admiteţi cererea şi să intre în vigoare după contopirea pedepselor şi atunci procurorul nu mai are ce sa spună. Steaua nu poate să facă nimic fără mine. Când am zis că se ocupă Reghe şi Stoica am zis să nu sară toţi pe Steaua, să se vadă că are stăpân. Dacă nu sunt eu, ei nu fac nimic cu Steaua!", a mai declarat latifundiarul. 

UPDATE Procurorul de şedinţă susţine că nu există niciun motiv ca Becali să fie eliberat deoarece de echipa Steaua se ocupă acum antrenorul Laurenţiu Reghecampf şi Mihai Stoica.

UPDATE Un susţinător al finanţatorului Stelei a fost evacuat din sala de judecată după ce şi-a arătat simpatia faţă de Becali aplaudând ce spune acesta şi apărătorii lui. La ieşirea din sală susţinătorul a strigat: LIBERTATE!

UPDATE Procesul a fost reluat. Reprezentantul Parchetului susţine că cererea de eliberare făcută de latifundiar trebuie judecată după ce se discută şi cea de contopire a pedepselor primite în dosarul "Schimbul de terenuri" cu cele primite în dosarul "Valiza", adică după 19 iunie.

Gigi Becali încearcă să explice instanţei de ce vrea să fie eliberat pentru trei luni, însă judecătorul nu-l lasă pe motiv că are apărători care să pledeze pentru el.

Avocaţii finanţatorului Stelei susţin că acesta ar trebui eliberat pentru maximum trei luni pentru a-şi pune ordine în afaceri. "George Becali este singurul finanţator al echipei de fotbal şi cu el în penitenciar nu are cine să  plătească dările clubului, dar nici cine să se ocupe de plecarea jucătorilor în cantonament. În plus, acesta trebuie să negocieze un contract cu Primăria Capitalei care trebuie să-i dea lui Becali bani după ce instituţia a pierdut un proces cu acesta", au explicat avocaţii omului de afaceri.

UPDATE Şedinţa s-a suspendat la cererea procurorului de caz care a cerut să studieze actele depuse de apărare la dosar. La proces a ajuns şi Mihai Stoica.

Imediat ce a început procesul, latifundiarul a mărturisit că motivul pentru care cere eliberarea nu este cel invocat iniţial, acela de a-şi întreţine familia. "Nu sunt ipocrit. Nu pot să invoc familia pentru că ei au din ce trăi", a spus acesta.

Judecătorul a luat act de cererea lui Gigi Becali şi a precizat că în acest context nu se mai impune efectuarea unei anchete sociale la locuinţa acestuia.

UPDATE 10.00 Gigi Becali a fost adus în sala de judecată. A început procesul.

UPDATE Soarta lui Gigi Becali pentru următoarele trei luni va fi decisă de magistratul Florin Purigiu, cel care în decembrie anul trecut a decis ca poliţistul Cristian Cioacă să fie cercetat în stare de libertate în dosarul în care este acuzat că a ucis-o pe soţia sa, Elodia.

În motivarea respingerii arestării preventive judecătorul i-a făcut poliţistului un potret de “cetăţean model”, cu un comportament exemplar.

“Inculpatul a înţeles să nu împiedice în niciun fel organele de anchetă în aflarea adevărului, nu a încercat să altereze în vreun fel mijloacele de probă, a continuat să lucreze în cadrul organelor de poliţie fără a fi sancţionat pentru vreo abatere disciplinară, şi, în plus, s-a prezentat în faţa organelor judiciare ori de câte ori a fost solicitat.(....) Or toate aceste împrejurări, precum şi faptul că vreme de 5 ani inculpatul nu s-a sustras de la urmărire penală, deşi acesta avea posibilitatea de a umbla nestingherit atât în ţară, cât şi în străinătate, impun concluzia că şi pericolul concret avut în vedere la luarea măsurii obligării de a nu părăsi ţara este cu mult diminuat, nicidecum amplificat, aşa cum se sugerează prin referatul procurorului”, arăta judecătorul în decembrie anul trecut în motivarea sentinţei prin care decidea că Cioacă poate fi cercetat în stare de libertate.


La pronunţarea sentinţei de pe 20 mai 2013, judecătorii Curţii Supreme au contopit pedepsele din dosarul „Schimbul de terenuri” şi din dosarul în care latifundiarul din Pipera a fost condamnat la trei ani cu suspendare pentru sechestrarea de persoane, astfel că Becali a primit pedeapsa cea mai mare, trei ani de închisoare cu executare.

Finanţatorul FC Steaua este încarcerat la Penitenciarul Rahova din 20 mai, după ce a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării.

Alături de acesta au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare cu executare fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină.

Tribunalul Bucureşti va judeca pe 19 iunie cererea de contopire a pedepselor

De asemenea, Tribunalul Bucureşti va judeca pe 19 iunie cererea de contopire a pedepselor de câte trei ani de închisoare cu executare primite în dosarul „Valiza” şi în dosarul „Schimbul de terenuri”.

Pe 4 iunie 2013, Gigi Becali a fost condamnat tot la trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza“  pentru dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, decizia dispusă de Completul de cinci judecători al instanţei supreme fiind definitivă.

În acest dosar, patronul Stelei a primit trei ani de închisoare pentru dare de mită în 2006, trei ani de închisoare pentru dare de mită în 2008 şi un an de închisoare pentru fals în înscrisuri. Instanţa a decis contopirea celor trei pedepse, iar Becali trebuie să execute pedeapsa cea mai mare, mai exact trei ani de închisoare cu executare.

Instanţa nu a făcut reindivualizarea şi contopirea pedepselor lui Gigi Becali, astfel că avocaţii acestuia au cerut, la Tribunalul Bucureşti, contopirea pedepselor, pentru a se constata care este cea mai mare pe care o are de efectuat acesta.

În dosarul „Valiza“ au mai fost condamnaţi Victor Piţurcă, la un an cu suspendare pentru favorizarea infractorului, Alina Ciul şi Radu Marino, la câte un an şi jumătate cu suspendare, iar Teia Sponte la doi ani cu suspendare.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite