Tribunalul Giurgiu l-a pus în libertate pe Liviu Dragnea. Fostul lider PSD aşteaptă la Penitenciarul Rahova comunicarea deciziei, apoi e liber să plece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Tribunalul Giurgiu a dezbătut, joi, cererea de eliberare condiţionată depusă de Liviu Dragnea care executa o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni în închisoare în Dosarul Angajărilor fictive. Magistraţii au hotărât că fostul lider PSD poate fi eliberat înainte de termen. Dragnea va ieşi pe poarta Penitenciarului Rahova de îndată ce va primi decizia magistraţilor, adică în următoarele ore, însă mai are unele interdicţii în următorii 3 ani.

UPDARE 13.35: Liviu Dragnea va fi pus în libertate după ce magistraţii de la Tribunalul Giurgiu au admis contestaţia fostului lider PSD făcută împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 5. 

Iată minuta Tribunalului Giurgiu:

  • Respinge ca nefondată contestaţia formulată de PICCJ-DNA împotriva sentinţei penale nr. 1025 din 27.04.2021 pronunţată de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, (…), admite contestaţia formulată de petentul contestator Dragnea Nicolae Liviu, împotriva sentinţei penale nr. 1025 din 27.04.2021, pronunţată de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti. 
  • Desfiinţează sentinţa penală nr. 1025 din 27.04.2021 pronunţată de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti (…) şi rejudecând, dispune: 
  • Admite cererea de liberare condiţionată formulată de petentul contestator Dragnea Nicolae Liviu.
  • Dispune liberarea condiţionată a petentul contestator Dragnea Nicolae Liviu, cu aceleaşi date de identificare, de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 71 din 27.05.2019 emis de Tribunalul Bucureşti în baza sentinţei penale nr. 377 din 21.06.2018 pronunţată de I.C.C.J, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 142/27.05.2019 a I.C.C.J Completul de 5 judecători. Definitivă. Pronunţată în şedinţă pubilică.

Procesul a ajuns acolo după ce dosarul a fost strămutat în faza de contestaţie de la Tribunalul Bucureşti la Tribunalul Giurgiu.

Iniţial, Tribunalul Bucureşti decisese ca Dragnea să rămână în puşcărie cel puţin până în luna august, dar decizia a fost desfiinţată de Curtea de Apel Bucureşti. 

De îndată că vor fi îndeplinite formalităţile cu privire la comunicarea deciziei, fostul lider PSD va fi pus în libertate.

Liviu Dragnea a fost încarcerat în mai 2019 şi a petrecut după gratii 2 ani şi 2 luni.

Pe lângă decizia de condamnare la 3 ani şi 6 luni de închisoare în Dosarul Angajărilor Fictive, Înalta Curte a pronunţat. pe 27 mai 2019, o pedeapsă complementară, care se aplică timp de 3 ani după liberarea din penitenciar.

„În baza art.65 alin.1 din Codul penal 1969, aplică inculpatului Dragnea Nicolae Liviu pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prev. de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, b şi c din Codul penal 1969 pe o durată de 3 ani”, se arată în minuta deciziei de condamnare din 27 mai 2019.

Potrivit Art. 64 Cod penal, pedeapsa complimentară a interzicerii unor drepturi constă în interzicerea unuia sau unora din următoarele drepturi:

b) dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat;

c) dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii

UPDATE Avocaţii lui Liviu Dragnea acuză condiţiile proaste din penitenciar şi spun că ameninţarea cu violul este pe faţă. 

„Nu mai invită pe nimeni la baie Liviu, în puşcărie nu e ca la Parlament. Ameninţarea cu violul e pe faţă. În acest sistem parchetul vrea să-l mai reţină ca să-l reeduce.”

Avocata Flavia Teodosiu a spus că nu s-a ţinut cont că acesta a avut o conduită bună şi că a fost apreciat în penitenciar. 

„Parchetul nu a ţinut cont de recomandarea comisiei de eliberare condiţionată care e condusă de un judecător chiar şi cu rang mai înalt şi, atunci, vin eu şi spun că atunci când un om a îndeplinit condiţiile şi a fost apreciat în penitenciar, instanţa nu s-a raportat la niciun element. 

Nu s-a ţinut cont că a avut o conduită bună, a avut activitate, atitudine decentă, opt recompense şi încă 20 până în ziua de azi, câştigând 122 de zile", a  precizat apărătoarea fostului şef PSD.

UPDATE Tribunalul Giurgiu a rămas în pronunţare privind cererea de eliberare condiţionată a lui Liviu Dragnea. Acesta a declarat în faţa instanţei că a avut un comportament bun şi a cerut să-i fie admisă cererea.

„Cu decenţă şi demnitate am dus pedeapsa. Am ieşit la muncă în fiecare zi care mi s-a permis. Am participat la toate cursurile la care mi s-a permis, n-am lipsit nicio zi. Am primit recompense în fiecare lună în care am fost la muncă, inclusiv în ultima lună, luna iunie. Nu vreau să vă mai ţin, domnule preşedinte, au vorbit avocaţii. Vă rog să judecaţi conform legii, obiectivităţii legii şi să admiteţi cererea", a declarat LiviuDragnea joi, în faţa instanţei.

În aprilie, Liviu Dragnea a solicitat Judecătoriei Sectorului 5, să fie eliberat mai devreme susţinând că a îndeplinit fracţia necesară de 2/3 din pedeapsă. 

Conform actelor depuse în instanţă, Dragnea s-a plâns că persoanele din conducerea Penitenciarului Rahova i-au refuzat dreptul la muncă, ceea ce a condus „la izolarea sa în camera de detenţie pentru mai mult de 8 luni (din când în când având acces afară o oră sau două seara) şi la agravarea stării sale de sănătate, care nu a putut fi remediată în sistem de detenţie". De asemenea, el a reclamat că a fost infectat cu virusul SARS-CoV-2 cu toate că a fost ţinut zilnic în detenţie 23 de ore din 24.

Liviu Dragnea a mai precizat că dreptul său la sănătate a fost încălcat deoarece nu i s-a permis să facă investogaţii de specialitate şi trtament adecvat, deşi penitenciarul era informat de la început despre afecţiunile pe care le are acesta.

Fostul lider PSD, Liviu Dragnea, îşi va juca „ultima carte” la Tribunalul Giurgiu, după ce a reuşit să îi convingă pe magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti că judecătorii de la tribunalul capitalei nu au fost imparţiali în ceea ce-l priveşte atunci când au hotărât, pe 27 mai, că trebuie să stea în puşcărie până în luna august.

Curtea de Apel Bucureşti a desfiinţat hotărârea Tribunalului Bucureşti şi a admis cererea de strămutare a lui Liviu Dragnea, astfel că liberarea condiţionată se va judeca, definitiv, la Tribunalul Giurgiu.

El se află în penitenciar din 27 mai 2019, ar abia în toamna acestui an acesta ar executa 2/3 din pedeapsă, adică 851 de zile.

Fostul lider al PSD a avut mai multe conflicte cu cei din conducerea Penitenciarului Rahova, intentând mai multe procese, pe motiv că nu este lăsat să muncească în atelierul auto al închisorii.

Conducerea penitenciarului i-a retras dreptul la muncă, după ce Dragnea a acordat un interviu online fostei sale consiliere Anca Alexandrescu, în prezent jurnalist la Realitatea Plus.

Ulterior, Dragnea a câştigat mai multe procese cu penitenciarul, instanţele stabilind că i s-au încălcat mai multe drepturi, printre care dreptul la muncă şi la îngrijire medicală, scrie Digi24.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite