Mircea Duşa, de Ziua Aviaţiei Române: „Discutăm cu parteneri NATO despre achiziţia celei de a doua escadrile de avioane multirol”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O ceremonie militară a avut loc duminică la Monumentul Eroilor Aerului FOTO Adevărul
O ceremonie militară a avut loc duminică la Monumentul Eroilor Aerului FOTO Adevărul

Programul de înzestrare cu avioane Spartan a fost finalizat şi, în prezent, au fost demarate procedurile pentru achiziţia celei de-a doua escadrile de avioane multirol. Aşa a declarat duminică ministrul Apărării, Mircea Duşa, cu prilejul Zilei Aviaţiei Române.

Totodată, ministrul a anunţat că au fost alocate fonduri şi pentru înzestrarea şi modernizarea sistemelor de supraveghere aeriană. 

„Mă bucur că în perioada 2014 - 2015 am alocat un buget mare forţelor aeriene române, astfel am finalizat programul de înzestrare cu avioane Spartan, am achiziţionat prima escadrilă de avioane multirol şi demarăm în momentul de faţă procedurile pentru achiziţia celei de a doua. De asemenea, am alocat bani pentru înzestrarea şi modernizarea sistemelor de supraveghere aeriană”, a declarat Duşa, prezent la ceremonia militară care a marcat Ziua Aviaţiei Române, organizată la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor din Bucureşti.

În ceea ce priveşte bugetul alocat pentru achiziţia celei de-a doua escadrile de avioane F-16, ministrul a explicat că el va fi stabilit în urma unor negocieri. 

„Bugetul va rezulta în urma negocierilor pe care le vom purta vizavi de achiziţia celei de a doua escadrile. (...) În momentul de faţă, cu mai mulţi parteneri din NATO discutăm despre posibilitatea achiziţiei celei de a doua escadrile”, a completat Mircea Duşa.

Iohannis: „Aviaţia e pregătită să facă faţă provocărilor impuse de statutul de membră UE”

Într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Aviaţiei Române, preşedintele Klaus Iohannis a arătat că „aviaţia română este pregătită să facă faţă cu succes provocărilor impuse de statutul României de ţară membră a NATO şi a UE”. 

„Aviaţia română este pregătită astăzi să facă faţă cu succes provocărilor impuse de statutul României de ţară membră a NATO şi a Uniunii Europene, iar rezultatele obţinute sunt unanim apreciate şi recunoscute. La baza succeselor pe care le-aţi obţinut au stat atât dragostea şi devotamentul dumneavoastră faţă de profesia aleasă, cât şi eforturile susţinute pentru reformarea şi modernizarea Forţelor Aeriene”, subliniază Iohannis într-un comunicat de presă. 

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a decorat drapelul de luptă al Statului Major al Forţelor Aeriene cu Ordinul "Virtutea Aeronautică" în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari.

„Pentru înaltul profesionalism şi rezultatele remarcabile obţinute în îndeplinirea misiunilor specifice, în semn de apreciere, am dat curs propunerii ministrului Apărării Naţionale pentru decorarea Drapelului de luptă al Statului Major al Forţele Aeriene cu Ordinul «Virtutea Aeronautică» în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari”, potrivit sursei citate.

Show aeronautic pentru cei interesaţi 

Ziua Aviaţiei Române se va celebra, duminică, în toate bazele militare ale aviaţiei, respectiv la Bacău, la Kogălniceanu, la Câmpia Turzii, la Timişoara şi aici la Bucureşti.

Vor evolua aeronave militare de tip IAR-330 Puma, IAK-52, C-27J Spartan, Antonov AN-30, IAR-99 Şoim şi MiG-21 LanceR, dar şi aeronave aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Aeroclubului României, Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă şi companiei TAROM.

Tot duminică, între orele 10,00 — 17,00, va fi Ziua Porţilor Deschise la Muzeul Naţional al Aviaţiei Române din Bucureşti, unde pot fi admirate materiale semnificative ale istoriei aeronauticii româneşti: avioane militare, staţii de radiolocaţie, tehnică de artilerie antiaeriană şi rachete sol-aer, machete, uniforme, decoraţii şi documente de arhivă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite