Cerem Parlamentului oprirea îndoctrinării religioase în şcoli!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
AUR

Asociaţia Umanistă Română consideră că religia predată în şcoli la nivel confesional este o greşeală, această situaţie plasându-ne în rândul ţărilor precum Iran sau Bangladesh şi ne îndepărtează de ţările europene civilizate.

Asociaţia Umanistă Română este îngrijorată de efectele negative asupra elevilor ale îndoctrinării religioase din şcoli care a contribuit, în ultimii 20 de ani, la scăderea calităţii învăţământului din România şi la dezvoltarea unor percepţii neştiinţifice şi intolerante în rândul unui număr mare de tineri, conform studiilor prezentate în presă. Asociaţia cere Parlamentului să modifice Legea Învăţământului astfel încât orele de religie să nu mai fie predate în şcolile publice într-un mod confesional, ci într-un mod echidistant.

Prezentarea unei discipline care să includă istoria religiilor şi prezentarea unor elemente culturale şi morale importante specifice mai multor religii va fi un prilej pentru elevi să înţeleagă mai bine atât religiile din familiilor lor, cât şi contextul general religios din ţara noastră, din Europa şi din lume.

În România încă se simte puternic prezenţa intoleranţei religioase, o intoleranţă cultivată în rândul tinerilor din timpul copilăriei şi, mai ales, în timpul anilor de şcoală, prin intermediul predării disciplinei religie la orele de curs. Astfel, s-a ajuns ca un procent mare de români să considere că cei ce critică religia ortodoxă ar merita să fie pedepsiţi penal. Prin aceste mentalităţi, se suprimă dreptul la libertatea de exprimare, dar şi libertatea religioasă la  care fiecare cetăţean este îndreptăţit.

De asemenea, Asociaţia Umanistă Română consideră predarea religiei în şcoli la nivel confesional şi nu informativ unul dintre motivele pentru care o parte din români au o imagine eronată despre lumea ce ne înconjoară (de exemplu, credinţa că soarele se învârte în jurul Pământului, credinţa că te poţi îmblnăvi de HIV/SIDA dacă doar bei apă după o persoană infestată etc).

Aşadar, plecând de la convingerea că în România este necesară o schimbare la nivel de percepţie şi mentalitate, Asociaţia Umanistă Română organizează cea mai mare conferinţă umanistă care a avut loc vreodată în Estul Europei, duminică, 25 mai 2013, începând cu ora 10.00, la Palatul Parlamentului - Sala C.A Rosetti. Accesul în Palatul Parlamentului se va face prin intrarea din Parcul Izvor.

Vor veni în România, cu acest prilej, numeroşi reprezentanţi ai celor mai importante organizaţii umaniste din lume, iar printre vorbitori se numără celebrii PZ Myers, Richard Wiseman, Boris van der Ham şi Andrew Copson. Mai multe detalii la  www.humanismromania.org/our-guests/

Biletele pot fi achiziţionate online pe site-ul www.eventim.ro, în reţeaua de magazine partenere Eventim: Germanos, Vodafone, Orange, Domo, Cărtureşti şi Humanitas sau telefonic la 1951. Preţul biletului este de 70 RON şi include, pe lângă intrarea la eveniment, şi masa de prânz alături de delegaţii umanişti internaţionali. 

Pentru cei ce nu doresc să participe la masa de prânz, intrarea la evenimentul de sâmbătă se va face pentru suma de 20 RON ce poate fi plătită la faţa locului. Pentru accesul în Palatul Parlamentului va fi nevoie ca participanţii la conferinţă să deţină asupra lor un act de identitate.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite