Cercetări extinse în cazul incubatorului Maternităţii Bucur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan" din Capitală şi firma Aciram SRL, care asigură service-ul aparaturii medicale din unitatea sanitară, au fost puse sub acuzare pentru vătămare corporală gravă şi neglijenţă în serviciu în cazul bebeluşului ars în incubatorul Maternităţii Bucur.

În acest dosar mai este cercetată şi moaşa Emilia Baron, care a fost acuzată, la data de 20 noiembrie 2009, de  vătămare corporală din culpă.

Procurorii susţin că Spitalul „Sfântul Ioan", în subordinea căruia se află Maternitatea Bucur, nu a făcut controale şi nu a verificat, periodic, dispozitivele medicale aflate în utilizare. În cazul firmei Aciram SRL, anchetatorii susţin că aceasta nu a  respectat obligaţiile încheiate cu spitalul referitoare la lucrări de întreţinere pentru mai multe aparate medicale, printre care şi incubatorul unde s-a petrecut tragedia.

La dosarul de anchetă a fost depus un raport tehnic realizat de Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale în care se arată că incubatorul avea depăşită durata normală de funcţionare.

Despăgubiri de un milion de euro

Familia lui Gabriel Alexandru Dragomir cere despăgubiri de un milion de euro, de la cei care vor fi găsiţi vinovaţi în acest dosar. Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică au stabilit că bebeluşul a fost născut sănătos, dar ca urmare a diagnosticării cu icter după naştere a fost supus, începând cu seara de 13 noiembrie 2009, la procedura de fototerapie. Asistenta medicală Emilia Baron, care era de serviciu la  saloanele de nou-născuţi normoponderali în noaptea de 13 spre 14 noiembrie 2009, a fost cea care a  îndeplinit această procedură.

În intervalul orar 2.00- 3.00, nou-născutul a intrat, timp de mai multe minute, în contact cu părţile fierbinţi ale incubatorului, fapt ce a generat leziuni serioase (arsuri de gradul II şi III) pe aproximativ 20% din suprafaţa corpului acestuia. Arsurile au pus în pericol viaţa nou-născutului. Bebeluşul a fost supus mai multor intervenţii de transplant de piele la Spitalul „Grigore Alexandrescu".

Asistenta Emilia Baron a dat vina pe aparatura veche şi a invocat lipsa de personal din spital. Ea a declarat că nu este vinovată de incidentul petrecut deoarece avea grijă, la acea dată, de 27 de copii aflaţi la etaje diferite. Contractul de muncă al asistentei a fost desfăcut, iar Emilia Baron este singurul cadru medical acuzat în dosar.  

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite