Cercetare administrativă la Curtea de Apel Ploieşti în legătură cu transmiterea documentelor pentru extrădarea lui Sebastian Ghiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Curtea de Apel Ploieşti este în desfăşurare o cercetare administrativă, în legătură cu transmiterea către Ministerul Justiţiei a documentelor suplimentare solicitate de autorităţile din Serbia pentru extrădarea lui Sebastian Ghiţă.

Potrivit unui punct de vedere transmis agenţiei Agerpres, miercuri, de Biroul de relaţii publice al Curţii de Apel Ploieşti, instanţa a fost sesizată de Ministerul Justiţiei pe 27 februarie în vederea furnizării de informaţii suplimentare solicitate de autorităţile sârbe. Pe 2 aprilie, Tribunalul Prahova a comunicat spre ştiinţă Curţii de Apel Ploieşti informaţiile solicitate.

"Urmare acestei sesizări, la data de 05.03.2018 judecătorul delegat de la Biroul Executări Penale din cadrul Curţii de Apel Ploieşti a formulat răspuns, care a fost înaintat Ministerului de Justiţie, prin fax, la aceeaşi dată. În continuare, la data de 07.03.2018, Ministerul Justiţiei, prin fax, a solicitat relaţii suplimentare. Adresa de răspuns a fost întocmită de judecătorul delegat de la Biroul Executări Penale din cadrul Curţii de Apel Ploieşti şi la aceeaşi dată (...) a fost transmisă prin fax către Ministerul Justiţiei", se precizează în punctul de vedere al Curţii de Apel Ploieşti.

Conform aceleiaşi surse, aceeaşi adresă de răspuns a fost transmisă Ministerului Justiţiei şi în original, la data de 21 martie.

"Aspectele care au condus la înaintarea acestei din urmă adrese, în original, către Ministrul Justiţiei, la data de 21.03.2018, formează obiectul unei cercetări administrative, în vederea identificării persoanelor responsabile cu privire la aceasta", se mai menţionează în documentul citat.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a acuzat miercuri o întârziere în transmiterea unora dintre documentele solicitate de la Curtea de Apel Ploieşti.

"Am solicitat Curţii de Apel, cum cere procedura de extrădare, documentele în original. Dacă ni le-a trimis în copie pe 7 martie, în original ni le-a trimis pe 21 martie 2018. În aceeaşi zi, 21 martie, au fost transmise prin curierat rapid către Ministerul Justiţiei din Serbia şi avem dovada primirii la ministerul din Serbia pe 23 martie. (...) Cel mult puteţi întreba Curtea de Apel Ploieşti de ce i-au trebuit două săptămâni, de pe 7 martie până pe 21 martie, să ajungă de la Ploieşti la Ministerul Justiţiei din România unde ar fi ajuns şi pe jos mai devreme de două săptămâni", a declarat Toader.

Ministerul Justiţiei a anunţat, marţi, că informaţiile suplimentare solicitate pentru soluţionarea cererii de extrădare a lui Sebastian Ghiţă au fost transmise autorităţilor sârbe în cursul lunii martie.

Ministerului Justiţiei preciza că în materia extrădării, deşi corespondenţa este transmisă între autorităţile centrale, respectiv cele două ministere de justiţie, documentele trebuie înaintate de către ministerul justiţiei din statul solicitat către instanţa competentă pentru a decide asupra extrădării.

În comunicat este prezentată, cronologic, corespondenţa purtată între autorităţile din România şi Serbia cu privire la cererea de extrădare a lui Ghiţă.

"Instanţa competentă din Serbia a apreciat faptul că sunt necesare unele informaţii suplimentare în vederea soluţionării cererii de extrădare a lui Sebastian Ghiţă, Ministerul Justiţiei sârb transmiţând o solicitare în acest sens Ministerului Justiţiei român. Adresa emisă de către Ministerul Justiţiei sârb a fost înregistrată la Ministerul român al Justiţiei la data de 27 februarie 2018. Pentru a fi în măsură să răspundă solicitărilor autorităţilor sârbe, Ministerul Justiţiei, după traducerea în limba română a solicitării, a înaintat-o de îndată instanţei române competente, Curtea de Apel Ploieşti, în vederea furnizării elementelor de răspuns", se arată în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, pe 8 martie, după primirea unui răspuns complet de la instanţa românească şi după traducerea acestuia în limba sârbă, Ministerul Justiţiei a înaintat prin fax respectivul răspuns către Ministerul Justiţiei din Serbia, primind confirmarea transmiterii prin fax.

"Întrucât documentele urmau sa fie înaintate şi in original, Curtea de Apel Ploieşti le-a transmis la data de 21 martie 2018, fiind expediate în aceeaşi zi prin curier rapid către Ministerul Justitiei din Serbia. Documentele au fost primite, conform fişei de expediţie, la data de 23 martie 2018, la Ministerul Justiţiei din Serbia", se mai menţionează în comunicat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite