Centura de ocolire a Clujului, în variantă liberală şi democrată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propunerea lui Boc, de trei ori mai scumpă decât cea a lui Nicoară

Boc, că Ministerul Transporturilor finanţează cu suma de 45 milioane de euro o variantă rutieră prin Vâlcele-Dezmir, a surprins.
Cel mai uimit s-a arătat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, liberalul Marius Nicoară, care a aflat duminică de proiect chiar de la primarul democrat Emil Boc. După cum ne-a declarat preşedintele Nicoară, specialiştii lucrează la un studiu de fezabilitate pe altă variantă, Tureni-Aiton-Dezmir, de aceeaşi lungime (circa 24 km), dar de aproape trei ori mai ieftină, doar 30 milioane de euro. Potrivit lui Nicoară, varianta Consiliului Judeţean ar fi mai ieftină, urmând drumurile judeţene existente.

Bucurie în Feleac
Surprins plăcut s-a arătat Ioan Tanţău, primarul comunei Feleac, principala beneficiară a noului traseu. Acesta ne-a relatat că ştie de proiectul lui Boc, pregătit de minister în urmă cu trei ani, când a fost efectuat un studiu de fezabilitate. Traseul ar fi deviat de la baza Dealului Feleacului dinspre Turda, ar ajunge la releul de televiziune, pârtia de schi, şi ar coborî prin pădurea de lângă localitatea Gheorgheni, colonia Sopor şi apoi ar ieşi prin Dezmir la DN1 C, care face legătura spre est, cu Dej-Baia Mare-Suceava, sau spre nord-vest, spre DN1F, Zalău-Satu Mare.

Tristeţe la Aiton
Neplăcut surprins este însă primarul din Aiton, Nicolae Fărăgău, care ne-a declarat că lucrează de mai mult timp pentru rezolvarea unor probleme legate de traseul centurii, cum ar fi identificarea proprietarilor. "Aici s-au şi identificat terenurile pentru care este necesară exproprierea, oamenii sunt de acord cu schimburi de teren pe alte amplasamente. Vestea cu centura ocolitoare a adus mulţi posibili investitori, care probabil se vor retrage", ne-a spus Fărăgău. Traseul prin Aiton urma vechiul drum roman, Turda (Potaisa)-Cluj (Napoca), despre care arhitectul-şef al judeţului, Radu Spânu, susţine că este cu pante mai line. În urma consultării cu specialiştii instituţiei, Nicoară a decis ieri să prezinte ministrului Dobre varianta Consiliului Judeţean, cu argumentele în favoarea traseului Tureni-Aiton. Proiect aproape finalizat, cost mai mic, termen de execuţie mai redus, rugându-l şi pe primarul Emil Boc să susţină această variantă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite