Centenarul privit din spatele lentilelor. Un an mai târziu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
1 decembrie 2018. Alba Iulia
1 decembrie 2018. Alba Iulia

Un an mai târziu... 1 decembrie 2019. Privind din spatele lentilelor se vede o zi, se pierde un veac, se simte o poveste. Alba Iulia vibrează cum de-atunci n-a mai făcut-o, au trecut 100 de ani de când s-a născut România Mare, dar români au fost şi înainte şi vor tot fi prin toate colţurile lumii ăsteia ce nu mai e, de mult, plată.

Un an mai târziu, despre Centenar şi Ziua Naţională, aceleaşi gânduri. Cât despre România, ne-a spus unul dintre cei mai mari, ne-a spus Nichita:

„Păi, sigur! N-a fost pe ţara asta atâta ninsoare şi mulţi credeau c-o să îngheţe? Ce, a-ngheţat ţara? N-a-ngheţat! N-a fost potop pe ţara asta şi s-a crezut că ea o să se-nece? Nu s-a înecat! N-a fost cutremur mare pe ţara asta şi s-a crezut că ea o să se rupă sau o să se frângă? Nu s-a frânt! Păi nu mor caii când vor câinii. De altfel, Mihai Viteazul a intrat în Alba Iulia de-a-n-călare pe un cal, iar nu de-a-n-călare pe un câine.”

Astăzi, 1 decembrie 2019, e prima zi a următoarei sute de ani şi cred că ne putem opri o clipă să cinstim memoria tuturor celor neamintiţi, a tuturor celor uitaţi şi a tuturor celor pierduţi. O clipă de tăcere… Apoi, de drept, trebuie să ne gândim la cei despre care ne vorbeşte istoria: La Regele Ferdinand şi Regina Maria, la Iuliu Maniu şi Ionel Brătianu, la Iuliu Hossu, Pantelimon Halippa, Iancu Flondor şi la toţi ceilalţi. Nu în ultimul rând, să îi aducem un omagiu românului care s-a jertfit în Războiul cel Mare cu ţara lui Mare în suflet. Soldatul fără de care politica, bisericile sau intelectualii nu ar fi fost de-ajuns. Desigur, ţara noastră, ca oricare alta, a zămislit şi uscături, nu trebuie să uităm nici asta. Ar fi bine să cunoaştem şi părţile întunecate pentru a înţelege şi a nu repeta.

Imaginându-ne lumea desenata în pătrate ca o tablă de şah, câte unul pentru fiecare om, tot ce trebuie să facem pentru România este să ne facem bine treaba, fiecare pe pătratul lui, oriunde ne-am afla. O vorbă din bătrâni spune că nu ne-am născut români, am avut onoarea!

La mulţi ani, România!

La mulţi ani, români!

Acest text a apărut iniţial pe: The Foundation

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite