Celula guvernamentală de criză anticaniculă în acţiune

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile, începând de la vârful Executivului şi până la cele teritorial-administrative au intrat în alertă, convocând şedinţe de urgenţă, constituind celule de criză pentru monitorizarea caniculei la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). Tradiţional-la noi ori de câte ori apare o alertă, o situaţie de criză, o problemă stringentă se ”rezolvă ” prin constituirea de celule care monitorizează, de comisii care anchetează!

În mai multe ţări din Europa, Spania, Franţa, Grecia, valurile de caniculă au provocat incendii de proporţii, care au afectat şi afectează grav zonele calamitate şi unde autorităţile cu pompierii în prima linie, printre care şi pompierii români trimişi în Grecia, se luptă pentru ţinerea sub control şi stingerea focului. Canicula şi incendiile fac ravagii inclusiv peste ocean, în SUA.

Valul de caniculă din Europa s-a extins săptămâna aceasta şi în România, unde deja seceta dar şi inconştienţa şi iresponsabilitatea unora dintre noi au făcut ca în această vară până acum, să se producă numeroase incendii de vegetaţie pe sute de hectare de teren. Anul acesta mai mult decât în anii precedenţi, au ars şi sute de hectare de cereale, grâu în special, chiar înainte de a fi recoltate.

"De la începutul lunii aprilie şi până la data de 15 iulie anul curent au fost afectate 627 de hectare de teren. Din cele 627 de hectare, 338,5 hectare reprezintă suprafeţe cultivate cu grâu, orz şi rapiţă", a transmis ISU Arad pentru AGERPRES.

Potrivit aceleiaşi surse, cel puţin 17 dintre incendiile de vegetaţie au fost provocate, astfel că pentru acestea au fost sesizate organele de cercetare penală.

Într-o singură zi, pe 30 iunie 2022, în judeţul Arad au ars 200 de hectare cu grâu.

Marele, neobositul şi vigilentul ministru Petre Daea anunţă că 16. 000 de ha de culturi sunt  calamitate total, vor mai fi şi altele, dar nu trebuie să ne facem griji cu asigurarea securităţii alimentare.

Acum, peste seceta ale căror consecinţe le resimţim din ce în ce mai tare s-a adăugat un nou val de caniculă care pârjoleşte totul în cale, generează pericole tot mai mari şi ne pune pe toţi pe jar, cetăţeni şi autorităţi.

Autorităţile, începând de la vârful Executivului şi până la cele teritorial-administrative au intrat în alertă, convocând şedinţe de urgenţă, constituind celule de criză pentru monitorizarea caniculei la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). Tradiţional-la noi în ţară ori de câte ori apare o alertă, o situaţie de criză, o problemă stringentă se ”rezolvă ” prin constituirea de celule care monitorizează, de comisii care anchetează... Şi atât!

Miercuri, 20 iulie, Raed Arafat, şeful DSU şi al noii celule de criză pentru monitorizarea consecinţelor caniculei, înfiinţate la cererea premierului Nicolae Ciucă, a şi făcut primele declaraţii publice cu privire la noua situaţie de urgenţă cu care se confruntă România. Acesta a vorbit despre codurile galben şi portocaliu în vigoare în aproape toată ţara şi a atenţionat asupra riscurilor de incendii. Ceea ce ştiam cu toţii dinainte, autorităţi şi cetăţeni.

Apoi Arafat ne-a liniştit pe toţi că s-a stabilit un plan de măsuri generale, aplicabile în perioadele caniculare pentru populaţie şi instituţii.

Tot mai marele DSU şi al celulei de monitorizare a caniculei a ţinut să precizeze cetăţenilor că pompierii pot ajuta populaţia cu apă menajeră, dar nu şi cu apă de băut!

Şi evident, că nu au lipsit nici recomandările de sezon pentru români, cum ar fi evitarea călătoriilor, hidratarea din belşug cu apă, statul la umbră, alea alea...pe care le ştim cu toţii!

Clar!

Drept urmare a griji neţărmuite a conducătorilor iubiţi, dragi români, nu vă îngrijoraţi, nu vă speriaţi de caniculă, secetă incendii-guvernul lucrează din greu chiar şi în condiţiile vitrege din această vară!

Cu un guvern alert la situaţiile de criză, cu politicienii din fruntea ţării care au dreptate tot timpul, dar se ceartă între ei că în peste treizeci de ani nu au reuşit să facă un sistem naţional de irigaţii, cu un ministru vechi dar proaspăt al agriculturii care aleargă bezmetic zi şi noapte pe câmpiile patriei, urlând la camerele de filmat, ba că trebuie declarată starea de calamitate, ba că nu, cu alaiurile de popi şi credincioşi, implorând cerul pentru ploaie în mijlocul câmpurilor arse de soare salvarea României în faţa calamităţilor naturale care s-au abătut asupra noastră este asigurată!

Cu toate acestea, mai sunt unii români care atenţionează cu cea mai mare seriozitate asupra situaţiei îngrjorătoare actuale, dar şi asupra năpastei ce ne paşte dacă nu se iau din timp măsuri serioase, adecvate, nu bla, bla-uri, nu celule de criză şi măsuri de formă nu de fond.

Vreau să vă spun că vor veni vremuri grele. Eu vă înţeleg disperarea. Secetele vor fi atât de cumplite, încât, repet, vă înţeleg disperarea. Dar faceţi foarte mult rău dacă anulaţi acest plan antigrindină. Ca să reducem efectele secetelor care vor veni, trebuie făcute irigaţii. Şi dumneavoastră sunteţi într-o zonă binecuvântată. Pe fiecare râu mijlociu trebuie un mini-baraj. Trebuie făcute perdele de protecţie agricolă. (…). Sunt reguli generale. Dacă nu le respectăm şi nu le implementăm toate odată, ne întâlnim şi la anul, şi la anul, fără folos. Seceta este atât de cumplită, încât nu vă imaginaţi. Şi este numai începutul”, le-a spus fermierilor şi autorităţilor din zona Moldovei
Ion Sandu, preşedintele Societăţii Meteorologice Române

Dar pe cine interesează ceea ce spun, atenţionează, cer specialiştii adevăraţi, profesioniştii? Guvernele, politicienii fac ceea ce au făcut şi în ultimi treizeci de ani, lucrează aşa cum ştiu mai bine: fac planuri, înfiinţează celule, comisii, anunţă tot felul de măsuri, liniştesc populaţia, fac recomandări şi câte şi mai câte. Drept urmare, la anul şi la mulţi ani consecinţele politicilor trecute şi actuale, a măsurilor şi lucrurilor făcute mai mult din gură, în şedinţe, la televizor-vor fi şi mai grave!

În viitorul apropiat, vom constata pe pielea noastră, a ţării că celulele de criză, măsurile, bla, bla-urile, ăăă-urile domnului premier Ciucă şi ale colegilor de guvernare rotativă de astăzi, nu au rezolvat nimic, dimpotrivă au calamitat mai mult lucrurile!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite