Cel mai rece început de octombrie din ultimii 80 de ani. De ce a venit iarna pe 1 octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Braşov a nins ca în miezul iernii FOTO Adevărul
În Braşov a nins ca în miezul iernii FOTO Adevărul

Marţi a fost cel mai friguros 1 octombrie românesc din ultimii 80 de ani, înregistrându-se temperaturi extrem de scăzute (5-6 grade în Capitală) pentru această perioadă din an. Aşa susţin meteorologii care au explicat că o situaţie asemănătoare a existat în 2002, când în Bucureşti mercurul din termometre a atins 11 grade Celsius, tot la data de 1 octombrie.

Totuşi, specialiştii vin cu veşti bune, pentru că, deşi vremea se menţine rece în următoarele zile, temperaturile vor creşte treptat începând de duminică, iar săptămâna viitoare vor atinge valorile normale pentru această perioadă din an. 

„Dacă frigul nu este datorat activităţii ciclonice, ploile abundente de ieri sunt rezultatul acesteia. Concret, în bazinul central nordic al Mării Mediterane s-a format un ciclon, care s-a îmbogăţit în umezeală deasupra Adriaticii, a traversat Peninsula Balcanică şi acum este centrat în bazinul vestic al Mării Negre”, susţine Viorica Dima, meteorolog de serviciu la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). 

DE MIERCURI, CICLONUL SE ÎNDEPĂRTEAZĂ 

Cu toate acestea, continuă specialista, de miercuri nu vor mai fi probleme privind activitatea ciclonică, dat fiind faptul că tendinţa este aceea de îndepărtare spre estul extrem, către Caucaz. 

„Nu mai e cazul să ne facem probleme. De mâine, precipitaţiile vor fi tot mai puţine, slabe cantitativ, pe arii restrânse, în estul şi în sudul ţării”, a declarat Viorica Dima, care atrage însă atenţia că zilele următoare temperaturile se vor menţine reci, undeva în jur de 8-10 grade Celsius. 

Tocmai din acest motiv, meteorologii au restrâns codul portocaliu la numai două judeţe din opt, câte s-au aflat sub incidenţa avertizării emise de ANM pe 29 septembrie. „Asistăm la un transport de aer dinspre centrul polar de nord peste Peninsula Scandinavă peste Europa central nordică până spre zona ţării noastre şi va continua în următoarele zile chiar şi spre latitudini mai sudice şi, de asemenea, spre longitudini mai vestice. Ar trebui în mod normal pe parcursul zilelor să înregistrăm temperaturi între 16 şi 22 de grade, cel mult 23 în sudul Olteniei şi noaptea să avem între 2 şi 12 grade”, a explicat specialista ANM. 

TEMPERATURI DE NOAPTE PE TIMP DE ZI 

În schimb, temperaturile diurne din aceste zile sunt cele care ar trebui să se înregistreze noaptea. „Ziua e la fel de frig pe cât ar trebui să fie noaptea. Temperaturile sunt mai scăzute cu 10 şi chiar 15 grade faţă de normal”, a completat Viorica Dima. 

În ceea ce priveşte stratul de zăpadă care s-a aşezat peste staţiunile Poiana Braşov sau Predeal, acesta atinge între cinci şi zece centimetri. „Doar pe Vârful Omu sunt 16 centimetri de zăpadă. Oricum, nu este neobişnuit să ningă în această perioadă din an. Şi ninsorile sunt cauzate tot de acel ciclon, dar pentru că temperaturile sunt foarte scăzute în zonele respective, ploaia care a căzut acolo s-a transformat în ninsoare”, a mai spus specialista. 

STRATUL DE ZĂPADĂ SE VA MENŢINE 

Totuşi, completează ea, „de vreme ce precipitaţiile la scara întregii ţări se diminuează, nici la munte nu are cum să mai ningă”. În schimb, stratul de zăpadă care s-a depus se va menţine pentru că temperaturile vor fi de 0-3 grade cel mult pe timp de zi şi de -6 grade pe timp de noapte. 

VREMEA SE VA ÎNCĂLZI ÎN BUCUREŞTI  

În Bucureşti s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură din ultimii 80 de ani, dar specialiştii estimează că sunt şi alte localităţi în care mercurul din termometre a atins, de asemenea, un record negativ. 

„Nici în zilele următoare nu va fi mai cald, ne aşteptăm la temperaturi de 8 – 10 grade, chiar dacă nu va mai ploua şi vremea revine treptat frumoasă ca aspect, însorită, dar vorbim despre soare cu dinţi”, a explicat Viorica Dima.

Potrivit acesteia, temperaturile de acum sunt mai potrivite pentru începutul lui noiembrie. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite