Controversatul artist plastic Christo a murit. Cele mai importante lucrări ale sale FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul plastic Christo, de origine bulgară, renumit pentru realizările sale monumentale, a murit duminică la vârsta de 84 de ani, au declarat colaboratorii săi pe contul său de Facebook, relatează AFP.

GALERIE FOTO cu lucrările sale controversate

Christo Vladimirov Javacheff este un artist emigrant de origine bulgară care a atras atenţia prin caracterul insolit al operei sale, la limita dintre arhitectură şi decoraţie.

Artistul este renumit pentru realizările sale de arhitectură ambientală, inclusiv pentru acoperirea cu materiale de diferite culori a unor monumente precum Pont-Neuf din Paris, Reichstagul din Berlin, domul din Koln, coasta Little Bay din Sydney sau surprinzătoarele porţi textile din Central Park, New York.

Acest mod de a valoriza ambientul prin acoperire (nu prin construire, prin creaţie arhitecturală propriu-zisă) impresionează mai puţin estetic şi mai mult prin anvergura proiectelor. De exemplu, proiectul Little Bay (1969) a necesitat o suprafaţă de acoperire cu fibră sintetică de 9,300 m2 şi o muncă de 17.000 de ore.

Cel mai recent proiect al său este o instalaţie imensă amplasată pe un lac artificial din Hyde Park, Londra, care impresionează, ca toate mega instalaţiile lui, prin dimensiuni. Lucrarea a fost botezată „The London Mastaba” şi este prima lucrare pe scară largă a artistului în Marea Britanie. Lucrarea a fost realizată cu finanţare proprie, obţinută din vânzarea propriilor lucrări de artă. Cu semnătura lui şi a iubitei sale soţii, artista Jeanne-Claude, care deşi a murit în 2009, îşi are numele pe toate proiectele pe care Christo le-a creat după moartea sa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite