Cum a ajuns meseria de demnitar în România mai periculoasă decât cea de alpinist utilitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai periculoase meserii, în România, nu mai sunt cele care presupun lucrul la înălţime, cu substanţe toxice sau în mine. Periculoase, în ziua de azi, sunt cele în care se gestionează bani publici sau care implică tentaţia mitei. Riscurile sunt enorme pentru un ministru, primar, şef de CJ, parlamentar sau chiar şi pentru magistraţi. Adevărul vă prezintă topul meseriilor periculoase prin prisma DNA.

Cât de greu este să meseria de şef de Consiliu Judeţean! Tentaţiile licitaţiilor trucate pentru o mită consistentă sunt enorme. Nu este însă uşor de făcut, trebuie să ai oameni de încredere bine puşi în posturi şi instituţii cheie. Numărul preşedinţilor de Consiliu Judeţean care au călcat pe lege este unul impresionant.

DNA a descoperit deocamdată 21 de cazuri. Procurorii anticorupţie au luat la puricat baroni din toate cele patru zări ale ţării: de la fostul şef al CJ Argeş Constantin Nicolescu, Nicuşor Constantinescu de la Constanţa, Titu Bojin de la Timiş, Marian Oprişan de la Vrancea şi până la Horea Uioreanu de la Cluj.

Cazul etalon pentru această funcţie este cel de la Mehedinţi. Adrian Duicu a stat în arest mai multe luni, iar acum este judecat pentru fapte de corupţie. Duicu îi depăşeşte pe ceilalţi preşedinţi de CJ certaţi cu legea prin faptul că a vrut să-şi extindă influenţa şi în structurile centrale ale Poliţiei şi ale Justiţiei. A ajuns până într-acolo încât făcea trafic de influenţă, spun procurorii, în biroul premierului Victor Ponta şi chema la raport până şi pe şeful Poliţiei Române, Petre Tobă.

Dan Radu Ruşanu, omul care avea pe mână asigurările din România

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are sub control aproximativ 30 de miliarde de lei anual. Cei care conduc instituţia au salarii pe măsură. De exemplu, Dan Radu Ruşanu, fostul preşedinte al ASF, avea un venit brut de 36.000 de euro.

Se pare că asta nu l-a ţinut departe de faptele penale. Dan Radu Ruşanu a plecat în cătuşe din funcţia de preşedinte al ASF. El este acum judecat pentru că a favorizat firma Carpatica Asigurări, o companie care avea mari probleme financiare.

Riscurile meseriei de ministru în România

Un ministru taie şi spânzură în ministerul său şi este stăpân pe bugete uriaşe. Fără ministru, cu greu pot fi trucate licitaţii, iar procurorii anticorupţie au în vedere mai mulţi foşti miniştri acuzaţi că ar fi profitat de funcţie. Este cazul foştilor miniştri Decebal Traian Remeş sau Ioan Avram Mureşan, care au făcut puşcărie pentru corupţie

Numai în dosarul „Microsoft“, DNA suspectează nouă miniştri de comiterea unor infracţiuni de corupţie. Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Şerban Mihăilescu, Dan Nica, Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu şi Mihai Tănăsescu. Dintre aceştia, cel mai şifonat a ieşit, până acum, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu. Este singurul fost membru al Guvernului arestat deocamdată în acest caz.

Primar în România, risc maxim de DNA

La fel ca şi preşedinţii de Consilii Judeţene, primarii au bugete mari pe mână şi dispun de bani, teoretic, în interesul urbei şi al cetăţeanului. Doar teoretic, pentru că DNA a demonstrat, în multe cazuri, că practica este alta.

Cele mai comune îndeletniciri ale primarilor sunt licitaţiile truncate pentru acordarea de lucrări anumitor firme de casă.

În judeţul Timiş, 17 primari sunt anchetaţi în dosarul şefului CJ, Titu Bojin. Toti au dat contracte unei firme protejate de şeful judeţului, Titu Bojin.

La Neamţ, primarul Gheorghe „Pinalti“ Ştefan stă acum după gratii pentru comisioane de milioane de dolari în dosarul Microsoft.

Cel mai recent caz este al lui Tudor Pendiuc, primarul din Piteşti, proaspăt scos din arestul la domiciliu pentru a fi băgat în arestul Poliţiei. Faptele: luare de mită pentru atribuirea ilegală de contracte.

Parlamentarii se ocupă de legi. Legi pentru ei

În Parlamentul României se discută legi pentru bunul mers al ţării, pentru ca cetăţenilor să le fie bine. Tot cetăţeni sunt şi ei, senatorii şi deputaţii, aşa că, uneori, fac legi doar pentru ei. Viorel Hrebenciuc şi Dan „Boss“ Şova sunt celebri, dar au devenit şi mai şi după ce procurorii anticorupţie i-au prins cum încercau să scoată articole din legea pentru combaterea corupţie. Articolul 13 din legea 78/2000 deranja chiar politicienii. Şi nu doar asta, ci şi o lege a graţierii şi amnistiei, pentru că Hrebenciuc era prins cu mâna în pădurile statului şi simţea că nu poate scăpa altfel.

Şi nu a scăpat, pentru că DNA a înregistrat toată discuţia dintre inculpatul Hrebenciuc care, contra libertăţii sale, îi promitea lui Dan Boss Şova şefia celui mai mare partid din ţară: PSD. Amândoi sunt cercetaţi penal, iar Viorel Hrebenciuc a şi fost arestat preventiv.

Aţi mai citit, cu siguranţă, aceste discuţii dintre Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova. Sunt un deliciu:

Viorel Hrebenciuc: Hai să-şi spun o chestiune: o să fii preşedinte, o să ai – pe ăştia pe care nu te poţi baza pe toţi, că nu poţi lucra cu Vanghelie să întrebi: Bă, pe cine pun la guvern? Că el vine cu nu ştiu cine. Nu ştiu dacă mă înţelegi. Deci aici tu ai o problemă. Dar cât de cât trebuie ştiut un lucru – sunt ministere în care chiar trebuie să mergi cu tehnocraţi, nu o sa ai ce să faci, boss.
(...)
Viorel Hrebenciuc: Sigur, e corect aşa. Şi cum am vorbit la faza cu preşedintele şi modernizezi puţin – adică să mai fie şi activitate la partid. Clar că te impui. Orice aprobă partidul. Ai forţă imensă, Dane, ascultă ce spun! Nu sunt nebun. Cel mai mare partid! Solid, e solid, ascultă-mă ce spun! Nu contează că dispare un baron sau altul, nu contează, Dane!
Dan Şova: Partidul merge!
(...)
Viorel Hrebenciuc: Şi mai e legea 78. Boss, legea 78/2000, că aici aceeaşi chestiune o spune. Aia e legea făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat-o ca tâmpiţii. Până acum câţiva ani lumea nu băga în seamă, nici procurorii nu se uitau la ea. Năstase a fost prima victimă a acestei legi. E un articol 13 care spune aşa: influenţarea în calitate de şef – nu şef...
Dan Şova: De partid...
Viorel Hrebenciuc: ...de partid, nu ştiu ce, organizaţie şi altele, nu numai partid, influenţarea şi luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obţinerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri pentru sine sau pentru altul.
Dan Şova: Aşa l-au băgat şi pe Liviu cu referendumul.
Viorel Hrebenciuc: Exact. Şi atunci, boss, ăsta este un articol doborâtor: orice telefon care îl dăm – că eu am zis asta în Biroul Permanent şi Mediafax a preluat-o anul trecut, înţelegi? Am zis, domne, pe această lege, Dane, orice telefon îl dai, este influenţare. Dacă eu sun pentru un primar din colegiul, noi trebuie să lămurim ce facem ca parlamentari, care e rolul nostru. Eu, dacă mă bat pentru un primar să îi dau bani la drum – că pe urmă mă văd oamenii acolo, nu? Mă iau de guler că nu rezolv cu drumu. E, în momentul acela e influenţare.
Dan Şova: Da, da.
Viorel Hrebenciuc: Deci, automat, suntem beliţi.
Dan Şova: Toţi!
(...)
Viorel Hrebenciuc: Trebuie puse la punct astea pentru că, îţi spun, suntem degeaba. Tot aşa, mă chemase pentru asta acum câţiva ani şi zic: Domne, dar vedeţi că e aşa? Şi zice: Domnule Hrebenciuc, nu eu am făcut legea. Ce să îi spun? Ce să îi spun? Aici, uite, la asta, la Braşov şi la acesta, la Sârbu şi la mine, e trecută asta.
Dan Şova: Vreau să vă spun un lucru: când am vorbit cu câţiva judecători – că sunt prieten, sunt 15 ani de bară - Voi sunteţi nebuni? Şi mi-au spus: Puişor, dăm ce reglementaţi voi. Voi aţi scris, noi aplicăm.
Viorel Hrebenciuc: Exact.
Dan Şova: Modificaţi legea.
Viorel Hrebenciuc: Nu, trebuie făcută o chestiune foarte clară.
Dan Şova: Dar trebuie pornită de la Ministerul Justiţiei cu inteligenţă.
Viorel Hrebenciuc: Vezi că asta e procedura acum, vezi că poate să fie şi avantajul tău.
Dan Şova: Da, dar pentru asta ar trebui să nu am dosar, ca să mă poată pune la Justiţie, că am discutat cu Victor treaba asta.


35 de parlamentari sunt anchetaţi de procurorii DNA pentru fapte de corupţie. 11 au fost deja trimişi în judecată. Mulţi alţii au sunt deja după gratii. De exemplu Cătălin Voicu, fost senator, omul care vroia să-şi subordoneze Justiţia.

Judecători - comercianţi de sentinţe

Dosarele penale, civile şi comerciale au devenit, pentru unii judecători, o adevărată marfă pe care o vând chiar ca la piaţă. Unul dintre cele mai răsunătoare cazuri este cel al lui Stan Mustaţă, cel care l-a un moment dat îl judeca şi pe Dan Voiculescu.

Stan Mustaţă, care era aproape de pensionare, şi-a pus doi agenţi comerciali să găsească părţile din dosarele aflate la el în lucru şi să le vândă sentinţele. Fiecare sentinţă era evaluată „din ochi“ de magistrat, iar părţile erau contactate.

Judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Sorin Viziru, de la Tribunalul Bucureşti, au fost trimişi în judecată, pe 24 iunie în dosarul privind intervenţii în cauze de insolvenţă. Pe înţelesul tuturor, judecătorii băgau firme în insolvenţă sau faliment după cum cereau părţile din dosar, dar în funcţie de mita pe care o dădeau magistraţilor.

Meseria de procuror. Sau meseria de lup - paznic la oi

Procurorii sunt fac parte din categoria celor cu salarii mari pentru România. Asta însă nu i-a împiedicat pe unii să-şi asume riscul puşcăriei pentru un pumn de bani. Sau mai mulţi bani.

Ne amintim de fostul procuror Max Bălăşescu, cel care investiga vrăjitoarele Oanei Zăvoranu. Negocia mita în toaleta instituţiei: 50.000 de euro pentru eliberarea din arest a unor personaje cercetate.

Ca Max Bălăşescu sunt mulţi condamnaţi, judecaţi sau încă în stadiu de anchetă.

Cazul Alinei Bica, până de curând şefă la DIICOT, este poate cel mai răsunător. Şefa unei instituţii uriaşe din Ministerul Public, care combate crima organizată şi terorismul, a fost luată de pe stradă şi dusă în arest, via DNA.

Este acuzată de fapte comise pe când era secretar de stat în Ministerul Justiţiei, membru în comisia Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). 60 de milioane de euro ar fi primit în plus de la ANRP omul de afaceri Gheorghe Stelian, fiind ajutat de Alina Bica şi alţi membri ai comisiei.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite