Cel mai mare spital de copii din ţară, la un pas de colaps

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicilor de la Spitalul de Urgenţă Grigore Alexandrescu le este din ce în ce mai greu să-şi facă meseria FOTO: Mediafax
Medicilor de la Spitalul de Urgenţă Grigore Alexandrescu le este din ce în ce mai greu să-şi facă meseria FOTO: Mediafax

Cel mai mare spital de copii din ţară, Spitalul de Urgenţă "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, solicită obţinerea "oricărui tip de ajutor" pentru a se putea continua îngrijirea copiilor bolnavi. Cererea este făcută de un medic bine-intenţionat care prin intermediul unei scrisori atrage atenţia asupra faptului că unitatea medicală este în imposibilitatea de a mai cumpăra medicamente şi de a-şi plăti utilităţile.

Originea dezastrului: un articol din ordonanţa de urgenţă 47 din septembrie 2012 care introduce o nouă reglementare fiscală care afectează şi spitalele din România.

Potrivit Hotnews, funcţionarii din Ministerul de Finanţe au decis să fie necruţători cu datornicii, astfel că au modificat legea privind finanţele publice locale (la articolul 14). Noua prevedere impune ordonatorilor de credite să mai poată face noi achiziţii doar după ce îşi achită toate datoriile restante înregistrate la finalul lui 2011 şi datoriile făcute în 2012. 

Spitalele din România sunt şi ele ordonatoare de credite şi intră sub obligaţia acestui articol. Ce au ignorat birocraţii din Ministerul de Finanţe este faptul că majoritatea spitalelor de stat din România funcţionează pe datorie. Este singura şansa de supravieţuire într-un sistem medical grav subfinanţat.

Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" este şi el îndatorat până la ultima suzetă. Nici chiar directorul spitalului, profesorul Dan Mircea Enescu, nu cunoaşte exact suma: "60 miliarde de lei. E ceva cu şase. 60 de miliarde sau 6 miliarde. Ceva de genul ăsta." 

Doar în 2010, Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" a acumulat datorii de aproape 1,3 milioane Euro. O sumă la care se adaugă şi cele acumulate de atunci încoace şi pe care directorul spitalului trebuie să o scoată din piatra seacă dacă mai vrea să cumpere în următoarele trei luni medicamente pentru spital fără a încălca legea. 

Aşa că miercuri, 10 octombrie, directorul a trimis o adresa tuturor şefilor de secţie ai spitalului. În ea se atrage atenţia asupra situaţiei "deosebit de dificile" în care se afla Spitalul şi se "impune necesitatea" ca resursele materiale şi financiare ale spitalului să fie folosite cât mai "raţional, eficient, prudent şi echilibrat".

La începutul anului, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a impus Spitalului de Copii "Grigore Alexandrescu" un contract prin care se plătesc cheltuielile de internare pentru 15.000 de cazuri. Asta deşi este cunoscut că media anuală a internărilor la "Grigore Alexandrescu" se apropie de 30.000 de cazuri. Fiind un spital de urgenţă, peste 80% dintre copiii internaţi la "Grigore Alexandrescu" sunt urgenţe: "Mie nu-mi vin pacienţii cu programare. Eu îi internez de peste tot: vin cu avionul, cu tractorul şi aşa mai departe", spune directorul Dan Mircea Enescu. 

La începutul lui octombrie 2012 se înregistraseră deja 21.000 de internări. Cum acoperă directorul Enescu diferenţa? "Automat rămân cu nişte bani în urmă", explcă Dan Mircea Enescu, "dar de obicei pot să-i rostogolesc, în sensul în care îi plăteam din urma în măsura în care le venea rândul". Cum fac, de altfel, cei mai mulţi directori de spitale româneşti de stat.

Doar că acum, prin ordonanţa de urgenţă 47, Ministerul de Finanţe a închis şi această ultimă portiţă. Spitalele nu mai pot cumpăra nimic până ce nu-şi plătesc datoriile. De unde banii? Soluţia directorului Enescu se află în adresa trimisă, miercuri, medicilor pe care-i conduce: "fiecare şef de secţie va aproba cu maximă rigurozitate internarea pacienţilor în secţie". Îndemn interpretat de unii medici ca fiind o limitare drastică a internărilor. Sarcină destul de dificilă într-un spital de urgenţă.

Din acest motiv a apărut, după o zi, scrisoarea prin care se face apel la donaţii pentru ca Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" să-şi poată continua activitatea. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite