Cei care nu şi-au asigurat locuinţele până în 5 august vor fi amendaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii care nu au  încheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei vor putea fi amendaţi începând cu 5 august 2011, a declarat vineri preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Angela Toncescu.

"Nu CSA aplică amenzile. Acestea pot fi aplicate de primari, de autorităţile locale din ţară. Acest termen (de la care se pot da amenzi - n.r.) după interpretarea legii de către jurişti ar expira la 5 august 2011. De la acest termen, autorităţile locale pot aplica amenzi pentru aceste asigurări. Asta, dacă parlamentul nu modifică legea", a afirmat şefa CSA.

Potrivit acesteia, nu amenda în sine este importantă, ci "oamenii trebuie să conştientizeze necesitatea asigurării".

Legea stabileşte că obligativitatea încheierii poliţelor de asigurare împotriva dezastrelor naturale (cutremure, alunecări de teren şi indundaţii) devine efectivă la 90 de zile de la adoptarea normelor de aplicare a actului normativ, iar în primul an proprietarii de construcţii cu destinaţia de locuinţă sunt obligaţi să încheie contracte de asigurare obligatorie a locuinţelor până la expirarea unei perioade de un an de la data împlinirii termenului.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a anunţat că obligativitatea încheierii poliţei are ca termen limită 15 iulie 2011, interpretând că primul an de aplicare deja a expirat. Prevederile legislative pot fi interpretate însă şi ca permiţând aplicarea de sancţiuni doar după august 2012, întrucât populaţia devine obligată să încheie poliţe abia după adoptarea normelor, publicate în Monitorul Oficial la 6 mai 2011.

Toncescu a spus că CSA va înfiinţa o bază de date comună atât pentru asigurările obligatorii, cât şi pentru cele facultative, care va fi pusă la dispoziţia autorităţilor locale.

Potrivit acesteia, doar 40% din cele 8,4 milioane de locuinţe existente în România, sunt asigurate în prezent împotriva calamităţilor naturale prin poliţe facultative sau obligatorii.

"În 2008, când a apărut Legea 260, în România erau asigurate circa 10 - 12% din locuinţe adică 8,4 milioane. Astăzi s-a împlinit un an de când a fost emisă prima poliţă obligatorie, iar până acum PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale n.r.) a încheiat 640.000 de poliţe (obligatorii - n.r.). Pe total ţară sunt 40% din locuinţe asigurate", a precizat preşedintele CSA.

Toncescu a spus ca Parlamentul lucrează la un nou proiect pentru modificarea Legii 260/2008, iar CSA va avea câteva amendamente, pe care nu le-a precizat.

Prima de asigurare anuală este de10-20 de euro, în funcţie de tipul imobilului, şi acoperă daune cuprinse între 10.000 euro şi 20.000 de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite