Cei doi militari români ucişi în Afganistan au fost repatriaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Dumitrescu şi Adrian Vizireanu şi-au pierdut viaţa, sâmbătă, în Afganistan
Iulian Dumitrescu şi Adrian Vizireanu şi-au pierdut viaţa, sâmbătă, în Afganistan

O aeronavă C27J Spartan i-a transportat, luni seară, la Bucureşti, pe cei doi militari ai Forţelor pentru Operaţii Speciale ucişi sâmbătă în Afganistan de persoane care purtau uniforme ale forţelor de securitate afgane, la Baza 90 de Transport Aerian din Otopeni fiind organizată o ceremonie militară şi una religioasă.

La ceremonii au participat ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, dar şi rudele celor doi militari căzuţi la datorie.

”Ei au căzut luptând, cu arma în mână, salvându-i şi pe alţii, arătând ce au mai bun Forţele pentru Operaţii Speciale şi forţele noastre armate. Nici eu şi nici conducerea armatei nu avem nici un fel de ezitări că eroii noştri au căzut la datorie dându-şi viaţa pentru ţară şi pentru noi”, a declarat Mihnea Motoc. El a făcut precizări şi despre situaţia celui de-al treilea militar, rănit în Afganistan: ”Camaradul lor, sergentul Bogdan Dragomir, este mai bine şi putem spera că ne va duce mai departe năzuinţele, aspiraţiile şi crezurile”.

Cei doi militari căzuţi în Afganistan au fost decoraţi, luni, de preşedintele Klaus Iohannis.

”În semn de recunoştinţă şi apreciere pentru dăruirea şi curajul manifestate sub culorile drapelului naţional, pentru spiritul de sacrificiu dovedit pe timpul executării unei misiuni de luptă în Teatrul de Operaţii din Afganistan, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit post-mortem Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de război, sublocotenentului Dumitrescu Marian Iulian şi sublocotenentului Vizireanu Gheorghe Adrian-Ion”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Totodată, preşedintele l-a decorat şi pe sergentul-major Bogdan Dragomir care a fost rănit în timpul aceleiaşi misiuni în care au fost ucişi camarazii săi. Lui Dragomir i-a fost conferită Medalia Naţională Serviciul Credincios, clasa a II-a, cu însemn pentru militari, de război.

Propunerile de decorare au fost făcute de către ministrul Apărării Naţionale.

Iulian Dumitrescu şi Adrian Vizireanu, de la o unitate militară de operaţii speciale din Buzău, şi-au pierdut viaţa în urma unui incident care a avut loc sâmbătă, la ora 10.45, în apropierea localităţii afgane Kandahar, în timpul unei misiuni de instruire a unor poliţişti.

Sergentul Bogdan Dragomir, rănit în incidentul din Afganistan, este internat la Centrul medical regional american din Landstuhl, Germania. Starea lui este stabilă, conform primelor constatări nefiindu-i afectat niciun organ vital, potrivit MApN.

Duminică, Ministerul Apărării a anunţat că persoanele care i-au împuşcat pe militarii români în timpul instruirii poliţiştilor afgani, în baza de pregătire din apropierea localităţii Kandahar, purtau uniforma forţelor de securitate afgane, acestea fiind primele constatări ale comisiei de anchetă. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite