Ceauşescu, omagiat pe banii târgoviştenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Târgoviştei a cheltuit 45.000 de euro din bugetul oraşului pe un DVD care conţine elogii la adresa fostului dictator. Materialul video este dedicat perioadei 1968-1989 din istoria vechii Cetăţi de Scaun a Ţării Româneşti. Pe piaţă, un astfel de DVD costă chiar şi de trei ori mai puţin. 

DVD-ul „Târgoviştea Noastră" a fost realizat pentru a fi distribuit ambasadorilor, reprezentanţilor oraşelor înfrăţite, directorilor de firme şi oamenilor de cultură. La loc de cinste, alături de Ceauşescu, Dobrin sau Mihai Viteazul, în materialul electronic apar primarul oraşului Târgovişte, Gabriel Boriga (PDL), alături de naşul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu (PDL).

În plină criză şi fără a ţine cont de faptul că „păstoreşte" un oraş martir al Revoluţiei, primarul Târgoviştei a cheltuit 45.000 de euro pe acest proiect.

Nicolae Ceauşescu, elogiat în oraşul în care a fost executat

image

Materialul, care are o durată de 48 de minute în imagini alb-negru şi color şi sunet mono-bifonic, a fost imprimat în Urziceni de către firma Ola Sport Management, la realizarea sa contribuind şi TVR Media, cu imagini de arhivă.

„DVD-ul a fost multiplicat în 10.000 de exemplare, iar tariful plătit pentru un exemplar a fost de 4,5 euro. Acest documentar a fost gândit ca parte a unui proiect mai amplu, urmând ca al doilea DVD să prezinte municipiul Târgovişte după Revoluţia din Decembrie 1989. Scopul demersului este de a avea un material de prezentare care să  înfăţişeze câte ceva din istoria şi patrimoniul oraşului", a declarat Bertha Colea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgovişte.

Realizările epocii socialiste sunt lăudate pe DVD

image

Pe piaţă, însă, pentru realizarea unui astfel de DVD se practică tarife chiar şi de 1,5 euro pe bucată. În schimb, contactaţi de „Adevărul", reprezentanţii firmei Ola Sport Management susţin că preţul cerut pentru un DVD Primăriei Târgovişte, de 3,5 euro pe bucată (preţ fără TVA), nu este deloc exagerat, ci mediu în lista lor de tarife.

Cele 90 de secunde ale răposatului

„Nouă, târgoviştenilor, ne place să spunem că Târgoviştea a fost ctitorită pentru a doua oară de tovarăşul Nicolae Ceauşescu care, în vizita de lucru din 1976, spunea în marea Adunare Populară că fosta Cetate de Scaun a Ţării va deveni o nouă cetate a vieţii socialiste.

Marea Adunare de la Târgovişte, unde secretarul general al Partidului vorbea cu înflăcărare la sfârşitul deceniului 60 despre Târgoviştea viitorului, punea bazele Târgoviştei de azi", se arată într-unul dintre filmele din arhiva TVR folosite în materialul documentar cu care urmează să se laude edilii Târgoviştei. Peste ani, în 1989, la Târgovişte avea să fie executat dictatorul comunist.

Imaginea Târgoviştei, Turnul Chindiei

image

Atât reprezentanţii Primăriei Târgovişte, cât şi iniţiatorul acestui proiect, artistul instrumentist Felix Goldbach, susţin că nu este vorba de un elogiu adus lui Ceauşescu, pentru că acestuia i-au fost acordate doar 90 de secunde din cele 48 de minute.

„DVD-ul «Târgoviştea Noastră» este un material cu caracter enciclopedic ce ilustrează istoria vechii Cetăţi de Scaun a Ţării Româneşti şi nicidecum un material care este dedicat epocii ceauşiste", mai spune Bertha Colea.

Felix Goldbach susţine că preţul plătit de Primărie este chiar mic. „Proiectul a pornit în 2008, dar DVD-ul a apărut în luna mai. La un moment dat s-a pus problema să nu se mai folosească deloc imagini cu Ceauşescu, dar atunci eu am zis că tinerii trebuie să afle ce s-a întâmplat în acea perioadă.

Mihai Viteazul

image

Preţul acestor DVD-uri putea fi mult mai mare de 45.000, putea ajunge chiar şi la 70.000 de euro. A fost o muncă titanică pentru că s-au folosit imagini de pe role de la TVR!", spune Felix Goldbach, menţionând că nu a primit niciun ban pentru ideea sa.

"Atâţia bani pentru un DVD?! Doamne fereşte. Dacă aş avea eu 45.000 de euro cred că aş întineri. "
Vlad Albu
târgoviştean, 64 de ani

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite