Ce vor putea vedea bucureştenii la Parada de 1 Decembrie. Câţi militari aliaţi vor participa şi câte mijloace tehnice de luptă va scoate Armata Română la defilare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul trecut militarii americani au adus la Parada de 1 Decembrie un sistem antirachetă Patriot
Anul trecut militarii americani au adus la Parada de 1 Decembrie un sistem antirachetă Patriot

Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii, 500 militari din 21 de ţări aliate sau partenere, dar şi aproximativ 200 de mijloace tehnice vor participa duminică, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada Militară Naţională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.

De asemenea, în funcţie de condiţiile meteorologice, vor evolua şi peste 50 de aeronave. Detaşamentele de militari străini vin din Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croaţia, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina şi SUA.

FOS şi informaţiile militare

Printre militarii care vor participa la parada comandată de generalul Vasile Toader, locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Apărării, un veteran al al teatrului de operaţii Afganistan şi primul ofiţer român decorat cu medalia NATO pentru Serviciu Merituos, se află şi cei de Operaţii Speciale (FOS). 

Riguros selectaţi şi antrenaţi, capabili să facă faţă efortului fizic şi psihic prelungit, militarii de elită ai MApN participă din anul 2006, în mod constant, la misiuni specifice în Afganistan. În acest teatru de operaţii, militarii FOS, comandaţi de  generalul de brigadă Dacian-Tiberiu Şerban, el însuşi participant la trei astfel de misiuni, folosesc celebre vehiculele de luptă de tip HUMVEE, dar şi ATV-uri de tip RANGER POLARIS 6 x 6. Militarii din Forţele Speciale au o uniforma de luptă multiprotectoare, unicat în Armata României, care, printre altele, este rezistentă la foc. În luptă, FOS îşi bazează puterea pe surpriză şi viteză de acţiune, iar înainte de plecarea în misiune, ofiţerii se documentează pentru a cunoaşte foarte bine obiceiurile localnicilor pe care le folosesc în avantajul lor.  

Pe sub Arcul de Triumf vor mai trece, printre alţii, şi militarii din  detaşamentul Brigăzii de Informaţii Militare “Mareşal Alexandru Averescu”, comandat de generalul Ionel Irimia,  participant la trei misiuni NATO în teatrul de operaţii Afganistan şi la misiunea ONU din Eritreea şi Etiopia.

Militarii din blocul de defilare al Brigăzii de Informaţii Militare au participat permanent,  începând din anul 2001, la misiuni  în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan şi Balcanii de Vest. Nu de puţine ori, culegerea de date se făce prin misiuni acoperite printre localnicii din teatrele de operaţii.

Militari din 10 ţări într-o singură unitate

Vor urma militarii din Brigada multinaţională Sud Est de la Craiova, care a luat fiinţă ca urmare a deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Varşovia din anul 2016. După un proces intens de transformare şi certificare, începând din noiembrie 2018, unitatea a atins capacitatea finală, fiind declarat „gata de luptă”. În cadrul structurii multinaţionale îşi desfăşoară activitatea personal militar din 10 ţări contributoare: Bulgaria, Canada, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Ungaria şi România, în calitate de naţiune-cadru.

F-16 şi radarele de ultimă generaţie

După ce anul trecut avioanele vânătoare F-16 Fighting Falcon au ratat Parada de 1 decembrie de la Bucureşti din cauza gheţii care s-a acumulat pistă, MApN susţine că în acest an aceste aparate vor fi vedetele evenimentului. Şi cum meteorologii susţin că vremea va fi frumoasă, fără precipitaţii şi cu temperaturi de 6-8 grade Celsius, publicul va avea toate şansele să admire şase astfel de aeronave în trei formaţii de luptă. Din punct de vedere al tehnicii militare, la paradă va participa pentru prima oară radarului mobil 3D TPS 77 - cel mai modern radar al Forţelor Aeriene, intrat în dotarea Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere şi Recunoaştere ,,DACIA” în luna iulie a acestui an. Radarul tridimensional TPS-77 execută misiuni de supraveghere a spaţiului aerian în cadrul misiunii de luptă pe timp de pace - Serviciul de Luptă Permanent Poliţie Aeriană.

Restricţii de circulaţie

Cu ocazia defilării Poliţia Rutieră va impune o serie de restricţii în trafic. Concret, din 30 noiembrie, ora 10.00, până pe 1 decembrie, ora 20.00, va fi restricţionat traficul rutier pe str. A. Constantinescu, banda I, sensul de mers dinspre Arcul de Triumf către Mănăstirea Caşin, şi pe Şos. Kiseleff, banda I, pe sensul de mers dinspre Piaţa Presei Libere către Arcul de Triumf, şi, începând cu ora 14.00, benzile I şi II din Piaţa Arcului de Triumf, sensul de mers dinspre Bd. Constantin Prezan către Piaţa Presei Libere.

În ziua de 1 Decembrie, între orele 6.00 – 16.00, se va închide traficul rutier pe banda I de circulaţie pe Bd. Aviatorilor, de la intersecţia cu Bd. Beijing către Str. Arh. I. Mincu şi, la necesitate, banda I pe sensul de mers dinspre Str. Arh. I. Mincu către Bd. Beijing, precum şi pe breteaua adiacentă Bd. Aviatorilor (respectiv Parcului Herăstrău), între rondul Pescăruş şi Piaţa Charles de Gaulle.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite