Ce urmează pentru România după alegerea Laurei Codruţa Kovesi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Voturile din Consiliul European, de pe data de 19 septembrie 2019, pentru candidatul român la şefia Parchetului European, îngroapă toate ”ievaluările”, toate încercările disperaţilor de a o lega pe Laura Codruţa Kovesi, care acum, se poate întoarce mai puternică împotriva corupţilor! Ce va urma este crucial, cum va fi gestionat acest moment şi stare de spirit extraordinare, care pot scrie istorie pentru România!

În ziua în care a fost votată pentru funcţia de procuror şef al Uniunii Europene, Laura Codruţa Kovesi, nesusţinută până la acea dată, 19 septembrie 2019, oficial de România, neagreată de puterea de la Bucureşti, aceasta a declarat că victoria sa se datorează miilor de români care au avut încredere în ea, au susţinut-o şi s-au rugat pentru ea. De asemenea, la speculaţiile presei precum că ar fi fost votată în secret şi de către reprezentanta României, ambasadoarea Luminiţa Odobescu, la presiunea preşedintelui Klaus Iohannis, chiar cel care semnase demiterea sa din fruntea DNA, doamna Kovesi a ţinut să se delimiteze clar de  toţi liderii politici, declarând public că nu a avut discuţii cu aceştia şi relaţii cu clasa politică. O delimitare clară, fără echivoc, care a ţinut să pună lucrurile la punct.

Acum, chiar dacă ar mai fi mici paşi de făcut până la numirea sa în funcţia de procuror şef european, de principiu, dacă nu intervine ceva esenţial, neprevăzut, extraordinar, candidatura acesteia este câştigătoarea, iar aşteptările de la ea sunt foarte, foarte mari. Milioane de români cinstiţi, care mai cred încă într-o Românie dreaptă, necondusă de corupţi, în care justiţia să fie cu adevărat liberă şi independentă şi să-şi facă treaba, au speranţe imense că lucrurile vor începe, puţin câte puţin, să intre pe făgaşul lor firesc, normal, iar ţara să nu mai fie condusă de penali şi infractori. Aceste aşteptări sunt nu atât de la procurorul şef al Uniunii Europene, cât mai ales de la toate instituţiile şi magistraţii care formează împreună Justiţia Română!

Victoria Laurei Codruţa Kovesi, cum a spus-o şi ea, trebuie să le dea încredere şi curaj tuturor magistraţilor oneşti, cinstiţi, profesionişti că pot să-şi facă meseria fără frică de repercursiuni, fără să fie şantajaţi, manipulaţi şi controlaţi politic. Că pot învinge corupţia! Practic, influenţa politicului trebuie înlăturată complet din justiţie cât mai repede posibil, concomitent cu primenirea integrală a sistemului actual prin eliminarea tuturor magistraţilor controlaţi nu doar politic, ci şi de către grupările de mare criminalitate din România. Ar putea fi o nouă restartare a statului de drept şi consolidare a democraţiei în ţara noastră.

Pe moment, victoria acestui magistrat român curajos, care a candidat individual la nou creata funcţie europeană, de procuror şef, este de fapt victoria tuturor oamenilor oneşti care au crezut că se mai poate salva România din mâinile hoţilor, corupţilor şi incompetenţilor. Că se mai poate face dreptate în ţara aceasta!

Profesorul Vladimir Tismăneanu face o hiperbolă în care aseamănă victoria lui Kovesi cu alegerea cardinalului Karol Vojtyla drept Papa Ioan Paul al II-lea, în 1978, iar anul următor când acesta a vizitat Polonia, a marcat un moment de extaz al libertăţii. Acelaşi lucru ar putea fi şi pentru români acum, când ar putea însemna un moment extraordinar de resetare a libertăţii şi independenţei justiţiei. Momentele de entuziasm şi încredere ale milioanelor de români cinstiţi reflectă o stare de spirit extraordinară, care exprimă multă speranţă pentru viitor.

Chiar şi parţial, dacă aşteptările oamenilor nu vor fi înşelate, iar lucrurile se vor mişca din loc, înseamnă că se fac paşi mici, dar fermi către normalitate. Primul pas a fost făcut la alegerile europarlamentare din 26 mai, când a avut loc şi referendumul pentru justiţie, votat masiv de români, care, la fel, a creat mari aşteptări şi speranţe românilor oneşti. Din păcate, în urma acelui referendum românii au rămas doar cu aşteptările, însă importante au fost opţiunile cetăţenilor la vot şi semnalul puternic de schimbare dat de acestea.

Pentru a intra însă definitiv pe calea normalităţii este necesar ca românii să aleagă libertatea, consolidarea statului de drept şi a democraţiei şi să elimine definitiv conceptele de pasivitate şi de reducere a democraţiei, promovate chiar de către unii candidaţi importanţi la alegerile prezidenţiale. În fapt, într-o perioadă în care atenţia publică era îngropată în lâncezeala şi euforia electorală, în care pretendenţii la Cotroceni se scaldă, alegerea Laurei Codruţa Kovesi vine ca un mare balon de oxigen pentru români, aducându-le acestora o mare de încredere şi speranţe de viitor. Iar acest lucru s-a întâmplat în ciuda tuturor eforturilor disperate ale puterii politice actuale şi ale tuturor corupţilor politici, dar şi ale infractorilor de tot felul.

Voturile din Consiliul European, de pe data de 19 septembrie 2019, pentru candidatul român la şefia Parchetului European, îngroapă toate ”ievaluările”, toate încercările disperaţilor de a o lega pe Laura Codruţa Kovesi, care acum, se poate întoarce mai puternică împotriva corupţilor! Ceea ce va urma este crucial, să vedem cum va fi gestionat acest moment şi stare de spirit extraordinare, care pot scrie istorie doar dacă România va intra definitiv pe calea normalităţii şi democraţiei adevărate, aruncând la groapa de gunoi democraţia originală neocomunistă şi sistemul politic, corupt, mafiot impus cu 30 de ani în urmă! Următorii paşi sunt, evident alegerile din acest an şi de anul viitor! Să ne gândim ce a urmat pentru polonezi, cum şi-au ales aceştia calea, după momentul alegerii conaţionalului lor Karol Wojtyla papă!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite