Ce a transmis MAI despre înlocuirea menţiunii „Gen” cu „Sex” pe noua carte de identitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) a MAI, chestorul de poliţie Cătălin-Aurel Giulescu, a explicat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că noua carte electronică de identitate va putea suferi modificări, în special în privinţa menţiunii „Gen”, respectiv „Sex” care a provocat anumite discuţii în spaţiul public.

„Acest document – carte electronică de identitate – în această fază este opţională. Vă pot spune că interesul manifestat în  municipiul Cluj-Napoca este deosebit, în numai câteva ore au fost epuizate toate programările până pe data  de 3 septembrie. În 17 octombrie au fost publicate în dezbatere publică forma şi conţinutul cărţii electronice de identitate şi o altă anexă cu forma şi conţinutul cărţii de identitate simple. În ceea ce priveşte cartea electronică de identitate, de la momentul respectiv, s-a precizat explicit în anexă că acest document, pentru proiectul pilot va conţine menţiunea ”Gen”, dar tot proiectul la momentul respectiv stabileşte că sunt două opţiuni: feminin şi masculin. Nu există niciun fel de altă intervenţie. Fiind şi document de călătorie conţine steagul UE în interiorul căruia se află indicativul României, cu cele două litere”, a declarat Cătălin-Aurel Giulescu, într-o conferinţă de presă.

Chestorul de poliţie a subliniat că designul a fost creat împreună cu Imprimeria Naţională şi a ţinut cont de anumite culori.

„Designul a fost creat împreună cu Imprimeria Naţională şi mai mult de 60 la sută din elementele de securitate pe care le conţin cele două proiecte de documente, în designul cărţii, elementele de securitate sunt structurate în special prin modalitatea în care sunt îmbinate culorile, vopselurile. Culoarea roşie este o culoare tare şi generează dificultăţi în ceea ce priveşte inserarea acesteia în cadrul documentului. Tehnologiile pe care le deţinem au permis generarea acestor tipuri de elemente astfel încât la nivel de elemente de securitate să atungem standardele existente ale anului 2021. În ceea ce priveşte cartea electronică de identitate, am optat pentru stema naţională, pe lângă însemnele UE care sunt obligatorii. Aceste elemente pot fi cuprinse doar în partea de sus a documentului. Datorită faptului că  are un format mic, caracterele a trebuit să le reducem”, a declarat Cătălin-Aurel Giulescu.

Giulescu a mai prcizat, de asemenea, că în acest an vor fi emise 5.000 de astfel de documente de identitate, în cadrul programului pilot.

„Ne propunem ca în acest an să emitem un număr limitat de cărţi electronice de identitate, aproximativ 5.000”, a declarat chestorul de poliţie.

Cătălin-Aurel Giulescu a adăugat că unele state au păstrat drapelul naţional, altele stema pe cărţile de identitate. 

”Unele state au optat pentru a păstra steagul naţional, spre exemplu Franţa, dar nu există stema, datorită faptului că spaţiul este limitat. Există un număr de state care au păstrat ca element de identitate,stema naţională. Din  datele disponibile până în acest moment doar două state, Franţa şi Cipru au notificat noul document de identitate care corespunde standardelor UE. celelalte state probabil vor notifica în perioada următoare, aşa cum şi România va trebui să o facă”, a declarat Cătălin-Aurel Giulescu.

Întrebat dacă va fi schimbată menţiunea „Gen” cu menţiunea „Sex”, Giulescu a declarat că orice este posibil.

„Orice opţiune este posibilă, în acest moment. Vom analiza cu foarte mare atenţie şi la final vom trage nişte concluzii. Este foarte posibil ca menţiunea respectivă să fie sex. Nu este nicio problemă în acest sens”, a declarat Cătălin-Aurel Giulescu.

Aceste cărţi electronice de identitate vor fi disponibile şi pentru minori, a declarat Giulescu.

„În proiectul pilot am emis un singur tip de document pentru majori, pentru persoane de peste 18 ani. În aproximativ 2 luni intenţionăm să emitem şi pentru grupa de  vârstă 14-18 ani având în vedere că în suportul de stocate se află acel certificat digital care pentru persoanele minore, între 14 şi 18 ani necesită un anumit tip de intervenţie, având în vedere că acestea au capacitate de exerciţiu restrânsă. După alte două luni intenţionăm să introducem cartea electronică de identitate pentru grupa de vârstă 0 - 14 ani care presupune că documentul e ste neobligatoriu şi doar dacă părinţii îl solicită pentru a-l folosi ca alternativă la călătorie, ca alternativă la paşaport”, a declarat Cătălin-Aurel Giulescu.

Alianţa pentru Unirea Românilor a ridicat o serie de întrebări în legătură cu proiectul pilot lansat la Cluj -Napoca cu privire la cărţile electronice de identitate, cum ar fi de ce nu apare tricolorul pe acestea şi de ce „sex” a fost înlocuit cu „gen”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite