Ce superputeri vor avea poliţiştii români de la finalul lunii ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amenda creşte şi de 3 ori în cazul refuzului legitimării.
Amenda creşte şi de 3 ori în cazul refuzului legitimării.

Poliţiştii vor avea puteri sporite de la sfârşitul lunii, când intră în vigoare legea care le dă dreptul să intre în locuinţele suspecţilor fără acordul proprietarilor.

Din 26 ianuarie, poliţiştii capătă mai multă putere. Vor putea intra în locuinţă fără acordul proprietarilor, iar refuzul de legitimare se poate sancţiona cu o amendă de trei ori mai mare ca în prezent. 

Poliţistul nu va mai trebui să fie politicos, să bată la uşă şi să arate mandatul, dacă vrea să intre într-o locuinţ. De exemplu, dacă are indicii că acolo cineva se află în pericol - cum ar fi victima unei violenţe domestice, sau pentru a preveni răspândirea unei epidemii - doar dacă există suspiciuni că ar fi o persoană decedată înauntru. De asemenea, poliţistul poate pătrunde în locuinţă fără acordul proprietarului pentru a prinde autorul unei acţiuni flagrante sau dacă are informaţii că acolo s-ar ascunde un terorist.

Noua lege vine şi cu reguli mai dure în ceea ce priveste legitimarea 

Amenda creşte şi de 3 ori în cazul refuzului legitimării. În prezent este de 500 de lei şi poate ajunge la 1.500 de lei. Dacă se va ajunge la un control corporal, poliţistul poate cere cetăţeanului să ţină mâinile la vedere, iar noile reguli spun că agentul are dreptul să-i ceară cetăţeanului să stea în poziţie culcat sau orice în altă poziţie pe care poliţistul o consideră inofensivă.

Cum se legitimează poliţistul

În exercitarea atribuţiilor de serviciu, poliţistul este obligat să îşi facă, în prealabil, cunoscută calitatea, astfel:

- dacă este în uniformă, prin prezentarea verbală a numelui şi prenumelui, precum şi a unităţii de poliţie din care face parte;

- dacă este în ţinută civilă, prin prezentarea verbală a numelui, prenumelui şi a unităţii de poliţie din care face parte, precum şi a legitimaţiei de serviciu sau a insignei.

Prin excepţie, atunci când siguranţa poliţistului sau rezultatul intervenţiei ar putea fi periclitate, poliţistul îşi face cunoscută calitatea imediat ce acest lucru este posibil. În acest caz, intervenţia poliţistului se face prin anunţare: „Poliţia!”

În ce condiţii o persoană poate fi dusă la secţie

Poliţistul este îndreptăţit să conducă o persoană la sediul poliţiei, atunci când:

a) Nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice;

b) din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanţelor ori a bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală;

c) prin acţiunile sale periclitează viaţa, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică;

d) luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.

(2)Poliţistul are obligaţia de a raporta şefului său ierarhic despre conducerea persoanei la sediul poliţiei, în cel mai scurt timp posibil de la momentul sosirii la sediu.

(3) Persoana este condusă la cea mai apropiată unitate de poliţie la care se poate realiza identificarea sa, verificarea situaţiei de fapt şi, după caz, luarea măsurilor legale.

(4) Verificarea situaţiei de fapt şi, după caz, luarea măsurilor legale faţă de persoana condusă la sediul poliţiei se realizează de îndată.

(5) Poliţistul are obligaţia de a permite persoanei să părăsească, de îndată, sediul poliţiei după finalizarea activităţilor conform (4) sau a măsurile legale care se impun.

(6) Se interzice introducerea persoanei aflate în sediul poliţiei într-un centru de reţinere şi arestare preventivă.

(7) Dacă în cadrul verificărilor se constată existenţa unor indicii cu privire la săvârşirea unei infracţiuni, se procedează conform normelor de procedură penală. Dispoziţiile alin. (5) şi (6) nu se aplică în cazul în care s-a dispus reţinerea ori arestarea preventivă.

Organizarea de potere

Totodată poliţiştii vor putea să organizeze potere populare pentru arestarea unor persoane. Mai exact, agenţii vor putea „să solicite, în condiţiile legii, sprijinul populaţiei pentru urmărirea, prinderea, imobilizarea şi conducerea la sediul poliţiei a persoanelor care fac obiectul acestei măsuri, precum şi să solicite ajutorul pentru asistarea la efectuarea unor acte procedurale", se arată în document. 

În plus, actual normativ, care modifică, printre altele, legea 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române prevede că poliţistul poate interzice, fără un mandat, accesul în anumite obiective. Astfel, la articolul 31 alineatul 1, se introduce o nouă prevedere la atribuţiile poliţiştilor: „să interzică temporar, pătrunderea într-un spaţiu delimitat, marcat sau pe care l-a indicat, într-un imobil sau mijloc de transport, ori să dispună evacurea temporară din acestea a oricărei persoane, dacă există un pericol la adresa vieţii, sănătăţii, sau integrităţii coporale a sa ori a altor pesoane".

Amenzi mai mari pentru gălăgioşi

Noua lege vine şi cu amenzi mai aspre pentru cei care sunt gălăgioşi „cu repetiţie” - adică cei care nu se liniştesc după ce primesc prima amendă, iar poliţia se întoarce după 24 de ore. Continuaţi să vă deranjaţi vecinii şi amenda va fi de 3.000 de lei - dublu faţă de sancţiunea din prezent.  O altă prevedere - puteţi fi puşi să faceţi până la 120 de ore de muncă în folosul comunităţii.

Acelaşi lucru se poate întâmpla şi în cazul în care faceţi prea multă gălăgie la o petrecere organizată într-un cort, de pildă, şi deranjaţi liniştea publică. Dacă deja aţi fost amendaţi pentru asta şi persistaţi, iar poliţia se întoarce, amenda este de 4 ori mai mare ca în prezent şi puteţi fi puşi la făcut chiar şi 150 de ore de muncă în folosul comunităţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite