CTP, despre Poliţia Română după crimele de la Oneşti: „Este vorba de această superioritate care vine din adâncul timpului, vine dinainte de 1989”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Tudor Popescu / FOTO captură Digi24
Cristian Tudor Popescu / FOTO captură Digi24

Cristian Tudor Popescu a comentat, la Digi24, recentele scandaluri în care a fost implicată Poliţia: operaţiunea eşuată de la Oneşti, în urma căreia doi ostatici şi-au pierdut viaţa pentru că poliţiştii n-au intervenit mai multe ore, şi cazul celor noul poliţişti din Bucureşti care au torturat şi umilit doi oameni. „Toate arată dispreţul faţă de cetăţean, indiferenţă şi nepăsare faţă de oamenii simpli”, spune gazetarul.

„În faţa blocului din Oneşti au fost puse lumânări şi flori şi printre ele oamenii au pus şi nişte inscripţii: „Incompetenţa ucide” şi „Numai voi ştiţi ce era în sufletele voastre, neajutoraţi şi neputincioşi, ştiind că nu vă va ajuta nimeni, niciodată”. E vorba despre cei doi muncitori care au fost ucişi, măcelăriţi. Deviza Poliţiei Române este „Siguranţă şi încredere”. Sunt curios, dacă se face un sondaj în ţara asta, câţi cetăţeni vor spune că au încredere în poliţie şi, în general, în organele de forţă şi câţi cetăţeni se simt în siguranţă pentru că există poliţişti în România.

De fiecare dată când au fost tot felul de evenimente groaznice, groteşti, în legătură cu poliţia din România, mergând de la pedofilia unui poliţist până la complicitatea cu infractorii a poliţiştilor, până la ameninţări cu moartea adresate de înalţi poliţişti jurnaliştilor pentru că erau descoperiţi cu plagiat la doctorat - în toate aceste cazuri am auzit şi această replică: „dar există şi poliţişti care îşi fac datoria”.

După părerea mea, este o autoiluzionare. Ne înşelăm spunând asta. Da, există, dar dacă există un singur poliţist care nu-şi face datoria, tocmai pentru că e poliţist, el poate produce nişte daune enorme societăţii. Şi faptul că există alţi poliţişti care îşi fac datoria nu ajută, nu scuză, nu ne încălzeşte cu nimic. Asta este natura meseriei de poliţist şi a acestor organe care trebuie să apere cetăţenii. Dacă unul dintre ei greşeşte - or, la Oneşti nu a fost vorba de unul, a fost o armată de poliţişti care n-au făcut nimic în cele 5 ore, iar când au făcut ceva, a fost un festival al prostiei. Da, există şi poliţiştii corecţi, competenţi. Or fi, în altă parte, în ţara asta. Cu ce i-a ajutat pe cei doi oameni? Pentru că aşa au scris vecinii lor: „eraţi singuri şi neputincioşi ştiind că nu vă va ajuta nimeni, niciodată”. Nu are rost să ne amăgim cu asta”, a spus gazetarul la Digi24.

Acesta consideră că Poliţia Română suferă de probleme sistemice, care se manifestă clar atunci când se întâmplă o tragedie ori un abuz.

„Este vorba de dispreţul faţă de cetăţean. Indiferenţa, nepăsarea, dispreţul autorităţilor faţă de simplii cetăţeni - şi în special al purtătorilor de uniformă. Uniformă de poliţist, robă de magistrat şi, în general, uniformă militară. Când te afli într-o astfel de uniformă, din păcate, eu văd în ţara asta că nu înseamnă că, dimpotrivă, tu ai o răspundere mai mare socială faţă de ce se întâmplă în societate decât oricare cetăţean civil. Nu. Înseamnă că tu te simţi deasupra acestor prăpădiţi de civili. Cum altfel se explică?

Ce au făcut ăştia la Oneşti? Stăteau aceşti poliţişti în faţa blocului, râdeau, spuneau bancuri. Nu ştiu ce spuneau ei acolo, dar pot să deduc. Spuneau: „ce-o fi cu nea cutare ăsta acolo, cine ştie din ce s-au luat, or fi fost la băutură împreună şi cine ştie, nu i-a plătit ăluia, nu e nicio treabă”. La modul ăsta a fost tratată chestiunea.

Dacă ar fi fost, de pildă, luat ostatic individul ăla, Oprişan, şeful de la IPJ Bacău, oare tot aşa făceau bancuri poliţiştii? Vasile Oprişan, fostul şef al IPJ Bacău, a provocat un scandal în aprilie 2019 când a spus la un post de radio că femeile bătute de soţii lor nu ar trebui să apeleze la poliţişti în miez de noapte, că ar trebui să aştepte până dimineaţa cu reclamaţiile şi că poate a fost doar din greşeală”, crede gazetarul

Despre poliţiştii acuzaţi de tortură

„Acelaşi dispreţ se vede la cei nouă poliţişti, între care am înţeles că era cel puţin o femeie, care au sechestrat, torturat, umilit doi oameni, i-au lovit sistematic cu bastoanele, cu picioarele. Au făcut-o pentru că îi aveau la dispoziţie, pentru că erau în uniformă, ei erau mari şi tari şi puteau. Ce laşitate, de-ţi vine să verşi! Nouă inşi, să te apuci să baţi un om pe câmp, nouă inşi la unul. Poliţişti, siguranţă şi încredere. Acelaşi lucru: „erau doi prăpădiţi de-ăştia, tinerei, de ce să nu-i batem, dacă putem?”

Jandarmii ăia de la Braşov, care au făcut paranghelie fără să poate mască, m-am uitat şi n-am găsit niciunul care să aibă mască. Au făcut paranghelie pentru şefu. Şi ce s-a întâmplat? Au fost tot ei sancţionaţi cu câte 500 de lei fiecare. Adică „facem ce vrem, noi suntem jandarmi. Ce, suntem prăpădiţi de civili? Ăia să pună mască, ăia să nu facă paranghelie. Noi suntem jandarmi, dom’le!” Este vorba de această superioritate care vine din adâncul timpului, vine dinainte de 1989”, a mai spus CTP.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite