Ce spune Biserica despre noile cărţi de identitate cu cip

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica Ortodoxă Română încurajează autorităţile ca odată cu apariţia noilor cărţi de identitate să existe posibilitatea ca cetăţenii să opteze şi pentru cărţi de identitate simple, fără cip. „Păstrarea acestei opţiuni este foarte importantă şi coincide cu respectul faţă de sensibilităţile religioase ale unor cetăţeni”, se arată într-un comunicat BOR.

La solicitarea RFI, Biserica Ortodoxă a transmis un punct de vedere, în care spune că „problema cărţii de identitate nu este una de natură teologică, ci administrativă.”

Reacţia integrală a BOR:

”Anumite reacţii negative motivate religios referitoare la noile cărţi de identitate anunţate de MAI sunt provocate probabil de neînţelegerea deplină a conţinutului acestui proiect (explicat de autorităţi), dar şi de temeri excesive şi nejustificate din punct de vedere teologic.

Problema cărţii de identitate nu este una de natură teologică, ci administrativă. Este vorba despre „identitatea” noastră de tip cetăţenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală, religioasă. Aşa cum au anunţat autorităţile, „se va crea şi posibilittea de a avea o carte de identitate simplă pentru cetăţenii care nu vor carte de identitate cu cip”.

Există, aşadar, posibilitatea de a nu opta pentru eliberarea unui asemenea document electronic. Păstrarea acestei opţiuni este foarte importantă şi coincide cu respectul faţă de sensibilităţile religioase ale unor cetăţeni.

Hotărârea nr. 638/2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la paşapoartele biometrice, care au suscitat discuţii similare în anul 2009, rămâne un reper actual de discernământ şi luciditate pentru toţi cetăţenii creştinii ortodocşi”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite