Ce spun psihologii despre copiii agresaţi la grădiniţa „Flipper Garden“: „Pot dezvolta tulburări. Pot suferi traume emoţionale majore”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imaginile de pe camerele de supraveghere din grădiniţa privată „Flipper Garden“ din Capitală, care suprind corecţia brutală pe care directoarea grădiniţei o aplica copiilor de care ar fi trebuit să aibă grijă, au făcut înconjurul ţării. Poliţia a deschis o anchetă la grădiniţa care, conform inspectorilor şcolari, nu avea acreditare. La rândul lor, psihologii spun că astfel de tratamente aplicate micuţilor îi pot afecta grav.

Potrivit psihologului Mihai Copăceanu, la un copil tratat astfel la grădiniţă poate apărea teama de a mai merge la grădiniţă, dar şi de locurile străine şi de oameni străini. În acelaşi timp, acesta a mai spus că un copil agresat se poate trezi din somn plângând.

„Cel mai adesea poate interveni refuzul de a mai merge la grădiniţă. Numai că efectele nu se văd la toţi copiii imediat şi la toţi în acelaşi fel. Dacă violenţa fizică este dublată şi de o violenţă verbală în care acesta este catalogat ca prost sau este jignit în mai multe feluri, copilul poate dezvolta tulburări a imaginii de sine, care, la momentul vârstei preşcolare, se formează prin modul în care este recepetat de ceilalţi. Poate avea coşmaruri, se poate trezi din somn plângând sau poate face pipi în pat, poate dezvolta o teamă de abandon. Poate începe să se joace singur, să nu mai caute socializarea, pentru că îincepe să îi fie de teamă de tot ce este străin. Până la urmă şi doamna directoare era un străin, care a început să dea în el”, ne-a explicat psihologul Mhai Copăceanu.

Totodată, psihologul lămureşte că urmările agresiunilor se pot întinde pe o perioadă mai scurtă sau mai lungă tot în funcie de copil. „Am copii care s-au transferat de la o şcoală la alta, au trecut ani după ce au fost agresaţi şi tot îşi mai amintesc. Copiii au o memorie emoţională, iar violenţele au un impact cu caracter emoţional puternic. Nu ne putem juca cu asta. Pot fi traume emoţionale majore”,  a mai spus psihologul.

Recomandarea psihologului

În cazul în care copiii agresaţi fac pipi în pat sau au comportamente ciudate, psihologul recomandă părinţilor să fie afectuoşi cu aceştia. „Copiii nu au nicio vină. Recomand afectivitate din partea părinţilor, astfel încât să se simtă în siguranţă copiii”, a conchis psihologul.

Grădiniţa funcţiona ilegal

Grădiniţa Flipper nu se regăseşte în baza de date a unităţilor de învăţământ private autorizate de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământului Preuniversitar (ARACIP). Acest lucru a fost confirmat şi purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al municipiului Bucureşti, Marian Banu. „Noi nu avem competenţe în ceea ce priveşte grădiniţa pentru că este particulară, nu de stat. Ea ar fi trebuit să aibă o autorizaţie ARACIP, dar nu are. Asta înseamnă că Poliţia va cerceta violenţa, iar organele fiscale vor face şi ele un control”, a declarat  purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al municipiului Bucureşti, Marian Banu.

Unitatea trebuie să fie închisă de către Poliţie

Potrivit Metodologiei de evaluare instituţională în vederea autorizării, acreditării şi evaluării periodice a organizaţiilor furnizoare de educaţie, în cazul unei organizaţii furnizoare de educaţie nu i s-a acordat acreditarea, prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării, se dispune încetarea definitivă a şcolarizării, elevii fiind transferaţi la alte unităţi de învăţământ. „Grădiniţa Flipper nu ar fi trebuit să funcţioneze, pentru că nu avea autorizaţie. De fapt, ne referim greşit la unitate ca fiind grădiniţă. Ar fi fost grădiniţă, respectiv unitate de învăţământ doar dacă ar fi fost autorizată de către noi. Ea trebuie închisă de către Poliţie. Noi doar evaluăm în cazul în care o organizaţie are intenţia de a se înfiinţa ca unitate de învăţământ”, a explicat Violeta Daria, din cadrul ARACIP.

Directoarea surprinsă când trage de păr un copil şi îl loveşte peste faţă

Un nou scandal zguduie sistemul de învăţământ. De această dată este vorba despre o grădiniţă privată din cartierul Cotroceni unde copilaşi între un an şi 6 ani ar fi fost torturaţi chiar de directoarea unităţii de învăţământ. 

Deşi micuţii care mergeau la grădiniţa „Flipper Garden“, au dat semne, de-a lungul timpului, că ceva în neregulă s-ar întâmpla acolo, părinţii nu au realizat imediat ce se întâmplă. Abia după vederea imaginilor surprinse pe camerele de supraveghere, aceştia şi-au dat seama că faptele directoarei trebuie să ajungă în atenţia Poliţiei. În imagini se vede cum directoarea Ioana Ana Neagu trage de păr un copil şi îl loveşte peste faţă, în timp ce ţipă la el. Tot ea intră fulgerător într-o cameră în care copiii dorm, şi îi ia, pur şi simplu, pe sus, din pat, pe doi dintre ei. Îi scutură de braţ şi îi dă afară din cameră. Femeia mai poate fi văzută şi în alte imagini când ţipă la copii şi îi bruschează.

Copii traumatizaţi 

Părinţii celor doi copii care apar cel mai des în imaginile cutremurătoare au fost şi cei care au descoperit imaginile video. La o săptămână după ce au văzut cum erau trataţi copiii de directoarea grădiniţei şi după ce, iniţial, au încercat să discute cu ea, Corina Aşa, mama copiilor, a depus plângere la Poliţie. Soţul ei, Arthur Aşa, a declarat pentru „Adevărul“ că ambii lor copii – un băieţel de şase ani şi o fetiţă de un an şi 11 luni – se temeau de „directoarea Ana“ şi manifestau comportamente ciudate acasă. 

„Fetiţa se trezea din somn plângând, uneori începea să ţipe, prin casă, fără absolut niciun motiv, în cele mai neaşteptate momente“, a mărturisit tatăl. Până la proba imaginilor, cei doi părinţi au bănuit că ceva s-ar fi petrecut la grădiniţă, dar nu reuşiseră să afle direct, de la copii, despre comportamentul directoarei. Atât fetiţa, cât şi băieţelul erau prea speriaţi să vorbească despre teroarea la care erau supuşi în timpul programului de grădiniţă.

„Toţi copiii o ştiau de frică pe directoarea Ana, se făceau că dorm, stăteau cu ochii închişi, doar ca să nu vină ea să ţipe la ei“, a adăugat Arthur Aşa, cel care o cunoştea pe directoare de mai bine de patru ani. Conform părinţilor, Ana Neagu considera că practicile agresive aveau rolul de a-i cuminţi pe copiii mai energici. Acum părinţii aşteaptă  expertiza psihologică de la IML pentru ca un psiholog acreditat să înceapă terapia cu cei doi copii.

Angajaţii au tăcut

Nici angajaţii, deşi sunt obligaţi prin lege, nu au vorbit niciodată despre modul în care erau trataţi copiii de către directoarea Ana Neagu. „Probabil le era teamă să nu-şi piardă locul de muncă. Dacă nu aş fi ajuns la aceste filmări, sunt sigur că nu s-ar fi descoperit niciodată ce se petrecea în grădiniţă“, a mai declarat Arthur Aşa pentru „Adevărul“.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Capitalei, au fost făcute două sesizări în acest caz, iar din datele şi probele existente, rezultă „presupunerea rezonabilă“ că directoarea a exercitat acte de violenţă asupra minorilor. Totodată poliţiştii verifică imaginile de pe camerele de supraveghere pe o perioadă mai lungă de timp pentru a afla cât de des s-a manifestat agresiv directoarea şi câţi copii au avut de suferit. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite