Ce spun poliţiştii despre intervenţia pentru eliberarea ostaticilor de la Oneşti: „Nu aşteptaţi să vă apere cineva. Rugaţi-vă…”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Conducerea IPJ Bacău şi a Poliţiei Oneşti a fost demisă în cazul intervenţiei de la Oneşti, unde un bărbat a sechestrat doi muncitori, apoi i-a ucis, a decis ministrul Lucian Bode. Principalii vinovaţi sunt, însă, şefii Poliţiei Române, dar şi secretarul de stat în Ministerul de Interne Bogdan Despescu, atrag atenţia poliţiştii cu ştate vechi după intervenţia eşuată a colegilor lor.

Cazul de la Oneşti, unde un bărbat de 68 de ani a sechestrat şi mai apoi a ucis doi muncitori nevinovaţi nu se putea rezolva la nivel local, în lipsa unor proceduri standardizate sau a unor dotări pe măsură. Mai mult, tragedia de la Oneşti se poate repeta oriunde în ţară, în circumstanţe identice. Nicăieri în lume, o luare de ostatici nu este rezolvată de poliţie pe plan local. Motivul? Nu au experienţa necesară, atrag atenţia oamenii din sistem. 

„Aşteptaţi demisii sau demiteri? Aşteptaţi degeaba! Cineva o să iasă la pensie iar negociatorul care a venit din timpul liber o să fie sancţionat. Atât! Iar de mâine, domnii doctori si făcătorii de mape o să se apuce de cronica unui viitor esec. Personaje principale puteţi fi voi, oricare. Nu aşteptaţi să vă apere cineva. Rugaţi-vă doar ca următorul capitol să nu poarte numele localităţii în care vă aflaţi când citiţi aceste rânduri… Şi nu inventăm noi roata. În Statele Unite, de exemplu, sunt chemate unităţile centrale, FBI şi SWAT, la astfel de incidente. 

Vor fi găsiţi vinovaţi şi pedepsiţi câţiva acari Păun, dar nu şi cei de la nivelul de comandă, care ar avea partea lor de culpă Cristian Ghica comisar-şef, şeful Poliţiei Centrul Vechi

Din păcate, la Oneşti s-a lăsat intervenţia la Bacău şi a ieşit foarte rău. Oamenii poate au fost bine intenţionaţi, dar nu au avut proceduri la îndemână. Au fost ca nişte muşchi care nu pot face nimic pentru că nu ştiu cum şi nici comenzi eficiente nu au primit. Practic, decizia a lipsit, au fost sincope mari în lanţul de comandă. Şi acum se va acoperi această problemă, prin pedepsirea supradimensionată a doi sau trei oameni, a negociatorului, a şefului de dispozitiv, dar atât. Nu vor fi în culpă şi cei care nu au luat decizii, cu toate că raportări, chiar şi neoficiale, pe cale ierarhică s-au făcut. S-au limitat la a da unele sfaturi, păreri sau indicaţii. Cei din acest lanţ de comandă se acoperă acum”, explică comisarul Cristian Ghica, şeful Poliţiei Centrul Vechi din Capitală, unul dintre poliţiştii care au reacţionat după intervenţia eşuată de la Oneşti.

De ce trebuiau trimişi mascaţii de la Bucureşti

Comisarul arată că eficienţi într-o criză de tip Oneşti pot fi numai mascaţii Inspectoratului General al Poliţiei Române. „Singurii care dispun de muniţie pentru puştile cu lunetă (armă folosită de obicei pentru neutralizarea celor care sechestrează persoane-n.red.) sunt cei de la Serviciul Independent de Acţiuni Speciale (SIAS) din Poliţia Română. Tot ei au şi antrenamentul de rigoare pentru astfel de cazuri. Cred eu că ei trebuiau să intervină într-un astfel de caz atât de complex, dar cei din comandă nu au luat o decizie în acest sens, cu toate că sunt convins că tot timpul ştiau care este situaţia, fiindcă raportările de jos în sus au tot curs. Dar decizia nu a venit, iar răspunderea va rămâne, probabil, pe şeful de dispozitiv, care nu avea nicio experienţă în astfel de cazuri, şi pe negociatorul care a fost bine intenţionat. A venit din timpul liber, dar cam atât a putut el să facă. Dacă o echipă SIAS era trimisă de la Bucureşti, ajungea într-o oră cu elicopterul la faţa locului şi, probabil, alt deznodământ aveam. Repet, au dotări necesare, o mai mare experienţă, antrenamentul de rigoare, negociatori pregătiţi după procedurile FBI şi aşa mai departe. Ar fi putut avea un rol crucial în rezolvarea crizei”, mai subliniază Cristian Ghica. 

Scula salvatoare de doar 2.500 de euro

După criza din Oneşti, şi sindicatul poliţiştilor Europol a arătat cu degetul spre proasta dotare a agenţilor de la „Intervenţii”. „Am tot văzut critici pentru că poliţiştii au spart mult prea greu uşa apartamentului unde agresorul îşi omora ostaticii. Aşa este, a durat prea mult! Colegii au în «dotare» un morman de fier, denumit «berbec», pe care în majoritatea judeţelor şi l-au confecţionat singuri. În ţările cu apă caldă se folosesc dispozitive hidraulice, care pot deschide orice uşă în câteva secunde şi costă doar 2.500 de euro. Existenţa acestui dispozitv în dotarea poliţiştilor ar fi putut schimba radical soarta tragediei de la Oneşti şi ar fi permis anihilarea agresorului înainte ca acesta să-şi omoare ostaticii”, precizează sindicaliştii.

Cîţu: Cei vinovaţi să fie făcuţi răspunzători

Premierul Florin Cîţu a anunţat ieri că a cerut ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, o anchetă rapidă, iar dacă se va dovedi că vinovaţi sunt cei din cadrul lucrătorilor din poliţie, aceştia să fie făcuţi răspunzători. „Am vorbit cu domnul Bode despre acest caz ieri toată ziua. Am cerut o anchetă rapidă. Şi în acelaşi timp să ia măsuri dacă se dovedeşte că au fost vinovaţi din cadrul lucrătorilor din poliţie. Dacă se dovedeşte că din cauza lucrătorilor de poliţie s-a ajuns la acest rezultat, cei care sunt vinovaţi să fie făcuţi răspunzători imediat”, a declarat Florin Cîţu.

Au venit şi sancţiunile

Ministrul Lucian Bode s-a conformat şi miercuri seara a anunţat că s-a finalizat ancheta la Poliţia Română. Concret, conducerea Poliţiei Judeţene Bacău şi a Poliţiei Oneşti a fost demisă şi a fost sesizat Parchetul pentru neglijenţă în serviciu în cazul intervenţiei de la Oneşti. 

Lucian Bode a declarat referindu-se la intervenţia în cazul crimelor de la Oneşti, că nu s-a reuşit salvarea vieţilor unor persoane aflate în pericol, iar adjunctul IPJ Bacău s-a deplasat cu întârziere la faţa locului, minimizând importanţa evenimentului. Ministrul a mai afirmat că a fost ignorat trecutul autorului crimelor, iar comunicare cu acesta în timpul intervenţiei a fost defectuoasă. Conducerea IPJ Bacău nu a valorificat toate datele pentru a se aloca resurse multiple, a acuzat Lucian Bode.

Cu privire la modul de implicare a Poliţiei Municipale Oneşti, ministrul a afirmat că a fost ignorat trecutul autorului, iar reclamaţiile şi ameninţările anterioare nu au fost documentate corespunzător.

Conform lui Bode, comunicarea cu autorul, înainte de sosirea negociatorului, a fost  defectuasă, ceea ce a contribuit la accentuarea stării de irascibilitate.

„Măsurile dispuse la faţa locului au fost deficitare. Conducerea Poliţiei Oneşti nu a tratat corespunzător solicitările negociatorului”, a mai precizat ministrul.

De asemenea,  Bode afirmă că forţele au avut în dotare echipamentul necesar gestionrii unei astfel de situaţii. „Principala deficienţă constatată a fost relaţionarea defectuoasă dintre factorii de comandă”, a conchis ministrul de Interne.

Fost negociator: „Făceam tot posibilul să intru în apartament“

Cu experienţa pe care a dobândit-o în cei aproape 20 de ani, fostul negociator al Poliţiei Tulcea, colonel (r) Lucian Ţugui, explică cum ar fi trebuit să fie coordonată negocierea cu bărbatul care i-a ucis pe cei doi muncitori.  

Ţugui, care a învăţat secretele negocierii la un curs postuniversitar în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ din Bucureşti, iar lector i-a fost un poliţist şcolit la FBI, spune că la Oneşti, după asigurarea zonei, trebuia să se întrerupă energia, gazele şi apa. „Manualul FBI spune că trebuie întreruptă apa pentru ca la un moment dat agresorul să aibă nevoie de apă şi tu să-i spui: «îţi dau drumul la apă, dar vreau să discut cu unul dintre ostatici sau mi-l dai pe unul dintre ei». Negocierea nu este un dialog, când fiecare îşi spune punctul de vedere. Vedeţi cum s-a întâmplat în cazul Oneşti: fiecare s-a enervat, s-a plictisit şi iată unde am ajuns. O negociere presupune ca tu să oferi ceva şi să primeşti ceva. Un negociator bun oferă foarte puţin şi primeşte foarte mult“, spune Lucian Ţugui. 

Din primele indicii obţinute de la Oneşti, agresorul a vrut să negocieze, fapt atestat de telefonul dat la 112. „Asta ar putea da posibilitatea specialiştilor să intervină cu succes“, arată colonelul.

El crede că timpul lung derulat de la luarea ostaticilor până la agresarea acestora l-a determinat pe agresor să îşi schimbe intenţia şi să atace. În momentul în care intră în scenă negociatorul, el trebuie să cunoască de la comandantul acţiunii cât mai multe date. 

Întrebat cum ar fi acţionat în cazul Oneşti, Lucian Ţugui spune că ar fi făcut tot posibilul să intre în apartament: „Aş fi făcut tot posibilul să intru în apartament, pentru că acolo gestionam mult mai bine situaţia. Întotdeauna am încercat să fiu cât mai aproape, pentru că de la distanţă nu există contact: tu urli de jos şi el vorbeşte de sus. 

După fiecare negociere, eram atât de epuizat de zici că aram cu plugul ogorul Lucian Ţugui fost negociator al Poliţiei Tulcea

Nu reprezinţi nimic pentru acea persoană. Trebuie să ai contactul vizual, să-i vezi emoţiile, să încerci să legi o legătură cu el. Eu, după fiecare negociere, eram atât de epuizat de zici că aram cu plugul ogorul. Munca presupune o încărcătură emoţională foarte mare“. 

În cazul în care timpul trece fără un rezultat scontat, subiectul devine din ce în ce mai agitat şi ameninţările cresc în intensitate, pot interveni lunetiştii. „Această intervenţie este decisă doar de comandantul acţiunii. Şi în cazul Oneşti, de exemplu, lunetistul ar fi trebuit să fie pregătit pe undeva“, spune el, fiind timp să fie trimis şi un specialist de la Bucureşti.  

Păzit în spital de patru poliţişti

Autorul dublei crime din Oneşti, Gheorghe Moroşan, împuşcat cu nouă gloanţe după ce şi-a măcelărit cei doi ostatici, a fost detubat, este stabil din punct de vedere medical şi ar urma să fie transferat în alt spital care are o secţie de reanimare non-COVID cu un loc disponibil, a declarat, ieri, directorul medical al Spitalului Municipal Oneşti, dr Ana Maria Băncescu, care a menţionat că ucigaşul este păzit în permanenţă de patru poliţişti, doi care stau în salonul unde este internat şi doi afară. Urmează ca atunci când starea de sănătate îi va permite, Gheorghe Moroşan să fie audiat de procuror în dosarul deschis pentru omor calificat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite