Ce spun martorii accidentului lui Dan Condrea. Patronul HexiPharma, înmormântat cu discreţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Condrea, când s-a prezentat la Parchetul General
Dan Condrea, când s-a prezentat la Parchetul General

Patronul companiei Hexi Pharma nu era filat, susţin oficialii SRI, care au pus ieri punct speculaţiilor din ultima vreme. Chiar în ziua în care Dan Condrea a fost înmormântat, martorii-cheie ai accidentului au fost audiaţi de procurori.

Accidentul în urma căruia a murit patronul Hexi Pharma pune în continuare numeroase semne de întrebare. Chiar în ziua în care Dan Condrea a fost înmormântat, procurorii de la Parchetul General au audiat-o pe femeia care a sunat la 112 pentru a raporta accidentul, devenită martor-cheie în anchetă. Gabriela Monica Pelin a ajuns ieri, în jurul orei 14.00, la audieri, unde a petrecut nu mai puţin de două ore.

Femeia le-a explicat procurorilor că, în momentul în care a depăşit-o, Dan Condrea nu conducea cu mai mult de 100 de kilometri pe oră, asta în condiţiile în care ea conducea cu 80-90 de kilometri pe oră. Tot ea este cea care a oprit prima la locul accidentului. Povesteşte că nu i-a văzut faţa victimei, dar i-a găsit actele în iarbă şi s-a uitat în ele.

„L-am găsit greu în iarba mare şi la câţiva metri era portofelul plin de ţărână si primul instinct a fost să găsesc un act de identitate să văd dacă este din zona, dar am găsit doar permisul de conducere şi am citit numele şi CNP-ul. Văzând că este aproape de vârsta mea, m-am gândit să nu aibă copii sau pe cineva în maşină, am cautat dar nu se vedea nimic, nici printre fiare, nici în iarba foarte mare”, a explicat femeia primul lucru pe care l-a făcut după ce a văzut accidentul. Ea a precizat că, în momentul în care l-a găsit pe Condrea, acesta era cu faţa îngropată în pământ lângă maşină.

Martorul-cheie a subliniat, de mai multe ori, că nu l-a văzut pe Dan Condrea izbindu-se de copac, dar a făcut menţiunea că acesta vorbea la telefon când conducea. Un alt martor important este un biciclist, care a descris şi el ce a văzut la locul accidentului după ce automobilul condus de patronul Hexi Pharma a ieşit de pe carosabil.

SRI: Condrea nu era filat

Tot ieri, Serviciul Român de Informaţii a pus punct speculaţiilor din ultimele zile şi a transmis, într-un comunicat de presă că, în ciuda faptului că Hexi Pharma a fost menţionată în informările transmise către cei mai înalţi oficiali ai statului, nici compania şi nici Dan Condrea nu au fost vreodată filaţi. Asta pe motiv că Hexi Pharma „nu a constituit, în sine, un caz de securitate naţională”, a transmis SRI. O reacţie imediată a avut-o şi fostul preşedinte Traian Băsescu.

Acesta a exclus posibilitatea ca serviciile secrete să fie implicate în vreun fel în accidentul în urma căruia a murit Dan Condrea.
„Exclus ca vreun serviciu românesc să se ocupe cu aşa ceva. Exclus. Ştiu foarte bine cum lucrează serviciile. Ei te pot compromite, te pot ajuta să ai un dosar, dar nu să meargă la abordări de tip mafiot. Asta nu pot să cred”, a spus Băsescu. Fostul preşedinte a admis însă că moartea lui Dan Condrea ridică multe semne de întrebare. „Sunt lucruri care îmi sunt neclare”, a completat fostul şef al statului.

Hexi Pharma şi-a schimbat discursul

Tot ieri, reprezentanţii companiei Hexi Pharma au dat publicităţii un nou comunicat în care au subliniat că acest scandal „tinde sa îngroape toate problemele din sistemul sanitar” şi să îi ajute pe „cei care au avut de profitat”.

„Niciodată nu a plecat din fabrica Hexi Pharma vreun dezinfectant cu bacterii. Hexi Pharma a tăcut mult în acest scandal. A tăcut şi a primit fiecare piatră aruncată. Aşa a decis Dan Condrea. Dintr-un simţ al ridicolului prea bine dezvoltat, dintr-o încredere prea mare în instituţiile statului sau din alte motive pe care noi, cei care am rămas, nu le ştim”, au punctat aceştia, adăugând că nu toate problemele din sistemul sanitar trebuie puse pe seama companiei Hexi Pharma.

Şi, dacă la începutul scandalului Hexi Pharma îşi cerea scuze public pentru deserviciul adus pacienţilor, medicilor şi întregului sistem, discursul companiei s-a schimbat brusc după decesul patronului. Mai exact, Hexi Pharma contestă acum modul în care au fost făcute testele solicitate de Guvern. Concret, cei care au rămas în conducere susţin că Hexi Pharma a depus probe din toate produsele la ICEHIM încă din 6 mai, înainte ca Guvernul să solicite testele.

„Atunci ICECHIM a prezentat o ofertă pentru substanţele pentru care poate face determinări, fără a menţiona determinarea de PVP sau iod activ. Între timp au dat nişte rezultate - bune, cu riscul de a ne repeta: neconforme cu eticheta dar excelente, aşadar solicitam sa facă publică metoda de lucru”, au spus aceştia. „Probele au fost preluate împreună cu poliţia judiciară iar în al doilea rând probele au fost luate din ambalaj sigilat şi neutilizat. Inspecţia Sanitară de Stat va lua probe şi va demara un nou control în toate spitalele”, a declarat ieri Laurenţiu Colintineanu, consilier în Ministerul Sănătăţii.

Condrea, înmormântat în tăcere

Decedat duminica trecută după ce maşina pe care o conducea s-a izbit de un copac, Dan Alexandru Condrea, patronul Hexi Pharma, a fost înmormântat miercuri la Cimitirul Sfânta Vineri din Capitală. La funeralii au luat parte câteva zeci de oameni, rude şi prieteni apropiaţi ai lui Condrea, dar şi angajaţi ai firmelor pe care acesta le deţinea.
 
Omul de afaceri a fost înhumat cu slujbă religioasă, cu toate că principala ipoteză a anchetatorilor în cazul morţii sale este sinuciderea. Ceremonia a durat aproximativ două ore şi s-a desfăşurat în linişte, familia solicitând firmei de pază care se ocupă de cimitir să nu permită accesul presei şi al curioşilor. Deşi i-au oprit pe cameramani la poartă, paznicii s-au declarat neputincioşi în faţa unei drone care a trecut peste gardurile de beton ale cimitirului şi a filmat de la înălţime momentele în care sicriul era introdus în criptă.

„Apropiaţii lui Dan Alexandru Condrea au avut această dorinţă ca înmormântarea să fie cât mai discretă şi să nu oferim niciun fel de declaraţii. Începând de mâine putem comunica despre orice problemă”, a afirmat, în faţa cimitirului Loredana Albu, purtătorul de cuvânt al companiei Hexi Pharma.

Până acum câteva săptămâni, Dan Alexandru Condrea era un personaj complet necunoscut pentru opinia publică. După ce „Gazeta Sporturilor” a dezvăluit că dezinfectanţii pe care firma acestuia îi producea pentru sute de unităţi sanitare din ţară erau diluaţi, Condrea a devenit simbolul corupţiei care ucide oameni în spitalele din România.

Anchetat de procurori şi blamat de o ţară întreagă, patronul Hexi Pharma şi-a găsit sfârşitul pe marginea unei şosele dintre Buftea şi Corbeanca, decesul său provocând un val de speculaţii care încă mai aşteaptă să fie infirmate de concluziile unei anchete oficiale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite