Ce spun bucureştenii despre iniţiativa primarului Gabriela Firea de a interzice concertele în Centrul Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a declarat că va interzice manifestările în centrul Capitalei pentru a nu mai exista blocaje în trafic, Firea a revenit asupra declaraţiilor care i-au iritat pe bucureşteni şi a anunţat că va interzice doar concertele. Specialiştii spun că măsura s-ar putea întoarce împotriva sa.

Gabriela Firea i-a pus pe jar pe organizatorii de evenimente din Capitală după ce a anunţat că nu mai vrea ca străzile principale să fie blocate cu activităţi de weekend. Societatea civilă susţine însă că declaraţiile primarului s-ar putea întoarce împotriva sa, mai ales că au stârnit rumoare pe reţelelele de socializare, unde oamenii s-au împărţit în două tabere: unii sprijină măsura, alţii nu sunt de acord cu ea. La scurt timp de la declaraţii, o reacţie dură a avut şi Clotilde Armand, candidata Uniunii Salvaţi Bucureştiul la Primăria Sectorului I. „Firea dă o lovitură vieţii culturale a oraşului”, a scris, aceasta, pe profilul său de Facebook.

Duminică seară, Gabriela Firea s-a plâns că până acum au fost organizate prea multe evenimente stradale în Bucureşti, fie că sunt culturale, sportive sau de divertisment, ceea ce a dus la blocarea traficului şi la nemulţumirea cetăţenilor. „În nicio capitală europeană nu se mai întâmplă aşa, acolo este respect pentru cetăţeni, pentru turişti şi, în general, respect pentru faptul că nu trebuie să strangulezi circulaţia cu evenimente. E foarte bine că se organizează, dar nu trebuie să fie organizate în centru, în punctul zero al Capitalei”, a declarat Firea, precizând că toţi directorii care se ocupă de asemenea aprobări au fost informaţi cu privire la decizia sa.

Nu vrea să interzică evenimentele culturale sau pe cele sportive

Firea a revenit cu explicaţii în cadrul unei conferinţe de presă susţinută luni, arătând că nu doreşte să interzică organizarea de evenimente culturale şi sportive în centrul Capitalei, ci că are o problemă cu concertele mari, organizate în Piaţa Constituţiei, care blochează traficul în zonă chiar şi o săptămână. Potrivit primarului general, acestea ar putea fi organizate pe Arena Naţională sau la Romexpo.

Potrivit Gabrielei Firea este tentant pentru organizatorii de evenimente să le organizeze în Piaţa Constituţiei dat fiind faptul că chiria achitată către municipalitate este una „modică”, fiind „cea mai mică din Europa”, respectiv 1.600 de euro pe zi, dar paralizează traficul în zona, cauzând probleme riveranilor. În alte locaţii, respectiv Romexpo, chiria porneşte de la 5.000 de euro, iar pentru Arena Naţională - de la 15.000 de euro, fiind necesară şi refacerea gazonului.

Firea a solicitat comisiei pentru avizarea evenimentelor din Capitală ca în timp foarte scurt să vină cu propuneri concrete vizând spaţii din Capitală care să poată fi amenajate pentru a găzdui evenimente sportive, culturale sau sociale, astfel încât să poată fi evitată zona zero.

Reacţia organizatorilor de evenimente nu a întârziat să apară. Lenţi Chiriac, manager de producţie al D&D East Entertainment, unul dintre cei mai importanţi organizatori de concerte din România, a declarat că nu găseşte firească atitudinea primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, de a renunţa la banii din chiria Pieţei Constituţiei, spaţiu pentru care nu trebuie să investească nimic, şi că pentru evenimentele Rock The City şi Rihanna contractele sunt semnate, iar compania nu va plăti niciun ban în plus, a explicat Chiriac pentru news.ro, precizând că avea de gând să aducă şi alte nume mari în Capitală, dar că sunt slabe şanse să mai reuşească acest lucru.

„Se poate isca un conflict între ea şi cei care n-au votat-o“

Consultantul în comunicare politică Adrian Zăbavă spune că o asemenea declaraţie, la început de mandat, îi poate face mai mult rău decât bine noului primar general al Capitalei. Asta în contextul în care până la alegerile parlamentare din toamnă mai este puţin timp. „Arată interes pentru un subiect aflat pe agendă de ani buni - traficul bucureştean, însă este greu să se rezolve pe termen lung cu atât mai mult doar prin interzicerea unor manifestări sportive sau culturale. În plus, această măsură antagonizează doar o anumită parte a electoratului şi poate duce la un potenţial conflict cu evenimente necontrolabile”, a explicat, pentru „Adevărul”, Adrian Zăbavă.

„E nevoie de reglementări”

Şi sociologul Alfred Bulai arată că simpla interzicere a unor manifestări în plin centrul Capitalei nu va rezolva problema traficului aglomerat. Parcările subterane, cele supraterane, taxele de parcare mai mari şi, cel mai important, reglementările foarte precise pentru organizatorii de evenimente sunt doar câteva dintre măsurile care ar trebui luate şi care funcţionează, cu succes, în celelalte capitale europene.

„Evenimentele trebuie să se facă doar în anumite zone, iar taxele ar trebui să fie foarte mari, nu să blocheze oricine străzile din centru. Totodată, acel eveniment ar trebui să fie o sursă consistentă de venit pentru Primărie. Din punctul meu de vedere este nevoie de reglementări, doar ideea de a interzice evenimentele în centru nu rezolvă nimic”, susţine sociologul Alfred Bulai.

Acesta a precizat că pe lângă parcări este nevoie de construirea de benzi de urgenţă speciale pentru transportul în comun. „E bine că se ia în calcul problema traficului. Dar să ţinem cont că atunci când sunt restricţii nu doar şoferii se enervează, ci şi oamenii care ajung la serviciu cu transportul în comun care, spre deosebire de România, este încurajat în restul ţărilor europene, pe motiv că e cel mai ieftin”, a completat specialistul.

La rândul său, Ionel Simionca, psiholog specializat în psihologia traficului, arată că nervozitate la volan ca în Bucureşti nu există în multe ţări europene. Cu toate acestea, Simionca e de părere că interzicerea manifestărilor în centrul Bucureştiului nu va fi privită cu ochi buni de cetăţeni. „Cred că şi în Capitală vor fi luate măsuri care nu vor fi pe placul pietonilor sau pe cel al şoferilor. S-a demonstrat ştiinţific că aceştia din urmă pot ajunge uşor la o stare de nervozitate în trafic. Cu cât sunt mai multe ambuteiaje în trafic, cu atât oamenii devin nerăbdători şi eludează regulile, riscul de coliziune fiind major”, a subliniat specialistul, adăugând că, în cazul în care au loc acţiuni repetate în anumite puncte-cheie, creierul reconfigurează traseul.

„Blocajele nu sunt efectul evenimentelor stradale”

Tocmai pentru a veni în sprijinul organizatorilor de evenimente din Capitală, ministrul Culturii, Corina Şuteu, a lansat o invitaţie Gabrielei Firea, în speranţa că o va face pe aceasta să înţeleagă că „evenimentele culturale stradale sunt esenţiale pentru apropierea oamenilor din propriul oraş, şi că încurajarea acestui tip de manifestări are efecte pozitive în viaţa oraşului şi a locuitorilor săi”. „Blocajele din trafic nu sunt efectul acestor evenimente stradale, ci mai degrabă sunt efectul unor chestiuni nereglate de planificare urbană”, a precizat Şuteu, adăugând că la discuţie îi va invita inclusiv pe reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor - OAR Bucureşti.

Gabriela Firea a revenit, ieri, asupra declaraţiilor, precizând că nu s-a făcut bine înţeleasă şi că se referea în primul rând la concerte, care ar putea fi organizate în locuri mai potrivite.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite