Ce spun britanicii despre capturarea oraşului Lîsîceansk şi cum va schimba asta cursul războiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul Lisiciansk a fost practic distrus de ruşi FOTO Getty Images
Oraşul Lisiciansk a fost practic distrus de ruşi FOTO Getty Images

Experţii Ministerului Apărării din Regatul Unit susţin că după ce ruşii au capturat Lîsîceansk şi au preluat controlul asupra regiunii Luhansk din estul Ucrainei, forţele ucrainene vor putea acum să se întoarcă la o linie a frontului mai uşor de apărat.

De asemenea, în raport se precizează că ocuparea relativ rapidă de către Rusia a oraşului Lîsîceansk a permis forţelor sale să-şi extindă controlul pe aproape tot teritoriul regiunii estice Lugansk şi să revendice progrese substanţiale faţă de obiectivul politic pe care propaganda Moscovei l-a declarat odată cu declanşarea „operaţiunii militare speciale” din Ucraina: aşa-zisa „eliberare” a Donbasului. 

Raportul arată că ruşii au realizat cel mai probabil o coordonare eficientă a cel puţin două grupuri de forţe, gruparea centrală probabil comandată de generalul-colonel Alexandr Lapin şi gruparea de sud, care se află probabil sub comanda generalului recent numit Serghei Surovikin. Ministerul britanic al Apărării a precizat şi că forţele ucrainene s-au retras cel mai probabil în mare măsură în ordine. 

În raport se mai subliniază că bătălia pentru Donbas a fost caracterizată de avans lent şi de angajare masivă a artileriei de către Rusia, demers în urmă căruia au fost distruse oraşe întregi. Evaluarea britanicilor arată şi că lupta pentru Donbas a fost una de uzură şi că în următoarele săptămâni situaţia de pe front ar putea rămâne la fel.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite