CE somează România şi alte şapte ţari să-şi pună la punct legislaţia de combatere a spălării banilor. Praguri mai mici pentru tranzacţiile cash

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană cere României să transpună în legislaţia naţională "a patra directivă privind combaterea spălării banilor" (Directiva 2015/849). Cerinţe similare au fost transmise şi Bulgariei, Ciprului, Greciei, Luxemburgului, Maltei, Ţărilor de Jos sau Poloniei.

Printre altele, reglementarea cere statelor membre să adopte praguri inferioare de utilizare a banilor cash.  De exemplu, entităţile care comercializează bunuri trebuie să facă verificări suplimentare  atunci când efectuează tranzacţii ocazionale, în numerar, în valoare de cel puţin 10.000 de euro, chiar dacă plata se face în mai multe tranşe. 

Apoi  instituţiile de credit trebuie sa verifice o tranzactie mai mare de 15.000 de euro.

În cazul furnizorilor de servicii de jocuri de noroc, analize suplimentare se fac dacă în momentul colectării câştigurilor sau în momentul punerii mizei sunt în joc sunt sume  de cel puţin 2.000 de euro.

O examinare suplimentară va fi necesară, indiferent de sumă,  atunci când există o suspiciune de spălare a banilor sau de finanţare a terorismului indiferent de tipul tranzacţiei. În plus, se fac analize suplimentare  atunci când există îndoieli privind veridicitatea sau suficienţa datelor de identificare a clientului. 

Conform reglementărilor, toate statele membre ar fi trebuit să transpună directiva până la 26 iunie 2017, dar cele 8 state printre care şi România nu au anunţat vreo  măsură de punere a ei în practică în sistemele legislative naţionale.

 “Comisia Europeană solicită acum acestor ţări să ia măsurile necesare pentru a se conforma în totalitate directivei. În cazul în care aceste state membre nu reuşesc, în următoarele două luni, să îşi alinieze legislaţia naţională cu legislaţia UE, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a UE”, se arată în comunicatul CE. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite