Ce scrie presa internaţională despre Catedrala Mântuirii Neamului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriarhul Daniel înconjurat de soborul de preoţi, în faţa Catedralei FOTO AFP
Patriarhul Daniel înconjurat de soborul de preoţi, în faţa Catedralei FOTO AFP

Zeci de mii de credincioşi au participat duminică la sfinţirea noii Catedrale ortodoxe colosale din Bucureşti, pe fondul criticilor că banii investiţi în construirea lăcaşului de cult puteau fi folosiţi pentru şcoli şi spitale în una dintre cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană, scrie AFP.

GALERIE FOTO

În ciuda criticilor legate de cheltuielile exorbitante, Guvernele care s-au succedat la putere de-a lungul ultimilor 10 ani au alocat bani pentru construirea Catedralei, în speranţa că vor obţine susţinerea puternicei biserici ortodoxe, mai scriu agenţiile străine de presă citate de The Guardian.  

„Este un eveniment special şi am vrut să particip deoarece Catedrala simbolizează centenarul României“ a declarat pentru AFP Ion Duţă, un pensionar din Bucureşti 

„Costurile sunt mari, într-adevăr, dar măcar biserica a demonstrat că poate finaliza un asemenea proiect. Aleşii noştri sunt incapabili să construiască autostrăzi“, a declarat Georgiana, care a refuzat să îşi spună nomele complet. 

La eveniment a participat şi un grup de români din Ucraina îmbrăcaţi în costume populare: „Aceasta este credinţa noastră, sufletul nostru. E un eveniment unic în viaţă“, a declarat Elena Nandris, primarul satului ucrainean Mahala. 

Constructorul Constantin Dumitrescu, în vârstă de 47 de ani, crede că această Catedrală „este o investiţie prea mare pentru o ţară săracă“, scrie şi AP. 

Lucrările de construcţie la structura neo-bizantină au început în 2010, scrie AP, menţionând că cele mai multe voturi într-un sondaj din 2017 privind cele mai mari kitsch-uri româneşti le-a strâns Catedrala Mântuirii Neamului Românesc. 

Presa internaţională nu a ratat nici îmbrâncelile care au avut loc între enoriaşi şi jandarmi. Associated Press, citat de Washington Post, scrie că zeci de mii de români au îndurat ore în şir vremea friguroasă pentru a participa la sfinţirea Catedralei, dar că evenimentul a fost umbrit de încercările credincioşilor de a forţa cordonul de jandarmi. 

Până la ora 18.00, 105 persoane au avut nevoie de îngriiri medicale, nouă fiind transportate la spital.

Sfinţire Catedrala Mântuirii Neamului jandarmi aglomeraţie FOTO Mediafax

FOTO Mediafax 

În jur de 40.000 de oameni şi aproximativ 2.000 de invitaţi au asistat duminică la slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului, construită în proporţie de 95%, stadiul  la roşu“, urmând ca în viitorul apropiat să fie finalizate cupolele şi turla Pantocrator. Din anul 2010 până în 2018, statul şi Biserica au cheltuit aproximativ 110 milioane euro prin construcţia la roşu a Catedralei Naţionale.

 Mai mulţi pelerini au încercat să forţeze cordonul jandarmilor de la Catedrala Mântuirii Neamului: „Omorâţi oamenii, nu mai este loc!“

Mesajul Patriarhului Daniel, la sfârşitul slujbei de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului: Este totuşi mică, în raport cu populaţia

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite