Ce şanse are Toader să o împiedice pe Kovesi să ajungă şefa Parchetului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tentativa ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a sabota o eventuală numire a Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al Parchetului European este sortită eşecului, susţin experţii din sistem.

„Voinţa ministrului Justiţiei sau opinia Guvernului României nu contează. Selecţia a fost făcută de un grup de experţi independenţi. Audierile care urmează nu pun în discuţie conflictele politice interne, ci capacitatea candidaţilor de a conduce Parchetul European. Palmaresul lui Kovesi este uimitor, imaginea ei printre magistraţi, în rândul societăţii civile din ţară şi imaginea ei în afară sunt extrem de bune. Dacă unii politicieni vor face ceva împotriva ei, va fi doar din disperare şi numai pentru a o macula. Iar asta cred că îi va creşte şi mai mult şansele de a fi numită”, este de părere judecătorul Cristi Danileţ. 

„Tudorel Toader nu poate opri acest proces de numire. Numirea a intrat într-o fază de comisii de experţi independenţi unde jocurile politice nu se regăsesc. Nu ştiu dacă mai poate adăuga ceva la dosar în acest moment, însă, România, ce prezidează Consiliul Uniunii Europene acum trebuie să fie un honest broker, şi să vegheze la respectarea regulilor. În plus, aceste critici ce ar veni din partea celui mai ridicol şi inept guvern din Uniunea Europeană ar putea constitui un avantaj pentru Laura Codruţa Kovesi, după modelul polonezului Donald Tusk, acesta fiind ales exact pentru motivele pentru care guvernul euro-sceptic de la Varşovia îl înjura”, a explicat şi analistul politic Sorin Ioniţă.

Luni seară, Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a reacţionat la informaţia potrivit căreia Kovesi este prima în topul preferinţelor experţilor europeni pentru funcţia de şef al Parchetului Europen, spunând că îi va informa pe miniştrii de justiţie din UE despre „abuzurile” comise de fosta şefă DNA. „Cred că membrii Comisiei de selecţie nu cunosc abuzurile comise de către Laura Codruţa Kovesi în detrimentul cetăţenilor, în detrimentul statului de drept. În Franţa sau în Germania, un procuror nu ar putea să comită atâtea abuzuri, pentru că ar fi eliberat din sistemul judiciar. Chiar dacă în zilele de joi şi vineri vom avea un Consiliu informal JAI, la care vor participa majoritatea miniştrilor de justiţie din statele membre ale UE, mâine dimineaţă voi trimite decizia CCR privind demiterea din funcţie, fiecărui ministru de justiţie (din Europa – n.r.)", a declarat Tudorel Toader.

Fosta şefă a DNA s-a clasat pe prima poziţie într-o listă scurtă, înaintată Consiliului UE şi Parlamentului Uniunii, de trei candidaţi propuşi de către o comisie de experţi independenţi pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al Parchetului European. Consiliul UE urmează să fie informat cu privire la propunerile pentru ocuparea acestei funcţii de Consiliul Justiţiei şi Afacerilor Interne, prezidat în această perioadă de ministrul român de Justiţie, Tudorel Toader. Numirea se va face printr-un vot în consens în Consiliul UE, prezidat de premierul Dăncilă, şi Parlamentul European, prin majorităţi simple.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite