Ce şanse are Piedone să îşi încheie noul mandat de primar cu două condamnări în palmares

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a fost ales cu două condamnări la activ: una definitivă, cu suspendare, pentru că a favorizat firmele fiilor lui pe vremea când era edilul Sectorului 4, iar a doua, pe fond, în dosarul Colectiv. Piedone poate spera, astfel, la o decizie de achitare sau la una de rejudecare, altfel va pierde funcţia nou-câştigată, iar alegerile de la Sectorul 5 se vor repeta.

Cristian Popescu Piedone, noul primar al Sectorului 5 al Capitalei, este judecat în Dosarul Colectiv pentru abuz în serviciu, mai precis pentru modalitatea în care a eliberat autorizaţia de funcţionare a clubului Colectiv, fără să verifice dacă documentaţia depusă de patroni îndeplineşte cerinţele legale. Piedone a atacat decizia Tribunalului Bucureşti, unde a primit 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Procesul se află în faza de apel, pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, unde s-au fixat deja mai multe termene de judecată, până la finalul anului: 30 septembrie, 16 octombrie, 28 octombrie, 13 noiembrie şi 25 noiembrie. Asta înseamnă că, din două în două săptămâni, noul primar al Sectorului 5 va face drumuri şi în instanţă.

Condamnat după ce a favorizat firmele fiilor 

Singura certitudine este că actualul edil nu poate primi o condamnare cu suspendare, asta deoarece mai are o pedeapsă cu închisoarea la activ. 

În 2018, fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la un an de închisoare de judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti, fiind găsit vinovat de faptul că s-a folosit de funcţia de edil pentru a avantaja firmele fiilor săi. „Amână aplicarea pedepsei închisorii de 1 an, a pedepsei complementare şi a pedepsei accesorii, pe un termen de supraveghere de 2 ani, de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se arată în decizia Judecătoriei Sectorului 4. 

Decizia a rămas definitivă la Curtea de Apel Bucureşti în data de 6 februarie 2018. În februarie 2020 au expirat şi interdicţiile privind dreptul lui Piedone de a fi ales, astfel că acesta a putut candida la alegerile locale.

În ce situaţii poate scăpa Piedone de puşcărie

Trei scenarii se pot petrece, teoretic, în următorii 4 ani, în perioada în care Piedone va ocupa fotoliul de edil al Sectorului 5. Cristian Popescu Piedone ar putea merge la închisoare ca urmare a unei condamnări definitive, ar putea să fie achitat sau procesul ar putea fi trimis spre rejudecare la Tribunalul Bucureşti. 

În primul caz, Cristian Popescu Piedone ar ajunge de la primărie la puşcărie, dacă instanţa de apel confirmă decizia Tribunalului Bucureşti, acolo unde proaspătul edil a primit, pe data de 16 decembrie 2019, o condamnare de 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Instanţa de fond i-a interzis în mod expres lui Cristian Popescu Piedone drepturile de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. Judecătorul fondului a precizat că, pe toată durata executării pedepsei şi încă 5 ani după aceea, lui Piedone îi vor fi interzise drepturile prevăzute de art. 66 alin. 1 literele a, b şi k. 

Pentru ca Piedone să obţină achitarea, avocaţii acestuia ar trebui să pledeze în instanţă, iar judecătorii ar trebui să confirme că acesta se află într-unul dintre cazurile care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale, prevăzute de articolul 16 din Codul Penal.

Sunt 10 astfel de situaţii, însă doar câteva ar putea să se aplice în cazul lui Cristian Popescu Piedone, anume: fapta nu există, fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege, nu există probe că el a săvârşit infracţiunea sau a intervenit amnistia ori prescripţia. 

Avocaţii lui Piedone ar putea miza pe rejudecare

Nu este exclus scenariul în care dosarul Colectiv să dureze atât de mult în instanţă, încât Cristian Popescu Piedone să îşi încheie mandatul înainte de o condamnare definitivă. 

Avocatul Adrian Briscan a declarat pentru „Adevărul” că, în situaţia în care instanţa respinge apelurile formulate în cauză (dacă sunt nefondate, tardive sau inadmisibile), soluţia pronunţată în fondul cauzei rămâne definitive, dispoziţiile date fiind de imediată aplicare.

„Dacă însă apelurile ar fi admise, consecinţa este desfiinţarea sentinţei şi rejudecarea cauzei fie de Instanţa de apel, fie, în situaţia restituirii cauzei pentru rejudecare, de către Instanţa care a soluţionat inţial fondul. Această ultimă soluţie se poate dispune numai dacă judecarea cauzei la prima instanţă a avut loc în lipsa unei părţi nelegal citate sau care, legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a înştiinţa instanţa despre această imposibilitate, dacă instanţa nu s-a pronunţat asupra unei fapte reţinute în sarcina inculpatului prin actul de sesizare sau asupra acţiunii civile ori când există vreunul dintre cazurile de nulitate absolută. Evident, admiterea apelului cu consecinţa restituirii pentru rejudecare ar prelungi în timp situaţia de a nu exista o hotărâre definitivă ale cărei dispoziţii să poată fi executate”, a declarat avocatul Adrian Briscan.

Tatăl unuia dintre tinerii morţi în Colectiv: „Ne va lovi realitatea”

Eugen Iancu, tatăl unuia dintre tinerii morţi în incendiul din clubul Colectiv, le răspunde celor care îl întreabă despre alegerea lui Cristian Popescu Piedone în funcţia de primar la sectorul 5 şi îl îndeamnă să organizeze proteste, el spunând că ar protesta faţă de justiţie şi a „celor care cu mândrie populară îşi strigă susţinerea faţă de această justiţie”.

Alexandru Iancu, în vârstă de 22 de ani, a fost unul dintre cei 64 de tineri morţi în tragedia din Colectiv. Acum, la aproape 5 ani de la incendiu, Cristian Popescu Piedone, atunci primar al sectorului 4, care a demisionat în urma protestelor de stradă, este ales primar al sectorului 5. Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru, spune că Piedone a fost ales cu vot democratic şi perfect legal pentru că alţii nu şi-au făcut datoria..

„Sunt întrebat ce părere am despre alegerea lui Piedone. Sunt îndemnat să organizez proteste. Pot spune un singur lucru - democraţia şi legea trebuiesc respectate de noi toţi, iar proteste aş face împotriva justiţiei şi a celor care cu mândrie populară îşi strigă susţinerea faţă de această justiţie. Piedone a fost ales cu vot democratic si perfect legal pentru că alţii nu şi-au făcut datoria. Iar Piedone este doar un exemplu. Sa ne uitam la primarul din Sângeorz Băi, la cel din Moldova care a facut sex cu minore, la ministrul care foloseste drumurile patriei ca pe holul din casa personala, circulând cum vrea muschiul lui. Când ne va trece entuziasmul, ne va lovi realitatea. Cum schimbăm realitatea?", este mesajul postat pe Facebook de preşedintele Asociaţiei Colectiv, Eugen Iancu.

Edil din Iaşi, reales după ce a recunoscut că a făcut sex cu minore

Primarul comunei ieşene Mogoşeşti Siret, Damian Butnariu – care a recunoscut că a făcut sex cu două minore în Primărie – a fost reales în funcţie. 

Rezultatele finale arată că Damian Butnariu a primit 555 de voturi, contracandidatul său, Radu Pârlea, de la PMP, 417 voturi, iar Daniel Grozavu (PSD) - 335. Damian Butnariu a recunoscut în instanţă, unde era audiat ca martor într-un dosar în care erau judecate cinci persoane pentru trafic de minori şi complicitate la viol, că a întreţinut relaţii sexuale cu două fete chiar în sediul Primăriei. Totul a plecat de la o plângere a uneia dintre fete împotriva unuia dintre inculpaţi. În urma depoziţiei, edilul a fost exclus din PNL Iaşi în cadrul Biroului Politic Judeţean, însă acesta a candidat ca independent, iar oamenii din Mogoşeşti Siret l-au reales.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite