Ce riscă extremiştii maghiari indezirabili dacă nu respectă decizia României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei patru membri ai unor organizaţii extremiste ungare care au primt interdicţie de a intra pe teritoriul României pe o perioadă de un an riscă pedeapsa maximă de 2 ani de închisoare în cazul în care nu vor respecta decizia autorităţilor de la Bucureşti.

Reprezentanţii partidul naţionalist ungar Jobbik au anunţat, luni seară, că nu acceptă interdicţia de un an impusă de România unora dintre membrii săi. Parlamentarul Jobbik Istvan Szavay a declarat pentru MTI că decizia României este scandaloasă şi explicaţia interdicţiei este mai degrabă vagă.

Potrivit  Ministerului roman al Afacerilor Interne există indicii că cei patru cetăţeni maghiari „fac parte din structuri implicate în activităţi de natură naţionalist-extremistă, ce constituie riscuri la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale a României”.

Daca nu vor respecta deciziile autorităţilor şi vor pătrunde în orice fel pe teritoriul României,cei patru ar putea fi condamnaţi la închisoare de la trei luni la doi ani sau amendă.

Cei pentru care s-a luat această măsură sunt Tyirityan Zsolt, membru al organizaţiei „Oastea Haiducilor”, Zagyva Gyorgy Gyula, membru Jobbik, membru al Mişcării de Tineret din cele 64 de Comitate HVIM, Szavay Istvan,  membru Jobbik şi Mikola Bela, membru al organizaţiei „Noua Gardă Ungară”, pentru care organele competente au cerut Curţii de Apel Bucureşti să fie declarat indezirabil, solicitare ce va fi luată în discuţie joi.

Ce spun legile României

Potrivit legii 102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniuni Europene, persoana care a primit interdicţia sau a fost declarată indezirabilă trebuie să părăsească teritoriul în termen de o lună sau imediat dacă prezintă un risc la securitatea naţională.

„Termenul în care cetăţeanul Uniunii Europene sau membrul de familie al acestuia trebuie să părăsească teritoriul României este de o lună de la data comunicării deciziei de restrângere a dreptului la libera circulaţie, cu excepţia acelor cazuri în care autoritatea competentă emitentă a deciziei de restrângere a dreptului la libera circulaţie constată că acesta trebuie să părăsească teritoriul României de îndată ori într-un termen mai scurt, în scopul evitării unui risc iminent şi grav de încălcare a ordinii publice, sănătăţii publice sau securităţii naţionale”, potrivit punctului 8 din legea 102/2005.

Riscul nerespectării

Oficiali ai Poliţiei de Frontieră au precizat pentru Adevărul că va fi greu ca cei patru să pătrundă în România pentru că vor fi introduşi în baza de date a Ministerului de Interne şi vor fi opriţi la graniţă.

„Cetăţenilor din Uniunea Europeană care vor să intre pe teritoriul României le sunt verificate cărţile de indentitate sau paşapoartele de către agenţii Poliţiei de Frontieră, iar în cazul în care sunt găsiţi în baza de date existentă ca având interdicţie sau fiind declaraţi indezirabili, li se va înmâna un formular în care este specificat motivul interdicţiei şi vor fi întorşi din drum”, potrivit sursei citate.

În acest moment, cei patru nu s-ar afla pe teritoriul României, potrivit unor surse judiciare. Dar, în cazul în care vor fi descoperiţi pe teritoriul ţării noastre cât încă este în vigoare această măsură, vor fi acuzaţi de sustragerea de la executarea obligaţiilor date de autorităţi şi pot fi pedepsiţi cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.

„Sustragerea de la executarea obligaţiilor instituite de autorităţile competente, de către străinul faţă de care s-a dispus măsura îndepărtării de pe teritoriul României ori a fost dispusă interzicerea dreptului de şedere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, potrivit articolului 265 din noul Cod Penal.

Consens politic

Decizia de a-i declara indezirabili pe cei patru maghiar a fost luată, la nivel politic, joia trecută, după o întâlnire neprogramată, la Palatul Cotroceni, între preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, ministrul de Interne Gabriel Oprea şi şefii serviciilor de securitate George Maior şi Teodor Meleşcanu. “Trebuie să ne îmbunătăţim legislaţia din acest punct de vedere", a spus şeful statului, despre crearea unei legislaţii privind abordările extremiste. 

"Dacă constatăm că activitatea unor lideri maghiari nu respectă Constituţia atunci când sunt pe teritoriul României, nu respectă legislaţia română şi sensibilităţile noastre, pentru că şi românii au dreptul la sensibilităţi, trebuie să avem în vedere o legislaţie care să vizeze abordările extremiste ale unor organizaţii, ale unor partide", a adăugat şeful statului, după întâlnirea de la Cotroceni.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Partidul Jobbik nu acceptă interdicţia impusă de autorităţile din România pentru patru cetăţeni ungari

Partidul naţionalist ungar Jobbik nu acceptă interdicţia de un an impusă de România unora dintre membrii săi, a declarat un parlamentar al partidului luni seara pentru MTI, ca răspuns la anunţul oficial al autorităţilor române. Reprezentanţii Ministerului de Interne au anunţat luni seara că patru cetăţeni ungari au interdicţie de a intra în România timp de un an.

Liderul Gărzii Maghiare din Ardeal şi alţi trei cetăţeni ungari au interdicţie de a intra în România timp de un an

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti vor judeca joi cererea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) prin care se solicită ca Mikola Bela membru al organizaţiei Noua Gardă Ungară, să fie declarat persoană indezirabilă pe teritoriul României. Oficialii Ministerului de Interne au anunţat luni seara că Bela şi alţi trei cetăţeni ungari au interdicţie de a intra în România timp de un an.

Traian Băsescu, la Adevărul Live: Nu îi voi ierta pe cei care vor asista cum Moldova intră într-un scenariu de tip Crimeea, Osetia de Sud sau Abhazia

Preşedintele României, Traian Băsescu, a vorbit, la Adevărul Live, despre urmările referendumului din Transnistria, despre pericolul care pândeşte Republica Moldova, dar şi despre evoluţia politică a Partidului Mişcarea Populară.

Candidat Jobbik, despre măsura MAI: După legile UE, aşa ceva nu există. Poate fi scandal internaţional

Candidatul din Târgu Mureş de pe lista Jobbik la alegerile din Ungaria, Kisgyorgy Levente, afirmă că, din câte ştie el, măsura MAI de interzicere a intrării în ţară a unor cetăţeni ungari din patru formaţiuni nu este permisă de "legile UE" şi spune că se poate declanşa un "scandal internaţional".

MAI: Mai multe persoane din Ungaria au fost declarate indezirabile pe teritoriul României, inclusiv din partidul Jobbik

Autorităţile române au decis nepermiterea intrării în ţară a unor cetăţeni ungari din patru formaţiuni, inclusiv Jobbik, urmând să fie făcute demersurile necesare pentru ca aceştia să fie declaraţi indezirabili, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Jobbik nu poate fi interzis în România fiindcă nu are filiale aici, ci doar simpatizanţi, afirmă un deputat maghiar

Formaţiunea politică extremistă Jobbik nu poate fi interzisă în România, deoarece nu are filiale în ţară, ci doar simpatizanţi, a anunţat, joi, un deputat al acestui partd politic în Parlamentul ungar, Szavay Istvan, potrivit Medifax.

Interdicţia asupra lui Gabor Vona, o măsură luată cu întârziere

Autorităţile din România au început demersurile pentru a interzice de-acum înainte prezenţa în ţara noastră a lui Gabor Vona, liderul partidului de extremă dreaptă din Ungaria, „Jobbik”. Motivul, propagandă revizionistă.

Traian Băsescu: Lecţii de la politicieni maghiari nu primim. Oricine poate fi expulzat în plin sejur

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis politicienilor maghiari care îşi fac campanie electorală pe teritoriul României să respecte Constituţie şi legile ţării noastre. Şeful statului a discutat cu premierul, astăzi, la Cotroceni, despre un proiect legislativ împotriva extremismului.

Vona Gabor, liderul Jobbik, scrisoare către Băsescu şi Ponta: Ori sunteţi dezinformaţi, ori faceţi un joc politic josnic şi antimaghiar

Liderul partidului extremist maghiar Jobbik, Vona Gabor, le-a trimis o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Victor Ponta, în care le transmite că, dacă au o problemă cu el pe motiv că susţine autonomia, atunci să spună clar şi „să nu îmbrace intenţia lor reală într-o haină atât de transparentă“.

Reacţia Jobbik, după atacurile lui Băsescu şi Ponta: Au ca scop generarea unei atitudini antimaghiare

Liderul Jobbik Cluj, Erdely Bela, a reacţionat, joi, la atacurile dure ale preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Victor Ponta,  despre care spune că au drept scop generarea unei atitudini antimaghiare, scrie Mediafax.

Cum ar putea fi ţinut departe de România Vona Gabor

Preşedintele Traian Băsescu a cerut premierului să emită un act normativ prin care prezenţa membrilor partidului extremist Jobbik în România să fie interzisă. Victor Ponta i-a transmis şefului statului că liderul Jobbik, Vona Gabor, poate fi declarat indezirabil printr-o decizie de la Cotroceni. Legea arată că adevărul este la mijloc.

Deputat Jobbik: Băsescu nu poate interzice prezenţa membrilor Jobbik în România

Parlamentarul formaţiunii de extremă dreapta Jobbik Szavaly Istvan spune că Traian Băsescu nu poate interzice prezenţa membrilor partidului Jobbik în România şi că şeful statului "ştie foarte bine" că printre membrii formaţiunii sunt şi cetăţeni români, potrivit portalului de ştiri maszol.ro

Gyorgy Frunda: Nu poţi să interzici venirea membrilor Jobbik sau ai Gărzii Maghiare în România

Consilierul premierului pentru problemele minorităţilor, Gyorgy Frunda, a declarat marţi seară, în cadrul unei emisiuni a postului Digi24, că nu poate fi interzisă venirea în România a membrilor partidului extremist Jobbik sau ai Gărzii Maghiare, formaţiune paramilitară interzisă din Ungaria.

Băsescu: Cer emiterea unui act normativ care să interzică prezenţa extremiştilor din Jobbik pe teritoriul României

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, marţi, emiterea unui act normativ care să interzică prezenţa, pe teritoriul României, a membrilor partidului extremist maghiar Jobbik.

Partidul extremist Jobbik din Ungaria a înfiinţat o filială la Cluj

Partidul Jobbik din Ungaria a deschis o filială la Cluj-Napoca, scopul principal fiind "de a comunica problemele minorităţii maghiare din România către Ungaria".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite