Ce a reclamat Nicuşor Constantinescu Procurorului General al SUA şi de ce cer judecătorii români, de fapt, extrădarea baronului constănţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii susţin că fotografiile trimise de Nicuşor Constantinescu cu el pe patul de spital nu demonstrează starea acestuia de sănătate
Judecătorii susţin că fotografiile trimise de Nicuşor Constantinescu cu el pe patul de spital nu demonstrează starea acestuia de sănătate

Războiul dintre preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu şi Justiţia din România se mută în biroul procurorului general al SUA, Eric Holder Jr.. Cel puţin aşa îşi doreşte baronul constănţean care i-a şi trimis înaltului magistrat american un memoriu în care îi cere să respingă eventualele cereri de arestare emise pe numele său. Magistraţii români susţin însă că „inculpatul sfidează organele judiciare”.

„Acest memoriu pe care vi-l transmit este menit a vă clarifica cu probe asupra faptului că în această cauză sistemul judiciar din România în ansamblul său este imperfect; jusitiţia prin instituţiile sale nu garantează realizarea unui proces echitabil, transparent, independent şi imparţial încălcându-se în mod real prezumţia de nevinovăţie a clientului meu", se arată în preambulul documentului care este semnat de apărătorul lui Constantinescu, avocatul Cătălin Dancu.

Avocatul preşedintelui suspendat al CJ Constanţa mai notează că „...întrucat... a fost emis un mandat internaţional de urmărire şi arestare cu consecinţa aducerii sale în ţară, vă solicit respectuos ca în analiza memoriului şi a documentelor anexă să nu daţi curs solicitării autorităţilor române de a pune în aplicare pe teritoriul SUA acest mandat şi de a refuza executarea mandatului ca urmare a încălcării legii (...)".

Dancu explică faptul că cel pe care îl apără a plecat din România, în scop medical, doar după ce a avut încuviinţarea procurorului DNA care instrumentează cazul său de corupţie. Mai mult, ulterior intevenţiei chirugicale din SUA a pus constant la dispoziţia sitemului judiciar şi de justiţie din România documente medicale care dovedesc situaţia medicală în care se află Constantinescu.

De ce au dispus magistraţii arestarea baronului Constantinescu

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au dispus însă arestarea lui Nicuşor Constantinescu după ce în presă au apărut imagini cu acesta în timp ce fumează la terasa unui restaurant din New York. În motivarea deciziei de arestare, magistraţii arată că preşedintele suspendat al CJ Constanţa, a încălcat în mod flagrant obligaţiile care i-au fost impuse în cadrul controlului judiciar, el neavând nicio justificare.

„Reaua-credinţă de care a dat dovadă inculpatul în încălcarea obligaţiilor impuse în sarcina sa reiese, fără îndoială, din atitudinea acestuia, inculpatul nefăcând nimic altceva decât să sfideze constant organele judiciare, înţelegând să încalce în mod flagrant obligaţiile impuse în sarcina sa, fără nicio justificare. (...), arată judecătorii care nu neagă gravitatea bolii de care suferă Constantinescu, dar care susţin că acesta s-ar putea trata şi în ţară.

Mai mult, cu numai o lună în urmă, atunci când au decis înlocuirea controlului judiciar cu cea a arestului preventiv, judecătorii susţineau că semnătura specialistului din scrisoarea medicală trimisă instanţei de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, diferă izbitor faţă de semnătura existentă pe alte înscrisuri. 

Judecătorii subliniau atunci în motivarea sentinţei faptul că „semnătura medicului (filele ….) diferă izbitor faţă de semnătura existentă pe alte înscrisuri, ce se află la dosarul cauzei şi care emană de la acelaşi medic (filele ….). Mai mult, magistraţii spuneau atunci că Nicuşor Constantinescu i-ar fi trimis un email medicului în care îi spunea ce să conţină scrisoarea medicală ce trebuia trimisă instanţei din România.

„La examinarea înscrisului nu se poate face abstracţie de corespondenţa email din data de ….2014, când inculpatul solicita medicului ce să conţină scrisoarea medicală, făcând o prezentare elaborată, o descriere detaliată a cuprinsului acestuia, aspectele învederate de inculpat în cuprinsul emailului regăsindu-se şi în conţinutul înscrisului ce se pretinde a emana de la medicul mai sus menţionat (filele ….)”, se arată în motivarea instanţei.

De asemenea, instanţa susţine că „menţiunile din document nu par credibile şi în contextul în care normele de deontologie profesională impun oricărui medic să consemneze ceea ce constată prin propriile simţuri”.

Tribunalul Bucureşti: „Fotografiile nu pot demonstra starea de sănătate a inculpatului”

Totodată, nici fotografiile trimise de preşedintele CJ Constanţa nu au fost luate în considerare de instanţă pe motiv că nu se poate stabili locul şi data la care au fost făcute, dar nici nu pot demonstra starea de sănătate a acestuia.

 „Nici fotografiile pretins a fi realizate în data de ….2014 nu pot fi avute în vedere întrucât au un caracter incert atât în privinţa locului unde au fost făcute, cât şi a datei. Totodată, acestea nu pot demonstra stadiul stării de sănătate a inculpatului, ci numai o persoană abilitată, ce are cunoştinţe medicale poate să procedeze în acest mod. Chiar dacă una din poze îl înfăţişează pe inculpat ţinând în mână publicaţia „…” din …2014, totuşi acest aspect nu este de natură să releve vreun element privitor la starea actuală de sănătate a inculpatului (filele ….)„, mai notează judecătorii în motivarea deciziei.

 Nicuşor Constantinescu are posibilitatea de a primi îngrijiri în spitale publice, sub pază

De asemenea, instanţa precizează că Nicuşor Constantinescu are posibilitatea de a primi îngrijiri inclusiv în spitalele publice, sub pază.

 „Fără a nega gravitatea bolii de care suferă inculpatul, aspect atestat de înscrisuri medicale, totuşi judecătorul remarcă că aceasta nu se reflectă asupra individualizării măsurii preventive, inculpatul având de altfel posibilitatea de a primi îngrijiri inclusiv în reţeaua publică de sănătate, sub pază, dacă situaţia o va impune„, mai precizează magistraţii.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Nicuşor Constantinescu îi cere Procurorului general al SUA respingerea oricărei cereri de arestare

Nicuşor Constantinescu a trimis un memoriu procurorului general al SUA, Eric Holder Jr., în care susţine că justiţia română e controlată de DNA şi cere respingerea oricărei cereri de arestare ce va ajunge în SUA pe numele său.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, despre Nicuşor Constantinescu: „Evident că avem informaţii unde este persoana. Procedura de extrădare este nepublică”

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat vineri, la Sibiu, că autorităţile române au informaţii unde se află Nicuşor Constantinescu, însă procedura de extrădare, aflată în curs, este una nepublică.

Nicuşor Constantinescu va fi dat în urmărire internaţională

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa va fi dat în urmărire internaţională. Asta a decis Curtea de Apel Bucureşti (CAB), vineri, după ce a admis o contestaţie în anulare a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Extrădarea baronului Nicuşor Constantinescu s-a poticnit la Ministerul de Justiţie. Ce proceduri trebuie îndeplinite

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, nu va ajunge prea curând în arestul Poliţiei Române, deşi pe numele său a fost emis un mandat de arestare preventivă. Procedura de aducere în ţară este una de durată, potrivit experţilor şi confirmată de alte cazuri similare de extrădare a unor infractori căutaţi internaţional.

Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv ca Nicuşor Constantinescu să fie arestat preventiv

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, va fi arestat preventiv după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins contestaţia acestuia la decizia Tribunalului Bucureşti. Avocaţii baronului au depus astăzi mai multe acte care ar dovedi că acesta este în stare critică. Totodată, aceştia au anunţat că vor depune la CSM o plângere împotriva procurorului de caz.

Fotografia lui Nicuşor Constantinescu, publicată pe site-ul Poliţiei Române, la secţiunea Urmăriri

Fotografia preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost publicată, vineri, pe site-ul Poliţiei Române, la secţiunea "Persoane urmărite", după ce magistraţii Tribunalului Bucureşti au emis, pentru a doua oară, mandat de arestare preventivă pe numele acestuia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite