Ce performanţe au rachetele inteligente aer-aer din dotarea avioanelor F-16 ale Forţelor Aeriene Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO US Air Force by Senior Airman Andrew Sarver
FOTO US Air Force by Senior Airman Andrew Sarver

Avioanele de luptă F-16 Fighting Falcon din dotarea Forţelor Aeriene Române vor fi dotate cu rachete aer-aer de ultimă generaţie Advanced Medium Range Air-to-Air Missile (AMRAAM), conform contractului semnat cu departamentul american al Apărării.

Valoarea contractului multianual, care prevede aceste livrări către Forţele Aeriene Române, dar şi către forţe similare din Australia, Indonezia, Japonia, Coreea, Maroc, Polonia, Qatar, Spania, sau Marea Britanie este de peste 600 de milioane de dolari. Preţul relativ mare este motivat de performanţele dovedite în timp de acest  sistem de armament.

Trage şi uită

Rachetele AMRAAM au o viteză de patru ori mai mare decât cea a sunetului şi pot distruge ţinte aflate la cel mult 160 de kilometri. Practic, în momentul când trage spre o aeronavă inamică, pilotul nici măcar nu măcar nu trebuie să-şi vadă adversarul, iar ţinta este luată în colimator pe echipamentele radar ale avionului. 

În prima fază, în drumul către ţintă, racheta îşi face actualizări de traiectorie pe baza informaţiilor transmise de avionul gazdă. În a doua parte a parcursului, atunci când este îndeajuns de aproape de ţintă, pentru o ghidare cât mai exactă, intră în funcţiune radarul rachetei. 

Practic, după ce a tras cu o rachetă, pilotul se poate ocupa cu angajarea altei ţinte sau cu efectuarea altor manevre pentru că sistemul AMRAAM funcţionează pe principiul "fire and forget" (trage şi uită-n.r.) fiind foarte util atunci când inamicul are superioritate numerică într-o bătălie aeriană.

În luptă, AMRAAM are o eficacitate de peste 80 la sută, iar în timp a doborât aeronave de tip MIG 29, MIG-25, MIG-23, S-22 şi Soko J-22, un avion de şcoală şi atac la sol frate geamăn cu IAR-93, dezvoltat într-un program comun româno-iugoslav. Aceste rachete au doborât avioane ţintă în conflictele din Irak, Siria sau fosta Iugoslavie. 

Puţini rivali pe piaţă, preferată de aliaţii NATO

Conform unor specialişti, racheta AMRAAM are puţini rivali pe piaţă. S-a dovedit a fi letală în luptă, echipamentele de căutare fiind capabile să găsească rapid ţintele în cele mai dificile medii de luptă.

Cu un preţ unitar situat între 400.000 de dolari şi 1,7  milioane de dolari, în funcţie de variantă, rachetele AMRAAM echipează toate tipurile de avioane de luptă aflate în dotarea aliaţilor NATO. Este vorba de F-16, F-15, F-18, F-22, F-35, Panavia Tornado ADV, Sea Harrier FA2, Saab JAS 39 Gripen şi Eurofighter Typhoon.

„Contractul prevede producţia de rachete AMRAAM şi de alte elemente ale sistemului AMRAAM. Un sistem AMRAAM include racheta, piesele de schimb şi kiturile de telemetrie. Lucrările se vor derula în Tucson, Arizona, şi se estimează că vor fi finalizate la April 15, 2022", se arată în anunţul oficial Departamentului american al  Apărării.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite