Ce performanţe are şi cât costă un elicopter american Black Hawk precum cel care a aterizat forţat în Piaţa Charles de Gaulle VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militarii americani au folosit un astfel de elicoper în mai multe teatre de opraţii FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Militarii americani au folosit un astfel de elicoper în mai multe teatre de opraţii FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

UH-60 Black Hawk se află în dotarea forţelor aeriene din 24 de ţări, până în prezent fiind fabricate peste 4.000 de unităţi.

Este conceput pentru o plajă largă de operaţiuni, de la sprijin aerian pentru operaţiuni la sol, la operaţii speciale, search and rescue, MEDEVAC (evacuare medicală)  sau atac la sol (echipat cu diverse sisteme de armament) şi chiar transport VIP. Echipajul şi luptătorii sau pasagerii sunt protejaţi o podea blindată.

Sikorsky UH-60 Black Hawk are o vastă experienţă de luptă fiind folosit, printre altele, în conflictele din Grenada, Panama, Irak, Somalia, Balcani, Afghanistan şi în alte zone din Oriental Mijlociu.  Unele surse susţin că celebrele elicoptere folosite în raidul în care a fost ucis Osama bin Laden au fost Sikorsky UH-60 Black Hawk modificate folosind tehnologia stealth pentru a fi mai puţin vizibile pentru radar.

Ca armament, prin instalarea pilonilor suplimentari, Black Hawk poate fi echipat cu rachete AGM-114 Hellfire, precum şi cu rezervoare suplimentare de combustibil pentru zborurile pe distanţe lungi. De asemenea, în faţa compartimentului de marfă pot fi montate mitralierele M240 şi М134.

Echipajul Black Hawk este format din 2 piloţi şi 2 şefi de zbor/tunari. Aparatul care are o viteză maximă de 361 km/h şi poate transporta 11 militari dotaţi cu tot echipamentul de luptă sau 6 soldaţi răniţi. Un Black Hawk are un preţ unitar de 21.3 milioane de dolari. 

Performanţe

Viteză maximă admisă: 361 km/h

Viteză maximă: 296 km/h

Viteză de croazieră: 278 km/h

Autonomie: 2,220 km

Plafon: 5,790 m

Reamintim că un elicopter UH-60 Black Hawk al US Army a aterizat de urgenţă în Piaţa Charles de Gaulle după ce a doborât şi câţiva stâlpi. Incidentul a avut loc în timp ce aparatul survola Bulevardul Aviatorilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite