Ce performanţe are şi cât costă blindatul american care salvează vieţile militarilor români în Afganistan. Subofiţerii răniţi miercuri sunt încă în investigaţii VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blidatele americane oferă un grad ridicat de protecţie FOTO MApN
Blidatele americane oferă un grad ridicat de protecţie FOTO MApN

Militarii români din cadrul Batalionului 191 Protecţia Forţei „Golden Lions” răniţi miercuri seara în Afganistan într-un atac în care talibanii au folosit o bombă artizanală sunt acum în viaţă datorită blindatului MRAP de fabricaţie americană pe care românii le au în folosinţă în acel teatru de operaţii de mai mulţi ani.

MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) au fost concepute special pentru misiuni de contra-insurgenta şi au un blindaj care rezistă la explozii foarte puternice. Concret, militarii români au scăpat cu viaţă cu toate că MRAP-ul de tip Navistar Defense MaxxPro a fost serios afectat. Gradul de protecţie oferit de aceste maşini reiese şi din unele cifre statistice ale misiunii MApN în teatrul de operaţii Afganistan. În 17 ani de prezenţă, Armata Română a pierdut aproape 30 de militari. Astfel, în primii opt ani, până în 2011, în Afganistan, au murit 19 militari care au patrulat cu arhaicele transportoare blindate TAB de concepţie sovietică pe care le aveau în dotare. Apoi, din anul 2011, Armata Română a primit de la aliaţii americani câteva zeci de MRAP-uri şi în alţi opt ani de misiuni au decedat numai 9 militari. Aceştia au fost, de obicei, surprinşi, însă, neîmbarcaţi în maşinile blindate în timp ce executau unele misiuni de scotocire.   

Rezistă şi la lovituri de artilerie

Conform STANAG 4569, normele NATO care definesc standardele de protecţie oferite de vehiculele militare blindate, vechiul TAB românesc oferă nivelul de protecţie 1 (dintr-un maxim de 6) pe cea mai mare parte a caroseriei. Numai partea frontală este protejată la standardul 2. Asta însemnă că, în general, rezistă la tiruri executate cu pistolul mitralieră AKM (calibrul 7,62 milimetri) de la 20 de metri şi la explozia grenadelor de mână sau a altor mici dispozitive antipersonal detonate sub blindat. 

mrap

Spre comparaţie, MRAP-ul de tip Navistar Defense MaxxPro aflat acum în dotarea românilor are cel puţin standardul 4, fără alte dotări suplimentare. Concret, rezistă unor lovituri executate cu o mitraliere grele de calibrul 14.5 milimetri, unor tiruri de artilerie (155 milimetri), dar şi exploziei provocate de un dispozitiv artizanal “greu”, de 10 kilograme.  

O maşină de peste o jumătate de milion de dolari

Un blindat Navistar Defense MaxxPro are un preţ de bază de 550.000 de dolari la care se adaugă şi contravaloarea diverselor echipamente electronice, dar şi a unor kit-uri de protecţie suplimentare necesare pentru derularea misiunilor. Blindatele cedate în mod gratuit de partea americană Armatei Române au sosit gata echipate pentru misiunile din Afganistan. Navistar Defense MaxxPro este extrem de apreciat de militarii aliaţi care ştiu că se pot baza pe el atunci când sunt prinşi într-o ambuscadă.

Medicii din Kandahar nu au decis dacă militarii români vor fi evacuaţi din teatrul de operaţii

Medicii Spitalului Militar ROL-2 din Baza Aeriană Kandahar continuă să-i investigheze pe cei cinci militari români afectaţi în Afganistan de explozia unui dispozitiv exploziv improvizat, miercuri seara, în timpul unei misiunii de patrulare, în Afganistan. 

Conform unor surse militare personalul medical nu a decis încă unde vor fi trataţi cei doi militari răniţi în atac şi dacă va fi cumva necesară evacuarea lor din teatrul de operaţii pentru a fi supuşi unor proceduri medicale care nu pot fi realizate în Kandahar. Cert este că starea lor este considerată stabilă. Totodată, medicii nu au finalizat investigaţiile la care asunt supuşi şi ceilalţi cei trei militari afectaţi de atac, care iniţial au fost declaraţi nevătămaţi, dar care sunt evaluaţi medical, conform cerinţelor standard aplicabile în aceste situaţii. 

Reamintim că militarii din cadrul Batalionului 191 Protecţia Forţei „Golden Lions” au fost răniţi în timp ce se deplasau cu un convoi de autovehicule MRAP, în regiunea Kandahar. Dispozitivul exploziv s-a declanşat la trecerea ultimului autovehicul din coloană. În urma exploziei, au fost răniţi sergentul Adrian Ioan Czifrak şi caporalul clasa a II-a Iosif Ioan Reman, informează MApN. Militarii din patrulă care nu au fost afectaţi de deflgraţie au aplicat procedurile standard prevăzute de regulile de angajare, asigurând zona şi acţionând de urgenţă pentru acordarea primului ajutor militarilor răniţi şi evacuarea întregului echipaj al vehiculului afectat de explozie către Spitalul Militar ROL-2 din Baza Aeriană Kandahar

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite