Ce pensii de lux au categoriile privilegiate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc este dispus să taie din pensiile demnitarilor, considerate „privilegiate”. Guvernul a adoptat un proiect de lege privind sistemul public de pensii prin care anumite categorii sociale vor fi nevoite să piardă între 1.100 şi chiar peste 20.000 de lei.

Guvernul vizează scăderea pensiilor magistraţilor, piloţilor civili, diplomaţilor şi a parlamentarilor. Emil Boc a spus că din totalul de 5,8 milioane de pensionari din România, 180.000 beneficiază de „pensii de serviciu”, acestea fiind obţinute în baza unor legi speciale.

Mai citiţi şi:

Răzbunarea pensionarilor privilegiaţi

Pensii exorbitante care sfidează bunul simţ

Ei trebuie să-şi taie singuri pensiile!

Premierul a catalogat acest tip de remunerare drept „pensii nesimţite”. „Aproximativ 27.000 de persoane ar urma să piardă la pensie între 20 şi 80%, dacă noua lege va trece de Parlament. Aceşti 27.000 de oameni au ajuns să primească pensii uriaşe, calculate pe baza veniturilor din ultimelor luni de activitate”, a precizat Emil Boc.

Restul de 150.000 de pensionari sunt militari şi poliţişti care au avut grade mai mici şi ale căror remuneraţii nu vor fi modificate.

Astfel, pensia magistraţilor, de exemplu, s-a calculat până acum la valoarea a 80% din veniturile din ultima lună de activitate, la fel ca aceea a piloţilor civili. Parlamentarii care au avut un singur mandat primesc acum o pensie cu 20-40% mai mică decât cea cuvenită celor care au avut trei mandate.
Pe noua lege, în toate aceste cazuri, se va lua în calcul doar contribuţia de 31,3%  din salariul trecut pe cartea de muncă.

Se pot pierde chiar şi 20.000 de lei pe lună

Un pilot civil are, la ora actuala, o pensie de 21.500 de lei. Conform noii legi privind sistemul public de pensii, în cazul în care aceasta trece de Parlament, piloţii civili vor pierde aproximativ 20.000 de lei, aceştia urmând să se mai mulţumească doar cu suma de 1.500 de lei.

În ceea ce priveşte magistraţii, după încheierea serviciului, aceştia primeau o pensie de 8.000 de lei. Noua lege prevede ca această categorie să încaseze un venit lunar de aproximativ 2.000 de lei, adică 6.000 de lei mai puţin decât suma acordată în acest moment.

.

Pensia consilierilor de la Curtea de Conturi este de 5.400 de lei, însă aceasta s-ar putea reduce, în viitor, cu 2.000 de lei. Acelaşi lucru se va întâmpla şi la diplomaţi. Un demnitar ieşit las pensie primeşte câte 4.300 de lei pe lună, iar după noua lege va câştiga suma de 1.700 de lei, având o pierdere de 2.600 de lei.

Generalii de aramata primesc, în prezent, suma de 4.000 de lei la pensionare. În viitor fostele cadre MapN vor fi remunerate cu 2.200 de lei, un deficit de 1.800 de lei lunar.

Demnitarii nu vor mai beneficia de drepturi financiare exagerate

Florea Geică, fost pilot civil, acum pensionar, primeşte lunar 21.500 de lei şi ar putea ajunge la 1.500. Acelaşi lucru se poate întâmpla şi cu Adrian Miclescu, fost procuror, acestea având o pensie de 9.34o de lei, urmând să mai primească doar 2.000 de lei.

Alte două exemple mai pot veni din partea fostului şef al Poliţiei Române, Nicolae Berechet, actualmente acesta având o pensie de 7.000 de lei, însă ar putea fi redusă la jumătate, conform noului sistem, în timp ce Gheorghe Micu, un fost diplomat, ar avea un net de 3.080 de lei, faţă de cei 6.000 de lei pe care-i primelşte acum.

.

Curtea Constituţională va aproba sau nu această lege, dacă proiectul trece de Parlament

Proiectul de lege a pensiilor prevede egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Vârsta ar urma să crească progresiv până în 2030. Unul dintre abuzurile pe care noua lege îl va îndrepta este acela al pensionării medicale frauduloase. Cifra persoanelor care s-au pensionat pe caz de boală a crescut spectaculos de la 600.000, în 2001, la peste 900.000, în 2009.

Noul proiect descurajează şi pensionările anticipate. Hopul va fi în Parlament, pentru că majoritatea formată în jurul PDL este fragilă.

În Senat, prima cameră sesizată, cele mai importante amendamente se vor tranşa în comisia de specialitate, cea de Muncă. Apoi urmează votul din plen. Reprezentanţii PSD au anunţat deja că nu vor vota legea şi că vor depune o moţiune de cenzură. În Camera Deputaţilor, cea decizională, reprezentanţii Comisiei pentru Muncă anunţă amendamente legate de vârsta de pensionare sau de corelarea punctului de pensie cu salariul minim. Votul din plenul Camerei va fi decisiv.

Curtea Constituţională se va pronunţa asupra legii dacă va exista o sesizare în acest sens.

.

Magistraţii, poliţiştii, parlamentarii şi militarii ameninţă că-şi vor apăra în instanţă drepturile câştigate la retragerea din activitate. Proiectul legii unitare a pensiilor îi înfurie peste măsură pe beneficiarii pensiilor de lux. Ameninţaţi cu recalcularea, aceştia se pregătesc să dea statul în judecată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite