Ce opţiuni au tinerii care nu au luat Bac-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezultatele finale de
la Bacalaureat se vor afişa vineri la avizierele şcolilorFOTO: Arhiva Adevărul
Rezultatele finale de la Bacalaureat se vor afişa vineri la avizierele şcolilorFOTO: Arhiva Adevărul

Experţii în Educaţie îi sfătuiesc pe tinerii care au picat examenul de maturitate să nu renunţe şi să încerce să-l promoveze în sesiunea următoare. Dacă totuşi nu reuşesc sau nu vor, absolvenţii de liceu pot să-şi continue studiile la o şcoală postliceală

Elevii care nu au luat examenul de maturitate ar trebui să continue să înveţe. Cel puţin aşa susţin experţii în Educaţie care arată că opţiunile pentru elevii care nu au luat Bac-ul sunt destul de limitate. Astfel, tinerii sunt sfătuiţi să mai încerce să obţină diploma, dar să se pregătească bine înainte. Dacă însă vor să-şi continue studiile fără diplomă de Bac, cea mai bună opţiune este să urmeze o şcoală postliceală, unde pot fi inclusiv meditaţi pentru susţinerea ulterioară a examenului de maturitate. Un alt argument pentru urmarea unei şcoli de meserii este rata ridicată de angajabilitate la absolvire, atât pe piaţa muncii din România cât şi în străinătate.

"Din fericire, elevii se pot duce la şcoli postliceale, şcoli de meserie bune şi performante din care să înveţe o meserie asemănătoare celei pe care ar fi învăţat-o la şcoala profesională. Din păcate, nu am văzut ca statul să dea o atenţie deosebită şcolilor postliceale chiar dacă în general sunt private, ele trebuie ajutate. Este foarte bine să înveţi o meserie căutată pe piaţa muncii. De altfel, elevii aceştia au deja 18 - 19 ani, mai bine să urmeze o postliceală decât să-şi câştige pâinea din muncă necalificată", este de părere profesorul Ştefan Vlaston, expert în Educaţie şi fost director al unui liceu tehnologic.

La ce foloseşte diploma de Bac

Şi expertul în Educaţie Tincuţa Apăteanu spune că în primul rând i-ar încuraja pe tineri să susţină din nou Bacalaureatul. "Şi varianta cu urmarea cursurilor unei şcoli postliceale este bună, însă nu pentru cei care îşi propun să urmeze un singur an iar apoi să dea din nou Bac-ul, ci pentru cei care îşi doresc să intre pe piaţa muncii în domeniul în care studiază - de exemplu sunt foarte căutaţi absolvenţii de şcoli postliceale sanitare", a spus Apăteanu. Ea insistă, însă, ca elevii să obţină o diplomă de Bac şi ulterior să urmeze o facultate având în vedere că datele Eurostat arată că probabilitatea angajării unei persoane cu studii superioare în România este de 85%, în timp ce un tânăr care a terminat doar liceul are doar 68% şanse să se  angajeze. În ţările occidentale, situaţia este similară, în Franţa, spre exemplu, un absolvent de liceu are 73% probabilitate de angajare, iar un student – 84%, în Germania procentele sunt de 78% şi 87% iar în Marea Britanie 77% şi 85%. De asemenea, studiile superioare înseamnă şi un salariu mai bun.

Postliceala sanitară, magnet pentru tinerii fără Bac

De departe cea mai căutată specializare de postliceală este cea de asistent medical generalist. La Şcoala Postliceală "Carol Davila" din Bucureşti, spre exemplu, mai sunt libere aproximativ 500 de locuri din cele 750 scoase la concurs.

"Admiterea constă într-un interviu vocaţional prin care se descoperă înclinaţia pe care o are candidatul pentru meseria de asistent medical. Înscrierile se pot face până pe 10 septembrie, deci după a doua sesiune de Bac şi în acest interval au loc şi interviurile, care se stabilesc pe parcurs în funcţie de numărul de candidaţi înscrişi. Dacă elevii se înscriu fără să aibă diplomă de Bac, atunci noi îi ajutăm să promoveze examenul, oferindu-le meditaţii gratuite chiar din timpul verii, pentru a ajunge să promoveze în a doua sesiune, din toamnă", a explicat pentru "Adevărul" directoarea Şcolii Postliceale Sanitare "Carol Davila", Daniela Stoian.

În ceea ce priveşte taxa de şcolarizare, aceasta este de 2.800 de lei pe an, plătibilă în patru sau opt rate, iar cursurile durează trei ani. "Avem şi stagii de parctică de câte două-trei săptămâni în ţări precum Marea Britanie, Germania, Spania, Italia sau Danemarca", a mai spus Stoian. De la Şcoala Postliceală "Carol Davila", elevii pot să iasă asistenţi medicali generalişti, asistenţi balneo-fizioterapie şi recuperare sau asistenţi medicali de farmacie.

Şomajul nu este o opţiune

Alte opţiuni de meserii există la şcoala postliceală din cadrul complexului UCECOM "Spiru Haret" din Bucureşti, unde, pe lângă specializarea de asistent medical generalist (în parteneriat cu Spitalul Universitar), există şi specializările de detectiv particular (în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Detectivilor), tehnician optometrist (în parteneriat cu Patronatul de Optică din România), agent vamal, cosmetician şi stilist (în partenerial cu L'Oreal Professional) şi electromecanică auto, în parteneriat cu Porsche. Taxa de şcolarizare este de 2.200 de lei, însă există reduceri şi chiar scutiri de taxă pentru cazuri sociale sau medicale.

Directorul UCECOM "Spiru Haret", Gabriel Zorzini, spune că anual, 10% din elevi beneficiază de aceste reduceri. "Sfatul meu pentru elevii care au picat la Bac este să continue cu o şcoală care să le asigure un loc de muncă, să nu se înscrie în şomaj, aceasta nu este o opţiune pe termen lung. Ei trebuie să urmărească acele calificări profesionale care le asigură un loc de muncă", este sfatul directorului.

Picaţii la Bac aglomerează rândurile şomerilor

Unii tineri văd drept opţiune şomajul, imediat după terminarea liceului. Spre exemplu, anul trecut, după prima sesiune de Bac au cerut ajutorul de şomaj peste 6.500 de absolvenţi de liceu din toată ţara, de două ori mai mulţi decât în iunie 2013. Cei mai mulţi dintre cei care au ales şomajul au absolvit licee tehnologice şi vocaţionale, fiind vorba de aproximativ 4.800 dintre tineri, cei mai mulţi fiind din Galaţi, Harghita şi  Dâmboviţa.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite