Ce ne-a stricat vara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Canicula din România, arşita din Rusia, dar şi devastatoarele inundaţii din Pakistan au aceeaşi cauză: încetinirea curenţilor jet.Fluxurile de aer din straturile superioare ale atmosferei s-au modificat. În anumite zone, schimbarea a determinat valuri de caniculă, iar în altele, inundaţii.

Curenţii de aer de mare altitudine sau curenţii jet (jetstream) reprezintă, în fapt, vânturi puternice care înconjoară Pământul, de la vest la est, şi care, în mod normal, împing un aer rece din Atlantic spre Marea Britanie.

Mai citeşte şi:

Furtuni la Moscova, după caniculă şi incendii

Numai că anul acesta, fluxurile de aer din straturile superioare ale atmosferei s-au „comportat" bizar. Iar această modificare, afirmă meteorologul britanic Michael Blackbern, citat de presa internaţională, a condus în Rusia la un val de caniculă ieşit din normalitate, iar în Pakistan a generat inundaţii catastrofale.

S-a găsit vinovatul: undele rossby

Potrivit lui, la nivelul curenţilor jet s-a înregistrat un blocaj generat de undele Rossby. Ce s-a întâmplat de fapt? „Atmosfera, în tendinţa ei de evoluţie către echilibru, realizează un permanent schimb de mase de aer între Pol şi Ecuator. Acest schimb se efectuează în urma unor mişcări ondulatorii, prezente permanent în atmosferă (asemănătoare valurilor de la suprafaţa unei ape). Undele sunt mai mari sau mai mici, acoperind un spectru larg, de la cele de ordinul centimetrilor până la cele de ordinul razei Pământului. Acestea din urmă se numesc unde Rossby", explică doctorul în meteorologie Elena Cordoneanu.

„Undele Rossby realizează cea mai mare deplasare meridională de mase de aer, cald spre Pol, respectiv rece spre Ecuator. În general, în emisfera nordică, undele Rossby se deplasează de la vest la est. Câteodată, însă, pot fi staţionare sau chiar „retrograde", adică se deplasează invers, de la est la vest. În situaţia în care staţionează, anumite regiuni ale emisferei pot suferi de o vreme excesiv de caldă o perioadă îndelungată sau excesiv de rece. Meteorologii numesc acest tip de circulaţie atmosferică «blocaj»", continuă Elena Cordoneanu.

Climatologul Roxana Bojariu, de la Administraţia Naţională de Meteorologie, afirmă că teoria specialistului Michael Blackbern referitoare la evenimentele meteo din această vară este fundamentată ştiinţific.

„Circulaţia acestor curenţi de aer din atmosfera înaltă influenţează modul în care sistemele de vreme se propagă la înălţimi mai joase, în apropierea suprafeţei Pământului. Noi percepem propagarea continuă a sistemelor de vreme prin efectele unei furtuni şi, apoi, prin instaurarea unui regim de presiune ridicată, cu vreme însorită, fără ploi, care va fi la rândul lui înlocuit, după o perioadă de timp, de o altă instabilitate generată în sistem", explică Roxana Bojariu.

Valul de căldură a mărit umiditatea

Potrivit teoriei meteorologului britanic Michael Blackbern, în Europa de Est a pătruns o masă de aer fierbinte dinspre Africa. Roxana Bojariu explică însă că, pe lângă propagarea undelor la scară mare, în cazul unor teritorii precum cel al ţării noastre îşi fac efectul şi factori locali: prezenţa lanţului carpatic, vecinătatea Mării Negre, relativa apropiere de Marea Mediterană, precum şi rezerva de apă din sol.

Doctorul în meteorologie Elena Cordoneanu afirmă că blocajul la nivelul curenţilor jet „explică şi vremea deosebit de caldă de la noi din ţară, de acum trei săptămâni". „Acest fenomen nu este responsabil şi pentru condiţiile meteo de la începutul verii. Practic, românii au resimţit această vară ca fiind una deosebit de caldă din cauza masei de aer umede, şi nu din cauza temperaturilor", a adăugat aceasta.

„Clima României este una temperat-continentală, iar luna august este, din punct de vedere climatic, caracterizată de o frecvenţă mai redusă a instabilităţilor şi de o frecvenţă crescută a circulaţiilor care aduc aer cu caracteristici tropicale din nordul Africii şi din sud-vestul Asiei. Vara aceasta, prin evaporarea rezervei de apă din sol s-a ajuns la o umiditate a aerului mai crescută decât în mod obişnuit, resimţită de fiecare dintre noi ca factor de disconfort", spune specialistul în climatologie Roxana Bojariu. Cercetătorii nu ştiu încă de ce s-a produs acest blocaj. Totuşi, primele indicii leagă bizarul fenomen de activitatea solară slabă din ultimul an.

"Blocajul la nivelul curenţilor jet explică vremea deosebit de caldă de la noi din ţară."
Elena Cordoneanu
doctor în meteorologie

"Vara aceasta, prin evaporarea rezervei de apă din sol, s-a ajuns la o umiditate a aerului mai crescută decât în mod normal."
Roxana Bojariu
climatolog

Umezeala ne poate doborî

Medicul de familie Cristian Sever Oană a explicat că „organismul produce căldură, care trebuie să se elimine. Până la 35 de grade Celsius, putem iradia această căldură şi organismul se răcoreşte. Dacă temperatura trece de 35 de grade, căldura se elimină doar prin transpiraţie".

Când indicele de confort termic depăşeşte pragul critic atmosfera e saturată cu vapori. Transpiraţia nu se evaporă. „Dacă eşti în Sahara, unde clima e uscată, nu simţi niciun disconfort la temperaturi ridicate, iar la noi, pe malul mării, te simţi rău dacă indicele e depăşit", adaugă el.

Milioane de sinistraţi

Aproximativ 20 de milioane de persoane au fost afectate de inundaţiile din Pakistan, potrivit premierului pakistanez Yusuf Raza Gilani. În Rusia, bilanţul victimelor incendiilor de vegetaţie, cauzate de valul de căldură, a fost de 53 de morţi. 806 persoane au solicitat ajutor medical.

Mai urmează un puseu de căldură, apoi răcoare

În momentul de faţă, din punct de vedere meteorologic, blocajul a dispărut. „În perioada imediat următoare nu există condiţii ca aceste unde să mai aducă valuri de căldură sau de frig în ţara noastră. Vom mai avea un puseu de căldură în prima parte a săptămânii viitoare, însă pe la jumătatea săptămânii, vremea se va mai răcori", afirmă doctorul în meteorologie Elena Cordoneanu.

image
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite