Ce mesaj transmite Patriarhul Daniel elevilor şi profesorilor la începutul anului şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriarhul Daniel. Foto Adevărul
Patriarhul Daniel. Foto Adevărul

În contextul rezultatelor extrem de slabe la Bacalaureat în ultimii doi ani, Patriarhul analizează cauzele eşecului din sistemul de învăţământ şi dă sugestii pentru oprirea „degradării spirituale şi sociale” la care asistăm.

Patriarhul este de părere că valorile intelectuale sunt înlocuite tot mai mult cu acumularea de bunuri materiale, subliniind faptul că „educaţia este forma cea mai înaltă în lucrarea de modelare şi formare a caracterului”.

„Cauzele eșecului din școala românească sunt multiple, iar unele dintre acestea au fost și vor mai fi analizate de specialiștii din diverse instituții abilitate, în special inconsecvenţa şi instabilitatea sistemului educaţional. La acestea se mai adaugă şi criza spirituală şi morală din societatea românească. Lipsa de valori perene, de repere credibile şi de motivaţii solide din societatea și școala românească a atins cote alarmante”, avertizează Patriarhul.

„Superficialitate şi lipsă de motivaţie”

Măsurile necesare pentru remedierea situaţiei învăţământului sunt atât legislative, cât şi sociale, în viziunea sa. Actul educaţional este tot mai mult afectat de indiferenţă spirituală, superficialitate şi lipsă de motivaţie sau entuziasm. „Este necesar ca, şi prin intermediul educației religioase, elevii să fie îndemnaţi să urmeze pilda multor personalităţi româneşti care prin cultura, erudiţia şi profesionalismul lor au devenit renumiţi în ţară şi în străinătate, deşi proveneau adesea din familii modeste”, consideră Patriarhul Daniel.

Biserica, alături de familie și de şcoală, trebuie să fie activă şi creatoare în educația copiilor și a tinerilor, în ciuda tranziţiei anevoiase din România.

„Abandonul școlar, destrămarea familiilor, sărăcia, şomajul, plecarea părinților la muncă în străinătate, delicvenţa şi violenţa juvenilă, nesiguranţa zilei, incertitudinea viitorului, se constituie în tot atâtea cauze ale crizei educației în școală și în familie”, transmite Patriarhul, care binecuvântează pe elevi, profesori, preoți și părinți, dar şi pe toți cei care, într-un fel sau altul, sunt angajaţi cu multă dăruire în actul educațional și de formare spirituală, cu ocazia începerii anului şcolar.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite