Ce mai fură românii prin Occident: grup statuar de 5 tone, din Bruges, 7 tone de usturoi şi alte acareturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuile din bruges furate de conaţionalii noştri cântăresc cinci tone
Statuile din bruges furate de conaţionalii noştri cântăresc cinci tone

Acolo unde majoritatea oamenilor văd un monument public ori o moştenire artistică importantă, uneori un român poate vedea o oportunitate de făcut bani. Cazul cel mai recent vine din Belgia, unde un grup de români e suspectat că a furat un ansamblu de statui cu o greutate de 5 tone din centrul oraşului Bruges

Schemele de clonări de carduri ori jafurile din magazine şi locuinţe apar frecvent în informările despre infracţiunile unor români plecaţi în străinătate, dar uneori tunurile date pe meleaguri străine şochează prin originalitatea lor. Mai mulţi români sunt suspectaţi în Belgia că ar fi pus pe picioare o bandă specializată în furturi de metale, devenind principalii suspecţi în dosarul dispariţiei unui grup masiv de statui din bronz, de aproape cinci tone, de lângă o fântână din piaţa centrală a oraşului Bruges. Presa belgiană scrie că furtul a fost comis în iunie 2018, statuia fiind mutată 

la momentul respectiv într-o zonă mai retrasă a oraşului atunci când a fost furată pentru că parcul în care aceasta era amplasată iniţial trecea printr-un proces de renovare.

Trei dintre cei 31 de membri ai bandei au fost arestaţi încă de la începutului lunii aprilie la Anvers şi Bruxelles de Poliţia Judiciară Federală, dar la acea vreme nu existau suficiente probe care să-i lege pe aceştia de dispariţia statuilor. De-abia în ultimele săptămâni, poliţia a găsit indicii serioase că gruparea de români s-ar afla în spatele dispariţiei. De altfel, românii sunt bine cunoscuţi de anchetatori. Gruparea ar fi implicată, conform presei belgiene, în zeci de furturi de metale în perioada între primăvara anului 2019 şi cea a anului 2019. În acelaşi timp însă, poliţiştii belgieni susţin că nu există speranţe foarte mari pentru recuperarea statuilor, aceştia bănuind că, imediat după furt, românii au dus statuile la un centru de metale din Olanda pentru a fi topite.

Trei români au furat 7 tone de usturoi în Spania

Nu este singurul caz recent în care un furt realizat de o grupare de români şochează prin caracterul complet neobişnuit de acţiune. La începutul lunii august, Garda Civilă din Spania aresta trei români, acuzându-i că au furat 7 tone de usturoi din mai multe ferme din provincia Cuenca. Suspiciunile poliţiei cu privire la traficul ilegal de usturoi au condus atunci autorităţile la două depozite, unde cele 7 tone de usturoi erau camuflate şi stivuite între cutii cu usturoi din sortimente diferite. Românii transportau marfa în depozitele din altă provincie şi le vindeau la preţ redus.

Şi nu doar statuile de bronz şi cantităţile industriale de usturoi atrag românii. În 2012, Muzeul Kunsthal din Rotterdam anunţa ceea ce mulţi au numit „furtul secolului”: şapte tablouri picate de artişti celebri, precum Picasso, Matisse, Gauguin şi Monet au fost furat în noaptea dintre 15 şi 16 octombrie. Totul a durat trei minute, conform achetatorilor, după ce trei români au pătruns în muzeu şi au reuşit să fugă cu cele şapte lucrări artistice. Pe  21 ianuarie 2013, cei trei erau deja prinşi, iar Judecătoria Sectorului 5 din Bucureşti dispunea arestarea lor preventivă. Tablourile nu erau, însă, găsit la acel moment pentru că mama unui dintre hoţi se ocupa cu ştergerea oricăror urme. Mai exact, aceasta a îngropat iniţial geamantanul cu operele de artă, apoi, speriată de arestarea fiului ei şi de vizita anchetatorilor, femeia ar fi ars tablourile. Anul trecut, însă, unul dintre tablouri, semnat de Picasso şi valorând aproximativ 800.000 de euro, a fost găsit pe raza judeţului Tulcea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite